witam
moze ktos rozwikła podpowie, napiszę co zauwazylem z kwestia oleju przy 1.5 rocznej eksploatacji
vw bora 2.0 azj 116km
realny przebieg 131kkm
sam zrobilem 30kkm
bierze olej!!, aso rzeklo ze to normalka, ale co ja zauwazylem, jak hamuje silnikiem czesciej, jakos tak raz na 3 tyg na te 800km te 200ml trza dolac, o co chodzi, nie wolno hamowac silnikiem, dlaczego spala olej jak hamuje silnikiem?
olej carlube 10w40 semisynth
wymieniam co 8kkm
olej jego branie 2.0 azj bora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
kolego jeśli bierze olej przy hamowaniu silnikiem to do komory spalania zasysane jest olej prawdopodobnie przez uszczelniacze zaworów
jeśli hamujesz ostro silnikiem to nic dziwnego ze ci wpieprza olej to chyba w każdym silniku
porostu nie hamuj silnikiem tak żeby cie rzucało na kierownice a wydech drżał
i sprawdź co będzie ale 2 litry na 10 tyś to za dużo
ja w golfie 1,4 z przebiegiem 240 tyś przy wymianie wlewałem 3,5 litra a pozostałe 0,5 litra w ciągu tych 10 tyś
ale zauważyłem ze jeśli mam stan trochę więcej niż minimum to silnik nie zjada tak oleju
tak jakby pierścionki olejowy były do kitu i co się okazało po wymianie uszczelniaczy i kompletnej regeneracji głowicy dalej brał olej jak było dużo na bagnecie
wiec nie lej za dużo oleju i obserwuj
jeśli hamujesz ostro silnikiem to nic dziwnego ze ci wpieprza olej to chyba w każdym silniku
porostu nie hamuj silnikiem tak żeby cie rzucało na kierownice a wydech drżał
i sprawdź co będzie ale 2 litry na 10 tyś to za dużo
ja w golfie 1,4 z przebiegiem 240 tyś przy wymianie wlewałem 3,5 litra a pozostałe 0,5 litra w ciągu tych 10 tyś
ale zauważyłem ze jeśli mam stan trochę więcej niż minimum to silnik nie zjada tak oleju
tak jakby pierścionki olejowy były do kitu i co się okazało po wymianie uszczelniaczy i kompletnej regeneracji głowicy dalej brał olej jak było dużo na bagnecie
wiec nie lej za dużo oleju i obserwuj
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
-
- Nowicjusz