1.6 SR i wasze problemy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a w jaki sposób sie zapiekły co było przyczyna zapieczonych pierscieni??? narazie nie bede grzebał w nim bede jezdził i albo kupie inny silnik albo go naprawiał bede ale chyba raczej kupie silnik szesnasto zaworowy jest ich od groma z gwarancją
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Wentylatory ciagle sie kreca po urcuhomieniu silnika
Pomozcie, silnik 1.6 sr. 102 Km, dziwny obiaw, wentyaltory sie kreca po uruchomieniu silnika, i tak caly czas. Odlaczalem kostke co idzie do chlodnicy i dalej to samo wogole nie ma reakcji. Wymienilem czujnik zielony 4 pinowy i tez bez mian. termostat trzyma temperature rowno 90 i dosc szybko sie nagrzewa 4-5 km i mam 90 wiec ok. Nie wiem gdzie szukac. Ale moze to ten sterownik wentylatorow pod belka.? prosze o pomoc.
panowie wymieniłem olej po 3000 dzis własnie zeby wlac gęstszy ,,, po 3000 czarny jak smoła jakbym 30.000 zrobił a nie 3000 jakies gluty wypłyneły z tym olejem a olej wylał sie niczym wodafeniks79 pisze:tutaj winne zazwyczaj pierścionki
najbardziej mnie dziwi ze z jednego litra na 10.000 zrobiło sie w jednej chwili 0.5 na 1000
Ostatnio zmieniony sob kwie 24, 2010 21:55 przez dimmer, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
i tak to pierscienie wiec co bym nie wlał i tak wpierd.... a nie ma półsyntetyka 15w.. niestety.. a welu jezdzi na mineralnym i jest ok.... a pozatym kiedys kolega przez pomyłke zalał mineralnym zamiast połsyntrtykem i zdziwienie był takie ze lepiej sie sprawował na mineralnym....ciszej silnik pracował i pobór był mniejszy zaworów słychac nie było... a nie mam nic do stracenia zeby spróbować
Ostatnio zmieniony sob kwie 24, 2010 22:43 przez dimmer, łącznie zmieniany 2 razy.
kontrolka płynu chłodzącego
Witam Wszystkich ! Niedawno kupiłem mk4 1,6 Sr 100KM i mam taki problem :
Zapala się kontrolka od płynu chłodzącego ... Byłem u Mechanika i doradził mi wymianę zbiorniczka od płynu chłodzącego ... po wymianie na nowy zbiornik i wlaniu płynu G12 Problem nasilił się ... wcześniej paliła się kontrolka raz na kiedyś i gasła ! teraz jest non stop W komputerze pokazuje żeby wlać płyn jest na pewno no i żeby użyć konserwacji !
Sprawdzaliśmy na VAgu z zaprzyjaźnionym elektrykiem samochodowym sprawdziliśmy każdy czujnik wszystko jest ok . nie pokazuje błędów czujników mierzą wszystko jak należy tzn :
- wiatraki załączają się przy ok 102 stopniach
- czujnik od płynu chłodzącego także nie wykazywał błędu
- był jeszcze jeden czujnik ale nie pamietam od czego też sprawny
Moje pytanie jeżeli na VAgu i miernikiem (podkrecacz) częstotliwości czujników wszystko było ok
po skasowaniu błędu niestety problem nie ustał
Dodam że silnik się nie grzeje ma odpowiednie obroty i osiąga temp 90 stopni
sonda Lambda sprawna
Dzisiaj byłem w stacji diagnostycznej na przegląd i z pomiaru emisji spalin mechanik stwierdził lekkie zużycie sondy Lambda ( miała lekkie zmiany ) ale nie zakwalifikował jej do wymiany
Aha dodam że zostało mi jeszcze jedna opcja a mianowicie zajechać do serwisu ASO
Jaka może być przyczyna wyskakiwania kontrolki od płynu chłodzącego ??? dziękuję za rady
Zapala się kontrolka od płynu chłodzącego ... Byłem u Mechanika i doradził mi wymianę zbiorniczka od płynu chłodzącego ... po wymianie na nowy zbiornik i wlaniu płynu G12 Problem nasilił się ... wcześniej paliła się kontrolka raz na kiedyś i gasła ! teraz jest non stop W komputerze pokazuje żeby wlać płyn jest na pewno no i żeby użyć konserwacji !
Sprawdzaliśmy na VAgu z zaprzyjaźnionym elektrykiem samochodowym sprawdziliśmy każdy czujnik wszystko jest ok . nie pokazuje błędów czujników mierzą wszystko jak należy tzn :
- wiatraki załączają się przy ok 102 stopniach
- czujnik od płynu chłodzącego także nie wykazywał błędu
- był jeszcze jeden czujnik ale nie pamietam od czego też sprawny
Moje pytanie jeżeli na VAgu i miernikiem (podkrecacz) częstotliwości czujników wszystko było ok
po skasowaniu błędu niestety problem nie ustał
Dodam że silnik się nie grzeje ma odpowiednie obroty i osiąga temp 90 stopni
sonda Lambda sprawna
Dzisiaj byłem w stacji diagnostycznej na przegląd i z pomiaru emisji spalin mechanik stwierdził lekkie zużycie sondy Lambda ( miała lekkie zmiany ) ale nie zakwalifikował jej do wymiany
Aha dodam że zostało mi jeszcze jedna opcja a mianowicie zajechać do serwisu ASO
Jaka może być przyczyna wyskakiwania kontrolki od płynu chłodzącego ??? dziękuję za rady
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2010 14:28 przez marekbz1, łącznie zmieniany 3 razy.
[quote="feniks79"] osadzanie się nagaru [/quote
no to najwyzej sie połsyntetyk za kilka tys zaleje i dowidzenia niech sie dzieje c chce hehe a nagar i tak mam bo jednak dymi z rury nawet półsyntetykiem
no to najwyzej sie połsyntetyk za kilka tys zaleje i dowidzenia niech sie dzieje c chce hehe a nagar i tak mam bo jednak dymi z rury nawet półsyntetykiem
a jaki masz przebieg?dimmer pisze:a nagar i tak mam bo jednak dymi z rury nawet półsyntetykiem
(mam teorię, że pierścionki padają w okolicy 200tys.km)
co do osadzania nagaru, też zalałem minerala kiedyś i jak to mechanik mi powiedział jeszcze parę km i nie byłoby co robić, a tak zrobili 12setek poszło, a nowy silnik powiedzmy 800 + przekładka i wiele niewiadomych czy znów nie padnie