Witam!
Ostatnio przepaliła mi się żarówka w przednim reflektorze. Halogenowa, oznaczenie R2 o mocy 40/45 wat. Nie jestem za bardzo biegły w temacie oświetlenia więc mam pytania:
1. R2 jak rozumiem to oznaczenie "kołnierza" żarówki i jest to kołnierz starego typu z żarówek tzw. "baniek"?
2. Na reflektorach patrząc z przodu mam symbole H4. Jednak wyczytałem w necie, że owszem, są żarówki halogenowe z trzonkiem R2, ale nie nadają się do stosowania w reflektorach przeznaczonych właśnie na żarówki R2. Czym to może być spowodowane? Czy jeśli mam napis na kloszach reflektorów H4 to można w nich stosować i R2 i H4?
3. Czy mogę bez szkody dla reflektorów (tzn. wypalenia kostek, zmatowienia) zastosować zwykłe żarówki H4 o mocy 60/55 wat i jak w takim razie przystosować klosze do obsadzenia w nich tych żarówek, skoro moje sa na kołnierze R2?
Tyle moich laickich pytań.
Żarówki w POLO 86c
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
reflektory w polo są standartowo na żarówki H4 ja takie miałem od samego początku jak go kupiłem i przez dwa lata ani jedna żarówka się nie spaliła więc zakładaj takie żarówki będą na pewno lepiej świeciły niż żarówki R2 które z tego co pamiętam to były stosowane w starszych maluchach
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
tak te żarówki mają takie same mocowanie ja w moim pierwszym aucie (126p) miałem standartowo żarówki R2 które później wymieniłem na H4 bez żadnych przeróbek po prostu wyjąłem stare i włożyłem nowe i to wszystko
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP