Przy odpalaniu puści chmurę dymu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
coś mi się wydaje, że mechanik źle założył uszczelniacze.
Błędów przy montarżu może być kilka. Nawet mając specjalne szczypce można za bardzo scisnąć uszczelniacz przy montażu i robi się owalny. A jeśli szczypiec nie miał to pewnie za słabo nasadził uszczelniacz i ten spadł po odpaleniu silnika.
Nie ma opcji, żeby po przejechaiu 200-300 km kopcił jeszcze bardziej niż przed wymianą. Mój Pf chlał litr oleju na 1000km, a przy opdalaniu miałem chmurę jak z ciuchci. Wymieniłem sobie uszczelniacze sam i oleju już nie bierze i nie kopci nawet małego dymka. Robiłem to kilka razy w różnych silnikach i zawsze bez zdejmowania głowicy i zawsze efekt był co najmniej zadowalający.
[ Dodano: Sro Lip 14, 2010 16:54 ]
yogi_dw, lepiej dołożyć u kupic taką z reguacją bo bywa ,że na kole zamachowym jest zaznaczone tylko "0" od GMP a nie ma znacznika od zapłonu. Wtedy ustawiasz na "0" a zadany kąt ustawiasz na lampie.
Choć w sumie RP powinien mieć naniesione obydwa znaki tj "0" od GMP i nieco dalej znacznik od zapłonu na 6 stopniach.
mówiąc prościej - sprawdz czy masz na kole zarówno "0" jak i znacznik od zapłonu. Jak masz to wystarczy lampa bez regulacji. Jak masz tylko "0" to potrzebujesz lampy z regulacją kąta.
pzdr
Błędów przy montarżu może być kilka. Nawet mając specjalne szczypce można za bardzo scisnąć uszczelniacz przy montażu i robi się owalny. A jeśli szczypiec nie miał to pewnie za słabo nasadził uszczelniacz i ten spadł po odpaleniu silnika.
Nie ma opcji, żeby po przejechaiu 200-300 km kopcił jeszcze bardziej niż przed wymianą. Mój Pf chlał litr oleju na 1000km, a przy opdalaniu miałem chmurę jak z ciuchci. Wymieniłem sobie uszczelniacze sam i oleju już nie bierze i nie kopci nawet małego dymka. Robiłem to kilka razy w różnych silnikach i zawsze bez zdejmowania głowicy i zawsze efekt był co najmniej zadowalający.
[ Dodano: Sro Lip 14, 2010 16:54 ]
yogi_dw, lepiej dołożyć u kupic taką z reguacją bo bywa ,że na kole zamachowym jest zaznaczone tylko "0" od GMP a nie ma znacznika od zapłonu. Wtedy ustawiasz na "0" a zadany kąt ustawiasz na lampie.
Choć w sumie RP powinien mieć naniesione obydwa znaki tj "0" od GMP i nieco dalej znacznik od zapłonu na 6 stopniach.
mówiąc prościej - sprawdz czy masz na kole zarówno "0" jak i znacznik od zapłonu. Jak masz to wystarczy lampa bez regulacji. Jak masz tylko "0" to potrzebujesz lampy z regulacją kąta.
pzdr
Ostatnio zmieniony śr lip 14, 2010 16:47 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja kolego wyciągnąłem stare i tak jak wcześniej napisałem były tylko wrzucone. Przy montażu nowych lekko je gumowym młoteczkiem przez ługi klucz 11 wbiłem. Przejechałem już dzisiaj 70km i nic, ani grama dymku
A co do tego że przy 4000 nie chciał jechać to jeszcze raz ustawiłem na spokojnie rozrząd i okazało się, że był o ząbek przestawiony. Skorygowałem i teraz pracuje silniczek równiutko i spokojnie. Jutro będę miał lampę to ustawie wg opisu wyżej zapłon (na razie na słuch jest ustawiony)
aha zapomniałbym, jak kolego wygląda "0" jest to wycinka czy taki ząbek wystający na kole ?
A co do tego że przy 4000 nie chciał jechać to jeszcze raz ustawiłem na spokojnie rozrząd i okazało się, że był o ząbek przestawiony. Skorygowałem i teraz pracuje silniczek równiutko i spokojnie. Jutro będę miał lampę to ustawie wg opisu wyżej zapłon (na razie na słuch jest ustawiony)
aha zapomniałbym, jak kolego wygląda "0" jest to wycinka czy taki ząbek wystający na kole ?
