[MK3] pisk po puszczaniu hamulcow

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » pn sie 21, 2006 20:18

Pawel-b28 pisze:a ja mam mk3 z bębnami i na razie nie piszczy tył tylko zaczął przód :D
Przód to co innego.
Mi piszczał tylko w 2 rozwiązanych przeze mnie przypadkach:
1. Zjechałem okładziny do zera - lub prawie zera, miałem nowy komplet w zapasie i czekałem aż klocki dojrzeją do wymiany albo będzie dłuższa trasa do zrobienia.

2. Kilka tys km po założeniu nowych klocków o szerszych okładzinach znowu pisk. Bo nie odbiłem rdzy spoza paska gołego metalu tarcz i jak klocki się dotarły to te kołnierze też wyglądały ładnie metalicznie ale to był zaszlifowany na rdzy pył z okładzin. Wziąłem śrubokręt ująłem jak dłutko, młotek pomógł i zodbijałem te ranty, odpadały ładnie i piski się skończyły.

Tył już taki jest że piszczy, ten genialny układ kasowania luzu szczęk jak się zużyje to kasuje go zbyt pieczołowicie i dlatego przez chwilę piszczy. Mi jeszcze nie (w rzeszy poprzedni właściciel zafundował mu wymianę bębnów, tarcz itp :grin: ) ale taka sama przypadłość trapiła nam Ś.P. audi 80 B3. Coś tam wtedy brat z "klinikiem" kasowania luzu porobił, wywalił czy coś tam. Nie wiem bo to dawno było.

Konto usunięte.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pn sie 21, 2006 20:34

Moja rodzinka posiadała trzy MK3:
1. 92 rocznik; 1,8l; 75PS
2. 94 rocznik; 1,6l; 75PS
3. 96 rocznik; 1,4l; 60PS
i w kazdym jednym piszczaly z tylu hamulce jak sie zdejmowalo noge z dżwigni hamulca. A do tego sąsiad tez ma MK3 i ma to samo. Do tago slyszalem wiele innych MK3 które piszczały. To jest poprostu dziedziczna choroba tego modelu, która w niczym nie przeszkadza. A jak juz ktoś wczesniej napisał, to bez tego pisku to jakoś dziwnie jest :grin:

Awatar użytkownika
LASOT-A
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: LASOT-A » pn sie 21, 2006 21:42

<<< KWIK >>>
to mk3 !!!
JEST DOBRZE. :bigok:

Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?

gizin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gizin » pn sie 21, 2006 23:45

Macie racje, wszystkie mk3 jakie znam wydają ten chrakterystyczny pisk przy odpuszczaniu hamulca, w mk2 też tak miałem :) , próbowałem z tym walczyć ale wracało jak bumerang. Teraz poprostu przezwyczaiłem się do tego.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”