Żarówki w POLO 86c

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wygibus
Nowicjusz
Nowicjusz

Żarówki w POLO 86c

Post autor: wygibus » śr lut 07, 2007 19:42

Witam!
Ostatnio przepaliła mi się żarówka w przednim reflektorze. Halogenowa, oznaczenie R2 o mocy 40/45 wat. Nie jestem za bardzo biegły w temacie oświetlenia więc mam pytania:
1. R2 jak rozumiem to oznaczenie "kołnierza" żarówki i jest to kołnierz starego typu z żarówek tzw. "baniek"?

2. Na reflektorach patrząc z przodu mam symbole H4. Jednak wyczytałem w necie, że owszem, są żarówki halogenowe z trzonkiem R2, ale nie nadają się do stosowania w reflektorach przeznaczonych właśnie na żarówki R2. Czym to może być spowodowane? Czy jeśli mam napis na kloszach reflektorów H4 to można w nich stosować i R2 i H4?

3. Czy mogę bez szkody dla reflektorów (tzn. wypalenia kostek, zmatowienia) zastosować zwykłe żarówki H4 o mocy 60/55 wat i jak w takim razie przystosować klosze do obsadzenia w nich tych żarówek, skoro moje sa na kołnierze R2?

Tyle moich laickich pytań.

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » śr lut 07, 2007 20:09

reflektory w polo są standartowo na żarówki H4 ja takie miałem od samego początku jak go kupiłem i przez dwa lata ani jedna żarówka się nie spaliła więc zakładaj takie żarówki będą na pewno lepiej świeciły niż żarówki R2 które z tego co pamiętam to były stosowane w starszych maluchach :bajer:

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

wygibus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wygibus » śr lut 07, 2007 20:34

A czy możliwe jest coś takiego, że do reflektorów pasują żarówki H4 i R2, chodzi o mocowanie?

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » śr lut 07, 2007 20:45

tak te żarówki mają takie same mocowanie ja w moim pierwszym aucie (126p) miałem standartowo żarówki R2 które później wymieniłem na H4 bez żadnych przeróbek po prostu wyjąłem stare i włożyłem nowe i to wszystko

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”