Problem z elementem tarczy współpracującym z ABS-em

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

GolfikTDI
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z elementem tarczy współpracującym z ABS-em

Post autor: GolfikTDI » pt mar 16, 2007 00:44

Mam następujący porblem:
Odstaje mi element tarczy, który wygląda jak metalowa obręcz z otworami w kształcie kwadrata, która znajduje sie po wewnętrznej stronie tarczy i jest do niej przymocowana.
Jest przymocowana w kilku miejscach a w jednym z nich sie oderwała. Obręcz ta współpracuje z ABS-em bo czujnik ABS-u znajduje sie o doległości ok. 1 mm od niej i jest na nią skierowany.
Gdy jade powoli to słysze jak mi obciera ta obręcz. Pedał hamulca w czasie hamowania często drży jakby załaczał sie ABS i wtedy słysze odgłos obcierania sie tej obręczy.
Nie wiem jak fachowo nazywa sie ten element tarczy. Moje auto to Golf mk3 1,9 TDI.

Moje pytanie brzmi: czy tą obręcz mozna jakos przymocować do tarczy tak, żeby nie odstawała czy musze kupic nowe tarcze? Jeśli mozna to naprawic to jak, czy mozna to samemu zrobic czy trzeba dać do mechanika?

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » pt mar 16, 2007 00:50

raczej nowe tarcze, bojak bys chciał przyspawac to od temp. tarcza moze sie zdeformowac. Mozna tez calkiem wywalic ta obrecz z otworkami ale wtedy nie bedziesz mial ABSu
Jezdzenie z taka trcza moze sie zle skonczyc, bo podczas ostrego hamowania ABS moze dostac zly sygnal i odpusci mocne hamowanie a wtedy moze do tragedii dojsc

greg

Post autor: greg » pt mar 16, 2007 00:59

eidos pisze:aczej nowe tarcze, bojak bys chciał przyspawac to od temp. tarcza moze sie zdeformowac.
migomatem to się nic nie stanie

[ Dodano: Pią Mar 16, 2007 12:00 am ]
eidos pisze:bo podczas ostrego hamowania ABS moze dostac zly sygnal i odpusci mocne hamowanie a wtedy moze do tragedii dojsc
ABS jak dostanie zły sygnał to odpuści i załączy więc w tym to nie problem

[ Dodano: Pią Mar 16, 2007 12:01 am ]
a jak tarcza owadzi o czujnik to czujnik szlag trafi - ABS się wyłączy - będą hamulce ale bez ABSu

GolfikTDI
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: GolfikTDI » pt mar 16, 2007 01:02

Dzieki za tak szybką odpowiedź. Wiec chyba bede musiał szybko wymienic tarcze. A czy moglibyście mi polecić jakichs dobrych producentów tarcz? I ile mogą kosztowac takie tarcze i koszt ich wymiany, chyba ze mozna samemu wymienic ?

[ Dodano: 16 Mar 2007 00:08 ]
Acha zapomniałem dodac ze ta końcówka czujnika ABS-u która znajduje sie 1mm od tej obręczy juz sie wygięła i zamiast być pod kątem 90 stopni do plaszczyzny tej obręczy i tarczy, znajduje sie pod kątem ok 45 stopni. Czy mozna to jakoś odgiąc z powrotem np. kombinerkami czy trzeba kupic nowy czujnik ABS? ABS działa cały czas poprawnie a lampka od ABS-u nie świeci sie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”