[Vento 1.8] zbiorniczek wyrównawczy (olej)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Vento 1.8] zbiorniczek wyrównawczy (olej)
witam. mam mały problem dziś chciałem dolac płynu do chłodnicy i w zbiorniczku zauważyłem tłustą maź przypominającą gęsty olej (kolor piaskowy).czy ktoś miał podobny problem,jeśli tak co to może byc???autlko vw vento automat.
Ostatnio zmieniony ndz paź 15, 2006 19:22 przez angelo73, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: zbiorniczek wyrównawczy (olej)
uszczelka pod głowicą padła, trzeba sciagnąc głwoice i zmienic uszczelę.angelo73 pisze:witam. mam mały problem dziś chciałem dolac płynu do chłodnicy i w zbiorniczku zauważyłem tłustą maź przypominającą gęsty olej (kolor piaskowy).czy ktoś miał podobny problem,jeśli tak co to może byc???autlko vw vento automat.
www.vrservice.pl
może troche w odwrotnej kolejnościadam-gda pisze:dokladnie i nic innego nie pozostaje oczywiscie odrazu proponuje wymiane plynu chlodniczego jak i sprawdzic czy olej nie jest rozwodniony . jesli tak i jego wymienic na nowy
zmienic uszczelkę, jeśli w oleju okazało by się że jest woda to zmienić olej, filtr olej,
zlać cały stary płyn, może nawet przepłykac czystą wodą bo wymianie uszczelki
i oleju, zlać tą wodę i dopiero zalać nowym płynem
Re: [Vento 1.8] zbiorniczek wyrównawczy (olej)
angelo73 pisze:witam. mam mały problem dziś chciałem dolac płynu do chłodnicy i w zbiorniczku zauważyłem tłustą maź przypominającą gęsty olej (kolor piaskowy).czy ktoś miał podobny problem,jeśli tak co to może byc???autlko vw vento automat.
A dużo tej "mazi" było? Jak kupiłem swojego gofra, też chcialem rozpruwać silnik z powodu kilku "glutów" w zbiorniczku. W końcu jednak uszczelki nie wymieniałem i od tamtej pory zrobiłem 25 tys. km, a silnik chodzi jak zegarek.
Co innego jezeli zamiast płynu jest sama papka.... Wtedy sprawa raczej przesądzona
pozdro
- grzechu2410nn
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a masz dlugo to vento czy kupiles takei? moze poprostu ktos takim polynem z olejem zalal uklad? a skrzynia autamoat jest chlodozna ciecza? ma stycznosc ciecz z olejem?
PS zapraszam na forum vento!
PS zapraszam na forum vento!
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
WSTRZYMAJ SIĘ Z WYMIANĄ USZCZELKI POD GŁOWICĄ. Ja miałem też olej w zbiorniczku wyrównawczym i wszyscy znajomi mówili że uszczelka głowicy do wymiany. Ale jeden mądry mechanik zrobił chwilowe obejście chłodniczki oleju, wyczyścił zbiornik wyrównawczy i okazało się że to jest TO. Chłodniczka ze szrotu, pół godziny pracy i jest git.
jak już to nie zaślepiaj a połącz je chwilowo rureczka miedzianą (taka jak robi się CO)angelo73 pisze:Witam. plan juz jest taki jak kolega jeden opisał zaślepię dwa węże od chłodniczki i będę wtedy pewny co padło. Chłodniczka jest nierozbieralna więc nie ma możliwości jej sprawdzenia ale dostęp do niej jest dobry.Jak zrobię to opiszę na forum.
bo jak zaślepisz to pompka będzie tworzyć coraz większe ciśnienie i gdzieś coś
wywali Ci płyn albo rozerwie przewody gumowe,
a jakoś nie chce mi się wierzyć w tą chłodniczkę bo ona nie ma połączenia wodnego
do silnika oprócz tych dwóch rureczek