Problem z rozruchem na zimnym ....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Co by tu jeszcze? Może sprawdzić czy komputer nie jest czasem zmieniony na taki z wersji z wtryskiwaczem. Świece podejrzewam że wymieniłeś? Koniecznie sie upewnić czy jest iskra jak nie chce zapalić, bo do mechanika pewnie pojechałeś jak już działał rozgrzany. POza tym napisz czy w czasie tych wielokrotnych prób coś załapuje czy kompletnie nic. Zrób próbę zapalania z wyciągniętym wtykiem od czujnikia przepustnicy. Upewnij się czy przeplywka (najważniejszy z czujników) został sprawdzona zarówno elektrycznie jak i mechanicznie - czyli czy ma dobre opory na pinach i czy klapka lekko chodzi. Potem ozostaje jeszcze sprawdzić kable pomiędzy czujnikami a komputerem. Wykaz szczegółowy jak to zrobić na wtyczce komputera bez szukania po kolorach kabli jest w książe serwisowej, tyle że do wersji z wrtyskiwaczem rozruchowym. Ale każdy kabel ma mieć opór poniżej 1 oma. Poza tym trzeba by jeszcze wrócić do kontroli nie tylko ciśnienia paliwa ale i wydajności pompy (przy listwie )
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jestem zły przed chwila wsiadlem do swego golfa i nic nie odpalil krecilem kilka razy i nic.Moze to pompa paliwowa ale nie jestem pewien jak sprawdzic czy to aby napewno pomopa
[ Dodano: 31 Sty 2007 16:20 ]
Juz wszystko gra odpalilem poganialem gary troche sie dusil jakby byl zalany ale juz wszystko jest w spoko.poprastu to sa uroki zimy wilgotnoc powietrza mróz wiec maszyny troche szaleja.
NIE DAJMY SIE ZIMIE
Juz wszystko gra odpalilem poganialem gary troche sie dusil jakby byl zalany ale juz wszystko jest w spoko.poprastu to sa uroki zimy wilgotnoc powietrza mróz wiec maszyny troche szaleja.
NIE DAJMY SIE ZIMIE
Zalany był bo kręciłeś a nie palił - a skoro go zalewało to znaczy że pompa i wtrysk paliwa działa, problem z rozruchem:Macio pisze:Jestem zły przed chwila wsiadlem do swego golfa i nic nie odpalil krecilem kilka razy i nic.Moze to pompa paliwowa ale nie jestem pewien jak sprawdzic czy to aby napewno pomopa
NIE DAJMY SIE ZIMIE
na zimnym spowodowany jest zazwyczaj czujnikiem temperatury (chociaż wtedy zazwyczaj zapala tylko gaśnie lub chodzi nie równo),
na wilgotno - jakiś kłopot z zapłonem od początku może byc czujnik hall'a, palec, kopułka, świece, kable, cewka - wszystko idzie sprawdzic elektrycznie - multimetrem (najgorzej kable i świece) - kłopoty z zapłonem to częsta bolączka mk3 - często łapią przebicia na cewce, albo mają wodę w rozdzielaczu, albo szwankuje czujnik hall'a
jak widac dostałeś ostrzeżenie - warto się tym elementom przyjrzec, wtedy się nie dasz zimie
[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 22:52 ]
a czemu nie np. spojler na tylnią szybę, nie rozumiem co ma piernik do wiatraka ?ari_m pisze:Witam
W moim mk3 jest to samo ale jeszcze nic z tym nie robilem bo nie miałem kiedy ale dziś mnie to wkurzyło więc jak znajde trochę czasu to spróbuję to zrobić Na poczatek kupuje osłone pod silnik
TDPower
[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 22:52 ]
ponieważ mam problem z odpalaniem samochodu a zauważyłem że jest to wtedy kiedy jest deszczowo na dworzu wiec mysle ze oslona zasloni mi silnik i mam nadzieje ze skoncza sie moje problemy
a czemu nie np. spojler na tylnią szybę, nie rozumiem co ma piernik do wiatraka ?
A nie lepiej znaleźc źródło przebicia i je usunąc ? Potem padnie kopułka, palec lub kabel czy świeca w trasie i zostaniesz z osłoną ...ari_m pisze:[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 22:52 ]ponieważ mam problem z odpalaniem samochodu a zauważyłem że jest to wtedy kiedy jest deszczowo na dworzu wiec mysle ze oslona zasloni mi silnik i mam nadzieje ze skoncza sie moje problemy
a czemu nie np. spojler na tylnią szybę, nie rozumiem co ma piernik do wiatraka ?
TDPower
Wymienilem kopulke teraz samochod szarpie przy przyspieszaniu oraz na rownej jezdzieppoll27 pisze:A nie lepiej znaleźc źródło przebicia i je usunąc ? Potem padnie kopułka, palec lub kabel czy świeca w trasie i zostaniesz z osłoną ...ari_m pisze:[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 22:52 ]ponieważ mam problem z odpalaniem samochodu a zauważyłem że jest to wtedy kiedy jest deszczowo na dworzu wiec mysle ze oslona zasloni mi silnik i mam nadzieje ze skoncza sie moje problemy
A jak wsadzisz starą to dzieje się to samo ? Masz problemy z rozruchem na zimno/ciepło ? czy na luzie ma równe obroty na zimno/ciepło ? To szarpanie to tylko przy określonych obrotach czy wogóle - czy przy mocniejszym depnięciu ustępuje czy się nasila ? musisz opisać problemari_m pisze:Wymienilem kopulke teraz samochod szarpie przy przyspieszaniu oraz na rownej jezdzieppoll27 pisze:A nie lepiej znaleźc źródło przebicia i je usunąc ? Potem padnie kopułka, palec lub kabel czy świeca w trasie i zostaniesz z osłoną ...ari_m pisze:[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 22:52 ] ponieważ mam problem z odpalaniem samochodu a zauważyłem że jest to wtedy kiedy jest deszczowo na dworzu wiec mysle ze oslona zasloni mi silnik i mam nadzieje ze skoncza sie moje problemy
TDPower
Dzieki za odp bylem dzis u mechanika wymienilem swiece i popoludniu maja byc przewody i najprawdopodobniej bedzie to przyczyna gdyz samocho 94 rok a swiece jeszcze fabryczneA jak wsadzisz starą to dzieje się to samo ? Masz problemy z rozruchem na zimno/ciepło ? czy na luzie ma równe obroty na zimno/ciepło ? To szarpanie to tylko przy określonych obrotach czy wogóle - czy przy mocniejszym depnięciu ustępuje czy się nasila ? musisz opisać problem
Nie wiem jak w mk3 ale w mk2 zaleca się wymianę świec co 30 tys km ...ari_m pisze:Dzieki za odp bylem dzis u mechanika wymienilem swiece i popoludniu maja byc przewody i najprawdopodobniej bedzie to przyczyna gdyz samocho 94 rok a swiece jeszcze fabryczneA jak wsadzisz starą to dzieje się to samo ? Masz problemy z rozruchem na zimno/ciepło ? czy na luzie ma równe obroty na zimno/ciepło ? To szarpanie to tylko przy określonych obrotach czy wogóle - czy przy mocniejszym depnięciu ustępuje czy się nasila ? musisz opisać problem
TDPower