Skrzynia biegow VW GOLF III
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Skrzynia biegow VW GOLF III
Witam Posiadam VW Golf III 1,6 55kw silnik AEE i zamierzam wymienic olej w skrzyni biegow stad pytanie jaki polecacie i moze ktos potrafi w skrocie opisac gdzie spuszcze stary i jak wleje nowy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=23688
poczytaj ten i inne takie tematy , jest ich bardzo dużo w szukajce
poczytaj ten i inne takie tematy , jest ich bardzo dużo w szukajce
-
- Nowicjusz
OK w tej szukajce to ciezko cos konkretnego znalesc albo poprostu nie umie , Trudno, wiec czy znajdzie sie tu ktos kto ma chwile czasu i moze mo w skrocie napisac gdzie sa te sruby wlewu i spustu oleju bo nie chce zalatwic skrzyni jak gosc na jednym forum pisal odkrecil srube i okazalo sie sruba ta wszystko w skrzyni podtrzymywala tzn remocik go czeka. Co do oleju to juz cos wiem z tym se poradze.
[ Dodano: 25 Lip 2010 10:19 ]
Czy wlew i spust jest jakos oznaczony??
[ Dodano: 25 Lip 2010 10:19 ]
Czy wlew i spust jest jakos oznaczony??
Jest wiele skrzyń biegów. Oznaczenie Twojej skrzyni jest na wlepce bagażnika. Moja to CHV. W skrzyni CHV śruba spustowa jest na dole skrzyni- najniższa śruba, a wlewowa po prawej na górze (patrząc na samochód z przodu i trzeba zdjąć plastikową osłonę). Jaki olej? OLEJ Z ASO FIRMY VW- koszt- 38 zł za litr, czyli cena oleju w zwykłym sklepie, 2 litry (w prawie wszystkich skrzyniach) starczą. Pozatym w ASO dobiorą wląściwy olej i podadzą pojemnośc, u mnie wchodzi 1,9 litra oficjalnie, ale realnie 200 ml mniej wchodzi nawet. Ja wymieniłem już dawno na oryginał i super skrzynia działa. Ale uwaga! Sruby bardzo ciezko odkręcić, bez przedłużenia klucza sie nie zabieraj nawet.
Nie ma oznaczeń wlewu i zlewu oleju, aha radzę wymienić na olej z ASO bo jak wymienisz na niewłaściwy to zepsujesz skrzynię, jak masz więc pomylić sie z olejami to lepiej woogle nie wymieniaj. Nie wiem jaki jest oryginal bo nie jest napisany rodzaj oleju na nim, tylko nr czesci.
Nie ma oznaczeń wlewu i zlewu oleju, aha radzę wymienić na olej z ASO bo jak wymienisz na niewłaściwy to zepsujesz skrzynię, jak masz więc pomylić sie z olejami to lepiej woogle nie wymieniaj. Nie wiem jaki jest oryginal bo nie jest napisany rodzaj oleju na nim, tylko nr czesci.
Ostatnio zmieniony ndz lip 25, 2010 10:29 przez henio8, łącznie zmieniany 2 razy.
VW Golf, CL, wersja specjalna "Europe", 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
-
- Nowicjusz
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
jak masz taką śrube jak zaznazczona jest na niebiesko to jest to wlew oleju i zarazem stan, musisz lać aż wyleci tą dziurą. A spust to taka ama śruba tylko od spodu w skrzyni.
olej to chyba 75W90 GL4 marka do wyboru
na niebiesko to spust oleju
olej to chyba 75W90 GL4 marka do wyboru
na niebiesko to spust oleju
Ostatnio zmieniony ndz lip 25, 2010 10:42 przez wojtas4589, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Chodzi Ci o zaślepkę na obudowie sprzęgła (duża, plaskikowa, zielona lub biała)? Jeśli tak to nie to. Zalewając tędy zaoleisz sprzęgłoMartino325 pisze:Hello Hello moja skrzynia to DGH na gorze widze duza plaskikowa nakretke na ogromnego imbusa to prawdopodobnie wlew oleju ktos tro potwierdzi?? a na dole to nie wiem jest jakas sruba ale nie w najnizszym punkcie wiec nie wiem do konca jak nikt nic nie podpowie to bede probowal po omacku
-
- Nowicjusz
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
olej wlewa sie przez korek przelewowy z boku skrzyni, jak sciągniesz lewe przednie koło to będzie go widać
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
-
- Nowicjusz