[mk2]sworzeń i drążek kierowniczy..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
[mk2]sworzeń i drążek kierowniczy..
Hej.
Na stacji diagnostycznej okazało się, że mam do wymiany lewy drążek kierowniczy oraz prawy sworzeń.
Musze te części kupić i teraz pytanie ile orientacyjnie one kosztują?
Są jakieś okreslone firmy, które są godne zaufania czy kupować jak leci?
Na stacji diagnostycznej okazało się, że mam do wymiany lewy drążek kierowniczy oraz prawy sworzeń.
Musze te części kupić i teraz pytanie ile orientacyjnie one kosztują?
Są jakieś okreslone firmy, które są godne zaufania czy kupować jak leci?
- Kowal_
- płk Gleba
sworzeń http://allegro.pl/item128946934_sworzen ... jetta.html
czyli mniejwięcej około 20kilku złotych.
dzięki za info co do ceny drążka. Punkcik dla Ciebie. Może ktoś ma inne jeszcze jakies propozycje? Ciekaw jestem co jeszcze mozna by ewentualnie zamówić.
czyli mniejwięcej około 20kilku złotych.
dzięki za info co do ceny drążka. Punkcik dla Ciebie. Może ktoś ma inne jeszcze jakies propozycje? Ciekaw jestem co jeszcze mozna by ewentualnie zamówić.
byłem na stacji ustawić zbieżność, gościu po oglądnieciu auta powiedział, że do wymiany jest lewy drażek kierowniczy i prawy sworzeń (nie powiedział wahacza, ale chyba o to chodziło bo pokazywał, że są tam luzy (rusza się w górę i w dół) i wyglądało to podobnie do tego co na aukcji. Powiedział, że mam to wymienić i wtedy mi ustawi zbieżność tak jak nalezy.Snake pisze:moze sworzen wahacza, ale co ma do ukladu kierowniczego ?
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- Kowal_
- płk Gleba
czyli widocznie kąt pochylenia koła też nie jest do końca prawidłowy z tego co widzę. Chyba, że kąt jest prawidłowy, ale i tak ten sworzeń wachacza wymaga wymiany ponieważ są tam te luzy o których pisałem.Grzesiekk1982 pisze:Ustawienie sworznia ma wpływ na kąt pochylenia kola. Zbieżność się ustawia na końcówkach drążków kierowniczych. Tak dla ścisłości dodalem, jeśli mechanik się źle wyraził.mkowalm pisze:wtedy mi ustawi zbieżność tak jak nalezy.
Pozdrawiam
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Myślący mechanik nie reguluje przy luzach, bo taka regulacja nie ma sensu. Być może było dobrze ustawione, ale mały z tego pożytek przy luzach. Musisz więc wymienić, zrobić całą geometrię i będzie spokójmkowalm pisze:Chyba, że kąt jest prawidłowy, ale i tak ten sworzeń wachacza wymaga wymiany ponieważ są tam te luzy o których pisałem.
- Kowal_
- płk Gleba
Wymienię bo nie chcę żeby coś mi odpadło Luzy tam są i to calkiem spore jak na element, który rusza się dzięki temu luzowi na każdej nierówności, dziurze..Grzesiekk1982 pisze:Myślący mechanik nie reguluje przy luzach, bo taka regulacja nie ma sensu. Być może było dobrze ustawione, ale mały z tego pożytek przy luzach. Musisz więc wymienić, zrobić całą geometrię i będzie spokójmkowalm pisze:Chyba, że kąt jest prawidłowy, ale i tak ten sworzeń wachacza wymaga wymiany ponieważ są tam te luzy o których pisałem.
Dzieki za pomoc. Lecą punkciki, a ja za niedługo bedę się zabierał za kupno tego i wymianę w przyszłym tygodniu bo wcześniej nie mam czasu
- Fabian LDZ
- _
- Kontakt:
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
eee do tego kanalu przeciez nie potrzeba...mkowalm pisze: Dzięki jeszcze raz za pomoc. Musze teraz tylko z wujkiiem się umówić co by mi to wymienił bo sam raczej nie dam rady, tymbardziej, że nawet kanału nie mam..
podnosisz auto, sciagasz kolo, odkrecasz srube zasiskowa na zwrotnicy (17 klucz nasad z przedłużką), wybijasz ja, odkrecasz 3 sruby na wachaczu (13 klucz), wybijasz sworzen, zakladasz nowy niezapominajac o podkladce, skladasz w odrotnej kolejnosci (skrecasz srube zaciskowa zwrotnicy i 3 sruby na wachaczu)... uwazaj, moga sie ciezko odkrecac, lata robia swoje szczegolnie jak nikt przy tym nie grzebal, rob tak coby ci sruba nie objechala)
[ Dodano: Sob Wrz 30, 2006 00:20 ]
sworzeń wachacza, spotkałem się też, że ludzie mówią na to "gałka" "gałki" nie mylić z lodamijuby pisze:Ale nie rozumiem o czym myślisz pisząc sworzeń?
wymien sobie koncowki drazkow i sworznie (po kazdej stronie) i smigaj na geometrie...mkowalm pisze:Ciekaw jestem co jeszcze mozna by ewentualnie zamówić.
o ile sie orientuje nie ma wiecej elementow wymagajacych geometrii po wymianie, aczkolwiek, niektorzy umia wszystko...
sworzen wachacza tez moze powodowac luzy, no chyba, ze sie myle wiec mnie poprawcie...moze sworzen wahacza, ale co ma do ukladu kierowniczego ?
- Kowal_
- płk Gleba
Wymiana sworznia wygląda prosto... w miarę, ale co z drążkiem kierowniczym... tak troche poczytałem w książce i długość się reguluje, jakieś szmery bajery... może bym to złożył, ale ja musze tym autem dojechać jeszcze potem na ta geometrie.. i na uczelnie jeździć raz może dwa.. wujek mi to zrobi za piwko (jest mechanikiem), oczywiście się będę bardzo dobrze przyglądał jak to się robi...PGrzemek pisze: podnosisz auto, sciagasz kolo, odkrecasz srube zasiskowa na zwrotnicy (17 klucz nasad z przedłużką), wybijasz ja, odkrecasz 3 sruby na wachaczu (13 klucz), wybijasz sworzen, zakladasz nowy niezapominajac o podkladce, skladasz w odrotnej kolejnosci (skrecasz srube zaciskowa zwrotnicy i 3 sruby na wachaczu)... uwazaj, moga sie ciezko odkrecac, lata robia swoje szczegolnie jak nikt przy tym nie grzebal, rob tak coby ci sruba nie objechala)