sonda lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bryszard
- Mały gagatek
- Kontakt:
Właśnie taka sama zasada działania jest u mnie i mechanior odciął kabel który wychodzi z kompa gazowego do lambdy i w przypadku gdy auto przejdzie na gaz to sygnał wchodzi do kompa gazu ale nie wychodzi a sonda dalej ma parametry z benzyny.Nie dostaje sygnału od kompa gazu.Poprostu komp benz.nie głupieje.Nie wiem jeszcze czy to pomoże bo jutro dopiero bede miał czas na podpiecie vaga i zobacze czy dalej chwyta błędy .Mogłem to nie jasno napisac ale ja sam juz nie wiem co i z czym.Jeżeli będą łapane błedy zostanie mi też podpięcie funkcji reset. Dodam ci tylko że jeden komputer benzyny w sierpniu mi się już spalil i jestem pewien że to jest wina gazu ale oczywiscie mechanik gazowy stwierdził że nie możliwe.Wczoraj mój mechanior osobisty stwierdził że jak podepniesz kompa do resetu to nikt nie wie kiedy go szlag trafi ale napewno szybciej niz normalnie.Dodam ci tylko że kupno kompa benzyny jest zajebiscie drogie i ciężko trafić na właściwy nr.bo nie można go zamienić.Masakra z tymi gazownikami cała masa partaczy i oszustów.Może wypowie się jakiś gazownik na ten temat i obroni twarz gazowników.
OK, dzieki za odpowiedź! Jak jutro podepniesz sie pod VAGa, napisz czy znowu sie pokazały błędy!
P.S. Troche namieszałeś z tymi kablami , hehehehe, jak mechanik ci odciął kabel łaczący komp.LPG z sondą, to teraz na gazie komputer LPG nie ma sterowania z sondy i nie mam pojęcia jak ci to teraz chodzi na gazie! No ale może ci sie poprostu juz namieszało z tymi kablami i tyle.
Narazie, napisz co tam dalej wyszło z twoim autem, bo chyba jedziemy na jednym wózku , a raczej na jednym problemie!
[ Dodano: Pią Gru 09, 2005 12:46 ]
BRYSZARD masz tu jeszcze ciekawy link, problem identyczny jak u nas
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... od++yskowy
P.S. Troche namieszałeś z tymi kablami , hehehehe, jak mechanik ci odciął kabel łaczący komp.LPG z sondą, to teraz na gazie komputer LPG nie ma sterowania z sondy i nie mam pojęcia jak ci to teraz chodzi na gazie! No ale może ci sie poprostu juz namieszało z tymi kablami i tyle.
Narazie, napisz co tam dalej wyszło z twoim autem, bo chyba jedziemy na jednym wózku , a raczej na jednym problemie!
[ Dodano: Pią Gru 09, 2005 12:46 ]
BRYSZARD masz tu jeszcze ciekawy link, problem identyczny jak u nas
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... od++yskowy
mówiłem że cos jest namieszane z tymi kablami u ciebie, zeby sprawdzić czy bedzie łapał błędy z winy komputera LPG, to trzeba zrobic tak jak przed założeniem gazu, czyli odłaczyć kompLPG od sondy lambda i puścic kabel bezpośrednio z sondy lambda do komputera benzynowego z ominieciem komputera LPG i zobaczyc czy wtedy bedzie łapał jakis błąd!bryszard pisze:Homsky witaj.Nic u mnie to nie pomogło a nawet zaszkodziło bo przestał całkiem chodzić na benzynie a po ściągnięciu klemy pomogło.Wczoraj zastosowałem reset kompa przykro ale narazie nie ma wyjścia.
A jednak załozyłes reset komputera przez przekaźnik - no przynajmniej bedzie auto normalnie jeździło na benzynie, choć w zasadzie powinno być poprawnie emulowane przez sterownik LPG, no ale jak inaczej sie nie da , albo gazownicy nie potrafia inaczej sobie z tym poradzic to trudno - zawsze to jakies wyjście z sytuacji.
Pozdrawiam!