stan akumulatora - ładowanie z alternatora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CriSPol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CriSPol » ndz mar 01, 2009 23:37

duber pisze:
-=ren=- pisze: to zwyczajny woltomierz z bocznikiem
i co myslisz ze kolega ma taki??poco pisac jaki to jest skoro go niema.i tak musi jechac na "warsztat"no chyba ze ma ale niewie co to jest.
-=ren=- pisze:skoro się czepiasz
gdybym mial sie czepiac inaczej bym tu napisal.

[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 22:34 ]
mam vaga ale pod mk3 mi tego niepokazuje choc taka funkcja jest w programie
gdzie ta funkcja ... może przylookam i u mnie będzie :P
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:40 przez CriSPol, łącznie zmieniany 1 raz.

[b]CriS[/b]

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:37

zadziora z Ciebieduber, no stres jak to mówią :pub:

pisząc że zwyczajny z bocznikiem to miałem na myśli tylko to, że jak jesteś sprytny to weźmiesz sobie podłączysz inne obciążenie które wywoła przepływ prądu większy niż "jakiś wiatraczek" bo to właśnie przecież robi ten bocznik...:)

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz mar 01, 2009 23:39

CriSPol pisze:gdzie ta funkcja ... może r=przylookam i u mnie będzie
teraz ci niepokaze niemam kabla w domu aby wejsc w menu programu.nieodpale programu w calosci jak jest niepodpiety.vaga mam 4.9 pl. i cos tam chyba natrafilem na prad ladowania.ale niesprawdzalem bo pod mk3 to niechodzi

[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 22:42 ]
-=ren=- pisze:zadziora z Ciebieduber, no stres jak to mówią
jestem oaza spokoju :pub:
-=ren=- pisze:pisząc że zwyczajny z bocznikiem to miałem na myśli tylko to, że jak jesteś sprytny to weźmiesz sobie podłączysz inne obciążenie które wywoła przepływ prądu większy niż "jakiś wiatraczek" bo to właśnie przecież robi ten bocznik...:)
ale pomysl,kolega niema pojecia(bez urazy oczywiscie :kufel: ) jak zmierzyc prad ladowania a ty chcesz mu dac do podpiecia jakis odbiornik choc niewiadomo ile on bedzie pobieral Amper bedzie to mierzyl przeliczal itp...myslisz ze poradzi sobie?czy lepiej niech da 5zl i mu zmierzą?ja wnioskuje po zadawanych pytaniach co mozna a co nie radzic aby samemu sprawdzil.
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:48 przez Duber, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
CriSPol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CriSPol » ndz mar 01, 2009 23:51

problem jest taki ze nie mam czym tego zmierzyć ( voltomierz )
bocznik dla prądu czy posobnik dla napięcia to nie jest mi zagadkowe hasło.
ale wracając vag mnie interesuje najbardziej bo mam jak i czym to sprawdzić :)

[b]CriS[/b]

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:51

duber pisze:lepiej niech da 5zl i mu zmierzą
jasne, nie wiem jak w waszych okolicach ale u nas nawet w czymś co się nazywa Norauto sprawdzają takie rzeczy... i przypuszczam że w większości stacji diagnostycznych i elektromechaników...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz mar 01, 2009 23:57

CriSPol, odpalales vaga?poszperaj w nim,moze znajdziesz.jak ja sie vagiem bawilem tez aku rozladowalem.zmierz ten prad ladowania czy jest ok naladuj aku i jezdzij.jesli ci znow padnie naladuj aku i niech ci jego pod obciazeniem sprawdza.niema co tu gdybac.do jutra wytrzymasz a jutro sprawdzisz prad ladowania,lub nawet miernik kup to z 25zl ;)

[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 22:58 ]
-=ren=- pisze:przypuszczam że w większości stacji diagnostycznych i elektromechaników...
dokladnie trwa to chwile a bedzie wiadomo

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn mar 02, 2009 00:51

Szanowni Koledzy! Dokładnie rzecz biorąc, do pomiaru prądu potrzebny jest amperomierz o zakresie co najmniej takim jak maksymalny wydatek prądowy alternatora lub specjalistyczny amperomierz z przekładnikiem kleszczowym.
Napięcie natomiast łatwo sprawdzić wchodząc na bloki pomiarowe silnika w VAG-u tak jak byśmy chcieli dokonać diagnostyki (nie pamiętam teraz procedury szczegółowej a głupot nie chcę pisać), pamiętam że w jednej z rubryk jest aktualne napięcie w pojeździe. Są tam też bodaj temperatura, obroty itd. - czyli da się.
Dodam, że właśnie pomiar prądu ładowania jest bardzo miarodajny, gdyż (jak napisał Kolega Dubler) praktycznie najbardziej padnięty akumulator, przy lekkim ładowaniu napięcie w granicach 12 i więcej wolt "luzem" wykaże a potem sam nie poświeci nawet świateł, nie mówiąc o rozruchu.
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 00:56 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CriSPol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CriSPol » pn mar 02, 2009 07:27

dziękuje wszystkim za rady.
spróbuje wywęszyć co ... pod maską piszczy hehe
pozdrawiam

[b]CriS[/b]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”