MK3 GTI temperatura max60?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 GTI temperatura max60?
Witam i mam pytanie na wskazniku temperatura max60 stopni,a na cyfrowym temp.oleju miedzy 78 a 82 stopnie i nigdy wiecej(własnie wtedy włancza sie wentylator)o co tu chodzi?Moze ta wskazuwka na tablicy cos nie tak,ale tam nigdy nikt nie wkładał łap.Co Wy na to pozdrawiam.
Re: MK3 GTI temperatura max60?
U mnie bylo to samo, wymienilem termostat i jest malinowoGrzesss pisze:Witam i mam pytanie na wskazniku temperatura max60 stopni,a na cyfrowym temp.oleju miedzy 78 a 82 stopnie i nigdy wiecej(własnie wtedy włancza sie wentylator)o co tu chodzi?Moze ta wskazuwka na tablicy cos nie tak,ale tam nigdy nikt nie wkładał łap.Co Wy na to pozdrawiam.
Pozdrawiam
- bryszard
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czujnik temperatury działa jak załącza wentylator przy ok 90 kilku stopni.Nie patrz na tem oleju bo ona bedzie inna a olej sie dłużej nagrzewa niż płyn. Technicznie po osiągnięciu pełnej temperatury płynu - olej ma taką temperaturę za ok 15 minut. Jeżeli wentylator ci się włącza przy np 70C to walnięty czujnik tem.
jeżeli wiatrak włącza ci sie przy 60 stopniach (płynu chłodniczego) to raczej nie termostat tylko czujnik temp. , jak bys miał walnięty termostat to by sie nie dogrzewał silnik ale wiatrak z pewnością by sie nie załączał bo niby dlaczego (lub miałbyś zepsuty = zamknięty termostat to byłby tylko mały obieg i by sie woda gotowała ale wiatrak tez by sie nie włączył) bo przypominam, ze wiatrak sterowany jest czujnikiem który jest w chłodnicy więc albo masz walnięty czujnik w chłodnicy (ten który steruje wiatrakiem) i załącza sie juz przy 60 stopniach albo masz walnięty tek drugi czujnik i wskazuje cie niewłaściwą temperature (tzn wskazuje 60 a masz juz ponad 90 i sie załącza wiatrak)
ja osobiście stawiałbym na ten czujnik w chłodnicy
ja osobiście stawiałbym na ten czujnik w chłodnicy
jeżeli temp oleju wskazywana przez MFA jest około 82*C to napewno do wymiany jest termostat, też tak miałem i po wymianie termostatu temp oleju przy nagrzanym silniku i normalnej jeździe (do 110km/h) utrzymuje się około 95*C a wskaźnik pokazywał przed wymianą max 70 stopni chyba że postałem w korku to temp rosła do 90. Co do załączania się wentylatora to przy uszkodzonym termostacie jest to mylące, mnie wlączał się około 80*C a teraz włącza się jak jest ponad 90 mniej więcej patrząc na wskaźnik.