Nadmierne parowanie szyby

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adams111 » sob gru 19, 2009 23:02

kolego dominik528 jaka jest nazwa tego preparatu o ktorym piszesz?
Podejrzewam że można to kupić na stacjach benzynowych??????

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » sob gru 19, 2009 23:05

http://moto.allegro.pl/item835126377_k2 ... ek_ss.html

Ten sam zastosowałem w AUDI brata -- i powiem ,że od roku jest spokój.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
xxxPALUCHxxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: xxxPALUCHxxx » sob gru 19, 2009 23:23

az nie chce mi sie wierzyc ze preparat za 3.99 moze rozwiazac probelm ktoremu poswiecono tutaj tyle uwagi ;-))

ostatnio mam chyba nawet jakas manie bo jadac samochodem czy idac ulica widze pelno golfow wlasnie ewentualnie passatów z zaparowanymi szybami..czy one wszytkie maja uszkodzony ten silniczek sterujacy tymi klapkami nawiewu albo uszkodzona nagrzewnice???? :))

______LET's GOLF______
Obrazek

MIGAJACA KONTROLKA AKUMULATORA / ALTERNATORA -> potrzebuje pomocy :
viewtopic.php?f=140&t=398583

Awatar użytkownika
dominik528
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dominik528 » sob gru 19, 2009 23:54

Nie pamiętam jaka była nazwa tego preparatu ale to bez znaczenia jakiej jest firmy wiem że są rodzaje w płynie i taki jak ja kupiłem proszek z opiłkami aluminium.

O skutkach ubocznych nic nie wiem, ale dwóch kolegów z pracy też to stosuje od kilku lat i jest gitara. Jednemu kapało z chłodnicy wsypał i przestało kapać po roku wymienił płyn i znowu zaczeło kapać, znowu kupił wsypał i przestało. Tak więc proszek jest w układzie do wymiany płynu co za tym idzie nie powoduje stałych skutków pozytywnych czy negatywnych.

A można go kupić na stacjach benzynowych i sklepach motoryzacyjnych.

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » sob gru 19, 2009 23:56

Paluch_wroc pisze:az nie chce mi sie wierzyc ze preparat za 3.99 moze rozwiazac probelm ktoremu poswiecono tutaj tyle uwagi ;-))

ostatnio mam chyba nawet jakas manie bo jadac samochodem czy idac ulica widze pelno golfow wlasnie ewentualnie passatów z zaparowanymi szybami..czy one wszytkie maja uszkodzony ten silniczek sterujacy tymi klapkami nawiewu albo uszkodzona nagrzewnice???? :))
To działa kolego i spełnia swoje zadanie , ale tylko w przypadku minimalnych wycieków - tzw mikroskopijnych pęknięć , tzw efektu pocenia się etc ... dziurska tym Panie nie zakitujesz. :bajer:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

kamilbolek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamilbolek » ndz gru 20, 2009 14:55

Nie dziala zamykanie obiegu ale obieg mam caly czas otwarty. Gdy polozylem sie na miejscu dywanikow u pasazera z przodu z glowa do kierunku jazdy to zobaczylem po prawej stronie tuz nad tunelem zaczyna sie deska i tam sa srubki i plastiki i one sa rozowe mysle ze to przepuszcza nagrzewniczka(mam rozowe borygo). Co o tym sadzicie? Na climatonicu nie ma bledu. W srodku wszedzie sucho i w miare czysto jak na te pore roku. Ale pewnie jak u wszystkich silniczek lub zebatka do roboty.
Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 14:58 przez kamilbolek, łącznie zmieniany 1 raz.

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adams111 » ndz gru 20, 2009 22:45

Witam !!!