Ostatnio zmieniony śr lip 14, 2010 17:59 przez yogi_zg, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja też tak kiedyś mówiłem :p . Ciężko go znaleźć jak się wypełnił pyłem z tarczy sprzęgłowej wiec sie trzeba dokładniej przyjrzeć, ale ten znacznik powinien być zawsze. A że jest w RP to wiem na 100% bo ustawiałem tam i zapłon i rozrząd nie raz.
[ Dodano: Czw Lip 15, 2010 01:19 ]
ta śruba obok której się znajdje na drugim zdjęciu powyżej ma 10mm średnicy wiec ten znaczek "0" ma ze 4-5 mm max, jest na prawdę mały.
[ Dodano: Czw Lip 15, 2010 01:19 ]
ta śruba obok której się znajdje na drugim zdjęciu powyżej ma 10mm średnicy wiec ten znaczek "0" ma ze 4-5 mm max, jest na prawdę mały.
Zrobiłem wczoraj tak: pomnożyłem średnicę koła na wałku rozrządu razem z PI i podzieliłem przez 360. Wynik wyszedł że 1 stopień to 1,13mm, a że chciałem 8 stopni (lpg) no to 1,13*8=9mm i na obudowie rozrządu zaznaczyłem w stronę kabiny 9mm i zrobiłem kreskę. Włączyłem lamę i ustawiłem że ząbek pomiędzy O a T jest ustawiony właśnie na tej kresce. Auto chodzi równi i trzyma obroty zarówno na lpg jak i PB.
Taki opis znalazłem na naszym forum kiedyś
Podsumowując rozrząd ustawia się na znak OT na obudowie rozrządu i ten malutki znak na kole zamachowym ? A zapłon OT na obudowie i wcięcie na kole zamachowym lub powyższa metodą ????
Jeśli coś jest źle to proszę o poprawę
Taki opis znalazłem na naszym forum kiedyś
Podsumowując rozrząd ustawia się na znak OT na obudowie rozrządu i ten malutki znak na kole zamachowym ? A zapłon OT na obudowie i wcięcie na kole zamachowym lub powyższa metodą ????
Jeśli coś jest źle to proszę o poprawę
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie bardzo rozumiem tę metodę, ale czy wziął kolega pod uwagę, że wałek kręci się dwa razy wolniej niż wał rozrządu i koło zamachowe? Wygląda na to, że nie. A, że chodzi równo to o nie świdczy o tym że masz prawidłowy kąt zapłonu. Jak ustawisz o pięc stopni w jedną czy drugą stornę to też będzie chodził równo.Zrobiłem wczoraj tak: pomnożyłem średnicę koła na wałku rozrządu razem z PI i podzieliłem przez 360. Wynik wyszedł że 1 stopień to 1,13mm, a że chciałem 8 stopni (lpg) no to 1,13*8=9mm i na obudowie rozrządu zaznaczyłem w stronę kabiny 9mm i zrobiłem kreskę. Włączyłem lamę i ustawiłem że ząbek pomiędzy O a T jest ustawiony właśnie na tej kresce
tak ale przy pierwszym tłoku zatrzymanym w GMP, taki jest warunek. (dodatkowo na kole wału też jest znacznik który ma wypaść na strzałkę w dolnej obudowie rozrządu z tworzywa kiedy w okienku pojawi się "0")yogi_dw pisze:Podsumowując rozrząd ustawia się na znak OT na obudowie rozrządu i ten malutki znak na kole zamachowym ?
nie miszaj rozrządu do zapłonu. Jak ustawiles rozrzad na znaki OT itd to zapomnij i tym, dokrecasz skrube napinacza, zakladasz wszystkie obudowy i dopiero potem przystępujesz do ustawiania zapłonu na lampę. Jak to zrobić napisałem wyżej w zaleznosci na który znacznik chcesz ustawić.yogi_dw pisze:A zapłon OT na obudowie i wcięcie na kole zamachowym lub powyższa metodą ????
tutaj jest ta opisana metoda http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=320930
[ Dodano: 15 Lip 2010 14:32 ]
[ Dodano: 15 Lip 2010 14:32 ]
a jak zatrzymac 1 wszy tłok w GMP ?yogi_dw napisał/a:
Podsumowując rozrząd ustawia się na znak OT na obudowie rozrządu i ten malutki znak na kole zamachowym ?
tak ale przy pierwszym tłoku zatrzymanym w GMP, taki jest warunek. (dodatkowo na kole wału też jest znacznik który ma wypaść na strzałkę w dolnej obudowie rozrządu z tworzywa kiedy w okienku pojawi się "0")