CLIMATRONIC W VW Golf IV TDI 2000r.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
CLIMATRONIC W VW Golf IV TDI 2000r.
Witam serdecznie! jestem posiadaczem Golfika od kilku miesiecy i chcialbym aby ktos mi wytlumaczyl jak jeżdzic zimą z Climatronikiem? Do czego służy ECON a do czego AUTO? Na czym polega rużnica i na czym jest lepiej jeżdzić? Jak to wszystko powinno działać? Za odpowiedzi serdecznie dziekuje.
jak nie potrzebujesz klimy to wciskasz econ i ustawiasz temp. i tyle roboty:) chyba ze właczasz nawiew na przednia szybe to wtedy sie wlączy klima ale wystarczy wcisnac econ zeby ja wylączyć. Wtedy sterujesz tylko temperatura i predkoscia nawiewu.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Tak jak koledzy pisza, w kilmatroniku klima się załącza i wyłącza automatycznie, reguluje sobie temperature. Jak nacisniej ECO wyłączysz ją. Eco tzn. pewnie economika bo autko przy wyłączonej klimie pali nawet mniej o 1 l. Tesciu w C-klasie tez ma ECo. teraz C-klasa paliłą mu w miescie 15l ma teraz nacisniete ECO i spalanko spadło do 12,8l. Moze czasami robi się za gorąco ale mozna sobie przeciez przykrecic ogrzewanko
-
- Nowicjusz
No jak sprężarka się nie załącza to proste, że nie. Z resztą w zimę, przy ujemnych temp. to bardziej na szyby działa zwykłe ciepłe powietrze, a nie klimatyzowane. A jak szyby parują to raczej wina filtra kabinowego, a nie braku klimy. Ja zmieniam regularnie i autentycznie nie pamiętam kiedy mi ostatnio jakakolwiek szyba zaparowała.jakto pisze:To jak ją uruchomić skoro przez zimę temperatura caly czas na minusie.bambi001 pisze:Jeszcze jak jest ponizej 5 stopni to tez sprezarka nie działa... i czas od czasu pasuje klime wlaczyc na chwile zeby sprezarka miala smarowanie..
Mam rozumieć, że poniżej 5 stopni szyb nie odparuję Climą?????
Jedyne wyjście to postawić w ciepłym miejscu (garaż, parking podziemny) na jakiś czas i wtedy załączyć. Nawet jest to wskazane, żeby w zimie raz na jakiś czas sprężarka sobie pochodziła.jakto pisze:To jak ją uruchomić skoro przez zimę temperatura caly czas na minusie.
Ostatnio zmieniony pt lut 05, 2010 00:06 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie tylko kabinowego ale też uwalonego silniczka od regulacji klapy pod filtrem .. od obiegów ... Temat wałkowany tyle razy ,że nie chce mi się nawet o tym pisać.Yuri pisze:No jak sprężarka się nie załącza to proste, że nie. Z resztą w zimę, przy ujemnych temp. to bardziej na szyby działa zwykłe ciepłe powietrze, a nie klimatyzowane. A jak szyby parują to raczej wina filtra kabinowego, a nie braku klimy. Ja zmieniam regularnie i autentycznie nie pamiętam kiedy mi ostatnio jakakolwiek szyba zaparowała.jakto pisze:To jak ją uruchomić skoro przez zimę temperatura caly czas na minusie.bambi001 pisze:Jeszcze jak jest ponizej 5 stopni to tez sprezarka nie działa... i czas od czasu pasuje klime wlaczyc na chwile zeby sprezarka miala smarowanie..
Mam rozumieć, że poniżej 5 stopni szyb nie odparuję Climą?????
Jedyne wyjście to postawić w ciepłym miejscu (garaż, parking podziemny) na jakiś czas i wtedy załączyć. Nawet jest to wskazane, żeby w zimie raz na jakiś czas sprężarka sobie pochodziła.jakto pisze:To jak ją uruchomić skoro przez zimę temperatura caly czas na minusie.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
myślisz, że to zadziała ??Zico63b pisze:lekko podgrzać czujnik temperatury zewnętrznej
Climatronic korzysta z dwóch czujników...z tego w zderzaku i drugiego pod filtrem kabinowym. Jeżeli różnica temperatur z tych dwóch czujników jest 10 lub więcej stopni to Climatronic uznaje, że jest awaria...i właśnie tutaj nie wiem czy w takim przypadku klima się załączy??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Dlatego piszę lekko, choć zdaję sobie sprawę z trudności trafienia z siłą podgrzewania.
Ale załóżmy iż temperatura powietrza wynosi -4°C (w południe w sobotę jest to możliwe) - to potrzeba zaledwie 9°C. Przy mniejszym mrozie jeszcze mniej.
To wyjście awaryjne dla nieposiadających garażu lub dostępu do garażu - nie stała metoda.
Ale załóżmy iż temperatura powietrza wynosi -4°C (w południe w sobotę jest to możliwe) - to potrzeba zaledwie 9°C. Przy mniejszym mrozie jeszcze mniej.
To wyjście awaryjne dla nieposiadających garażu lub dostępu do garażu - nie stała metoda.
-
- Forum Master