Piszę ponieważ przeprowadziłem nocną akcję Jastrząb !!!
Cel:
- zwalczenie parowania szyb, przy mrozach ponad -10 zamieniającego się w szron i lód wewnątrz auta
Podejrzenie:
- nieszczelna nagrzewnica
Działanie:
- środek do uszczelniania chłodnic, za 5,10 PLN zakupiony na stacji Shell
- wsypanie do układu chłodzenia przez zbiorniczek wyrównawczy
- uruchomienie silnika na ok pół godziny
- zeskrobanie szyb od środka

Obserwacja:
- nie powstaje nowy szron na szybach od wewnątrz, a na Climatroniku -14 !!

jak sądzicie? czy problem został rozwiązany ?
PS. Wyjąłem tymczasowo filtr kabinowy żeby zasysane było tylko świeżutkie i suche w trakcie mrozów powietrze z zewnątrz...

Awatar użytkownika
xxxPALUCHxxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: xxxPALUCHxxx » ndz gru 20, 2009 23:02

oby "akcja Jastrzab" zakonczyla sie sukcesem :-)
mam nadzieje, ze kolega poinformuje nas o dalszych jej efektach ...

______LET's GOLF______
Obrazek

MIGAJACA KONTROLKA AKUMULATORA / ALTERNATORA -> potrzebuje pomocy :
viewtopic.php?f=140&t=398583

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adams111 » ndz gru 20, 2009 23:10

Jasne, dam znać, jutro ma być już -5 w dzień, więc lody całkiem puszczą w autku :)
Zobaczymy jak będzie z tym parowaniem, zdam relację za jakiś czas.
Pozdrawiam

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » pn gru 21, 2009 00:11

Proszek ten jest jednym z pierwszych i kupić go można na stacjach paliw, sklepach.
Jedna istotna uwaga - jeżeli dacie do zbiornika wyrównawczego to on tam i pozostanie i efekt zerowy.Należy puścić go w obieg zależnie od miejsca usterki.Nagrzewnica - to najlepiej zapodać w przewód do nagrzewnicy przy silniku(uwaga aby nie zakleić zbyt dużą ilością na raz).Chłodnica - wąż górny.Preparat od razu wędruje z płynem.
Przemyślcie... :pub:
Niezależnie od tego - parowanie szyb - wiem co to znaczy ale już tego kłopotu nie mam.
Spraktykowałem to jakiś miesiąc wstecz i do dzisiaj nie poprawiam:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 00:12 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 2 razy.

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

kamilbolek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamilbolek » pn gru 21, 2009 12:07

Lepiej uzyc srodka w plynie jak juz. Bo proszek pozakleja wszystko. Zreszta sami zapytajcie w sklepie motoryzacyjnym bo na stacji to nie beda wiedziec.

bolo78
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bolo78 » śr gru 30, 2009 15:17

Witam serdecznie!!!!!

Po przeczytaniu wszystkich opinii na temat parowania, sprawdziłem płetwę i nie działa i jak zaczęłem ruszać to mi pękła i wpadła część do środka.
Obecnie klima chodzi tylko na wysokich obrotach słychać mocniej wentylator i występują drganie, które czuje na pedałach.

Proszę o pomoc czy padnie mi wentylator jak szybko nie wyciągnę tej płetwy czy mogę poczekać.
Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

perki
...
...

Post autor: perki » śr gru 30, 2009 15:25

ja kupilem jakis preparat za pare zlotych przeciw parowaniu szyb w domu , umylem szyby w srodku poczym spryskalem je tym srodkiem i wytarlem je sycha szmata. Ost siedzialem 2 godziny na wyl silniku w aucie i nic nie zaparowalo. co 2 tyg robie taki zabieg i jest OK

co do szronu w srodku auta wydaje mi sie poprostu w aucie jest wilgoc, ( mokre buty , dywaniki , cieple powietrze z nawiewow ) zlapie mroz na dworzu i powstaje na szybach szron

kolco11
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kolco11 » czw gru 31, 2009 18:45

Witam to i ja sie podłacze do tematu odnosnie klimatronika;wymieniłem silniczek v 71[bład 4fa] błedy wykasowałem i już sie nie pojawiają a nadal nie mam nawiewu na przednią szybe ,tylko słychac lekkie buczenie po przekreceniu kluczyka w okolicy centralnego nawiewu co to może byc :( jesli miał ktos ten problem to prosze o pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”