[MK3] Silnik dziwnie chodzi 1.4 ABD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No klekocze bo.... ten typ tak ma Czasem moze nieco pomóc wymiana oleju. Mozna tez spróbować wyciszyć komorę silnika np zakładają osłonę pod spód. Poza wyciszeniem silnik będzie wtedy lepiej zabezpieczony. Dostępne choćby na allegro.
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- Undertaker
- Mały gagatek
"Golf30"
Kable wysokiego napięcia wchodzą do kopółki, to jest jasne rozumiem. Jak zdejmiesz kopółkę to zobaczysz walec za pośrednistwem którego rozdzielana jest iskra na poszczególne cylindry. On się rzecz jasna obraca wokół własnej ośi, da się łatwo go wyjąć poprostu chwytając za niego i ciągnąc w prawu. Nic się nie odkręca. Ta częśc też podlega wymianie (niewielki koszyt). Sorki jeżeli opis zbyt dokładny, nie chcę nikogo urazić ale jak pisać to juz konkretnie, a nie ciągnąć temat bez sensu.
Kable wysokiego napięcia wchodzą do kopółki, to jest jasne rozumiem. Jak zdejmiesz kopółkę to zobaczysz walec za pośrednistwem którego rozdzielana jest iskra na poszczególne cylindry. On się rzecz jasna obraca wokół własnej ośi, da się łatwo go wyjąć poprostu chwytając za niego i ciągnąc w prawu. Nic się nie odkręca. Ta częśc też podlega wymianie (niewielki koszyt). Sorki jeżeli opis zbyt dokładny, nie chcę nikogo urazić ale jak pisać to juz konkretnie, a nie ciągnąć temat bez sensu.
YOUR PRETTY FACE IS GOING TO HELL
To może być przegub wewnętrzny - to wersja optymistyczna i jeszcze wersja optymistyczna to pompa wody, a teraz wersja pesymistyczna - panewki na wale korbowym do wymiany....demo from b2b pisze:silnik wydaje dziwny metaliczny dzwiek jakby cos tarło przy przyśpieszeniu
To by w zasadzie mogła być poduszka pod silnikiem, ale przy dodaniu gazu też powinno stuknącdemo from b2b pisze:jak puszczam noge z gazu pojawia sie jedno szarpnięcie
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Adamtd jesli byłbyś tak uprzejmy podaj koszt [ w przybliżeniu rzecz jasna :] w obu przypadkach chcialbym wiedziec czy te ceny przyprawia mnie o palpitacje serca z góry dzieki
Ostatnio zmieniony śr mar 01, 2006 23:34 przez demo from b2b, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój szwagier w swoim ABD miał podobne objawy jeśli chodzi o klekot silnika,ale przy tym zaświeciła się kontrolka oleju.Też myślał,że to panewki,ale jak sie okazało jakas mała część w pompie olejowej nawaliła,tylko teraz nie wiem co to za część i ile dał za wymianę.Jak sie dowiem to napiszę.Teraz chodzi i nie klepie,za to natomiast obrotu mu zaczynają spadać i też nie wie co to.
No dokładnie Ci nie powiem ale z kosztami jest następująco:demo from b2b pisze:Adamtd jesli byłbyś tak uprzejmy podaj koszt [ w przybliżeniu rzecz jasna :] w obu przypadkach chcialbym wiedziec czy te ceny przyprawia mnie o palpitacje serca z góry dzieki
- jeśli przegub - to około 150 zł plus wymiana
- jeśli pompa wody to coś okolo 100 zł plus wymiana
- jeśli poduszka pod silnikiem to dokładnie nie wiem ale kwota niewielka
- jeśli to panewki to... remont silnika zaczyna się od kilkuset złotych a kończyć może na 2000 zł
Ale nie wymieniaj nic na pałe bez weryfikacji - tylko najlepiej jakby tym autem sie ktoś przejechał, kto może to wstępnie zdjagnozować. A jak tam u Ciebie ze zużyciem oleju i czy kontrolka Ci nie miga?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tematem musisz się zając bo wszystkie metaliczne dżwięki pojawiające się w okolicy silnika mogą sygnalizować cos bardzo złego. Nie zawsze tak jest bo to może drgać pęknięta oslona katalizatora, albo jakaś podkładka na niedokręconej śrubie, ale warto się zabezpieczyć, bo jak to coś poważnego to to jest jak z rakiem - im wcześniej tym lepiej
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiesz to trudno powiedzieć tak na odległośc bo trzebaby tego posłuchać - złotym środkiem by było nie jeździć jak bardzo nie trzeba, a udać się przy najbliżesz okazji do jakiegoś mechanika (solidnego).demo from b2b pisze:A i jeszcze jedno pytanie jezdzić czy odstawic a potem do mechaniora?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ehhh u mnie we Wrocku tych solidnych jak na lekarstwo a i jeszcze jedno jako ze jestem nowicjusz w dziedzinie motoryzacji wole doswiadczonego zapytac chodzi o olej to autko przyjechalo se z niemiec i nie moge dojsc do tego co tam lali za olej do silnika co mozna by polecic w takiej sytuacji z gory dzieki
-
- Nowicjusz
- Kontakt: