zegary golf mkII diesel z obrotomierzem-jak?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mam zegary bez obrotomierza i właśnie nabyłem z obrotomierzem czy musze coś przerabiać jeśli tak to co i jak zegary mam jedne i drugie na dwa wtyki prosze o wszelkie informacje. dzięki
mam zwykłego diesla rocznik 87 jak możecie podajcie jakis link
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
z alternatora musi być wyprowadzony styk z końca jednej fazy (przed prostownikiem/regulatorem napięcia), niektóre mają to już fabrycznie. Potem potrzebny jest wkład licznika-obrotomierz do diesla do 6000 obr/min. Sygnał z alternatora podpinasz tam gdzie normalnie w benzynie przychodzi sygnał z cewki dla obrotka i szafa gra
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
(a tak na co dzień to Octavia II kombi 1.9 TDI 105PS)
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
w alternatorze jest to zaznaczone litera "W"
jezeli niemasz tego to musisz kupic alternator z tym wyjsciem lub zrobic samemu to wyjscie tak jak ja mam tylko ze to trzeba troche poglowkowac
i rozebrac caly alternator.
zalezy ile masz czujnikow oleju ja mialem jeden tylko w glowicy i powyzej 2000obrotow zapalala sie kontrolka cisnienia oleju jak ktos madrze mi odpisal na forum wszystko zalezalo od drugiego czujnika oleju ktory sie znajduje w filtrze oleju
podlaczasz kabel od alternatora w biala wtyczke tam musisz poszukac ktory wtyk jest odpowiedzialny za obrotomierz w dziale FAQ masz "pinout licznika na dwa wtyki"tam jest opisane ktory to jest
ja mialem troche inaczej niz jest tam napisane bo chyba to byl styk 7 a w opisie byl 10 styk
SPRAWDZ alternator bo ja mialem tez niby wyjscie "W" a nie bylo podlaczone a wiaze sie to z wyciagnieciem alternatora zeby moznaby to dokladnie sprawdzic
jezeli niemasz tego to musisz kupic alternator z tym wyjsciem lub zrobic samemu to wyjscie tak jak ja mam tylko ze to trzeba troche poglowkowac
i rozebrac caly alternator.
zalezy ile masz czujnikow oleju ja mialem jeden tylko w glowicy i powyzej 2000obrotow zapalala sie kontrolka cisnienia oleju jak ktos madrze mi odpisal na forum wszystko zalezalo od drugiego czujnika oleju ktory sie znajduje w filtrze oleju
podlaczasz kabel od alternatora w biala wtyczke tam musisz poszukac ktory wtyk jest odpowiedzialny za obrotomierz w dziale FAQ masz "pinout licznika na dwa wtyki"tam jest opisane ktory to jest
ja mialem troche inaczej niz jest tam napisane bo chyba to byl styk 7 a w opisie byl 10 styk
SPRAWDZ alternator bo ja mialem tez niby wyjscie "W" a nie bylo podlaczone a wiaze sie to z wyciagnieciem alternatora zeby moznaby to dokladnie sprawdzic
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
pytanie: czy w Twoim zegarze lampki od oleju i ładowania mrugają przed uruchomieniem rozrusznika?
Jeśli tak, to nie będzie problemu, wystarczy wsadzić wkład obrotka do 6000 obr/min i wszystko powinno chodzić...
Napisz co tam masz to Ci powiem co i jak, przerabiałem to na Passacie B32, który nie miał ani obrotka ani dodatkowego styku w alternatorze. Obecnie jest obrotek i działa
Jeśli tak, to nie będzie problemu, wystarczy wsadzić wkład obrotka do 6000 obr/min i wszystko powinno chodzić...
Napisz co tam masz to Ci powiem co i jak, przerabiałem to na Passacie B32, który nie miał ani obrotka ani dodatkowego styku w alternatorze. Obecnie jest obrotek i działa
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
w moim tak bylo przekrecales kluczyk i zapalaly sie swiece zarowe ladowanie i cisnienie po zapaleniu silnika gasly
i musialem pare rzeczy przerabiac np alternator
ciekawi mnie co ty napiszesz bez przerobek podlaczajac obrotomierz?
przeciez i tak musi brac z alternatora ilosc obrotow bo na tej podstawie wychodzi jakie ma obroty silnik
i musialem pare rzeczy przerabiac np alternator
ciekawi mnie co ty napiszesz bez przerobek podlaczajac obrotomierz?
przeciez i tak musi brac z alternatora ilosc obrotow bo na tej podstawie wychodzi jakie ma obroty silnik
- dr Richie
- Ma gadane
- Kontakt:
bardzo prosta sprawa: jeżeli w liczniku znajduje się układ , który steruje pracą/trybem świecenia kontrolek od oleju i ładowania (jak nie pracuje silnik to mrugają, jak jest odpalony a któraś z tych fukcji nie działa, to wtedy już nie mruga, tylko się żarzy lub stale świeci) Za tą funkcje odpowiedzialny jest układ elektroniczny znajdujący się pod tarczą szybkościoimierza, czyli jak jest taka opcja to ów układ musi mieć zapodany sygał o tym, że silnik się kręci-pracuje. W benzynie odpowiada za to sygnał z cewki, w dieslu - z alternatora. Proste
był MK2 1.8 RP '89
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
jest MK3 1.8 ABS '92
here we go again...
alternator musisz wyciagnac i rozebrac tam gdzie masz te 6 ja to nazywam diody chociaz to sie nazywa innaczej musisz wlutowac kabel miedzy dwoma diodami lezacymi po przeciwnej stronie i pociagnoac kabel do licznika dlaczego tak?
bo tutaj pasek alternatora kreci sie z predkoscia taka sama jak wal silnika i patrzac na to to gdyby nie regulator napiecia auto moglo by sie niezle naladowac
bo tutaj pasek alternatora kreci sie z predkoscia taka sama jak wal silnika i patrzac na to to gdyby nie regulator napiecia auto moglo by sie niezle naladowac