[MK4] Kabelek do OBD2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK4] Kabelek do OBD2
Witam
Zakupiłem kabelek do obd2z 4 liniami i w opisie linie L należy podpiąć pod pina 15, jednak w moim złączu pod 15 nie ma styku. Piny w których występują styki to 1,4,5,6,7,13,14,16.
Bez podpięcia linii L program VW TOOL wysyła informacje do samochodu (mrugaja kontrolki w licznikach) ale nie otrzymuje zadnej informacji zwrotnej.
Co zrobić??
Złącze napewno jest sprawne bo 4 miesiące temu w ASO podpinali do kompa.
Mój samochód to VW GOLF IV TDI VARIANT z marca 2000r.
Proszę o pomoc.
Zakupiłem kabelek do obd2z 4 liniami i w opisie linie L należy podpiąć pod pina 15, jednak w moim złączu pod 15 nie ma styku. Piny w których występują styki to 1,4,5,6,7,13,14,16.
Bez podpięcia linii L program VW TOOL wysyła informacje do samochodu (mrugaja kontrolki w licznikach) ale nie otrzymuje zadnej informacji zwrotnej.
Co zrobić??
Złącze napewno jest sprawne bo 4 miesiące temu w ASO podpinali do kompa.
Mój samochód to VW GOLF IV TDI VARIANT z marca 2000r.
Proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Najwyrazniej zle podlaczasz, albo masz niepoprawna wersje oprogramowania, nieobslugujaca tego int.symulant pisze:Próbuje sie połączyć chyba 5 rzy po czym informuje ze nie połączono - tresci dokadnie nie pamietam ale wygląda na to ze komunikaty do samochodu wysyła (zaczynaja migac niektore kontrolki w desce) tylko nie dostaje odpowiedzi z samochodu a czeka na nią chyba właśnie poprzez ten nie podpięty przewód.
Sprobuj zamienic kable napieciowe. Nie boj sie, nic sie nie stanie bo masz linie K i L.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A po co sprawdzac w innym samochodzie??
Zeby sprawdzic czy interfejs dziala poprawnie nie musisz wcale latac po ludziach i podlaczac pod komputer w samochodzie. Wystarczy doprowadzic napiecie 12V do stykow.
Jak sciagniesz sobie juz VAGa, to upewnij sie tez, ze masz odpowiednia wersje.
U mnie dla tego typu interfejsu dzialal bezproblemowo VAG 311-2.
Tez mialem problem z kabelkami. W miare szybko go rozwiazalem, bo pomylili sie z przylutowaniem kabelkow.
Podlacz sobie wiec interfejs w domu na stole, zasilanie 12V i mysl, mysl, mysl ...
Uruchom VAGa i sprobuj sie podlaczyc.
Tak jak na zlosc, zawsze mialem w laptopie CD do interfejsow, to teraz zostawilem w hotelu. Jak chcesz jutro moge Ci przeslac schematy.
Softu szukaj tutaj:
www.obdprog.da.ru
www.eobd2.da.ru
Zeby sprawdzic czy interfejs dziala poprawnie nie musisz wcale latac po ludziach i podlaczac pod komputer w samochodzie. Wystarczy doprowadzic napiecie 12V do stykow.
Jak sciagniesz sobie juz VAGa, to upewnij sie tez, ze masz odpowiednia wersje.
U mnie dla tego typu interfejsu dzialal bezproblemowo VAG 311-2.
Tez mialem problem z kabelkami. W miare szybko go rozwiazalem, bo pomylili sie z przylutowaniem kabelkow.
Podlacz sobie wiec interfejs w domu na stole, zasilanie 12V i mysl, mysl, mysl ...
Uruchom VAGa i sprobuj sie podlaczyc.
Tak jak na zlosc, zawsze mialem w laptopie CD do interfejsow, to teraz zostawilem w hotelu. Jak chcesz jutro moge Ci przeslac schematy.
Softu szukaj tutaj:
www.obdprog.da.ru
www.eobd2.da.ru
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
W ten sposób sprawdzisz tylko,że interfejs jest wykrywany przez program.To nie zawsze musi świadczyć o tym,ze będzie działał po podłączeniu do samochodu.pkirylcz pisze:A po co sprawdzac w innym samochodzie??
pytanie dla nowicjusza
WLALSNIE rozgladam sie za kabelkiem do golfika 4? czy da sie zakupic kabel taki aby samu sobie zlożyc go czy tylko w calości? GDZIE COS TAKIEGO MOGE KUPIC- dajcie jakie info i wogole dzieki
mazi
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: pytanie dla nowicjusza
A chce Ci sie samemu??maziagh pisze:WLALSNIE rozgladam sie za kabelkiem do golfika 4? czy da sie zakupic kabel taki aby samu sobie zlożyc go czy tylko w calości? GDZIE COS TAKIEGO MOGE KUPIC- dajcie jakie info i wogole dzieki
http://www.viaken.pl/
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek