klepiące zawory, popychacze ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
u mnie na sportim tez nie klepie a skad u Ciebie taki pomysł na takiego mixa ? brakowalo oleju i lales co było pod reka czy zamierzone to jest ?Pinhead pisze:jeżdze na mieszance 2l Castrol 0W40, 1l Elf 5W40 a reszta to Elf Sporti 15W40,BP Visco 10W40 i Shell 10W40
[ Dodano: Sro Paź 22, 2008 5:56 pm ]
Pinhead, tak patrze na twój wykres z hama , masz moze jaks rozpiske gdzie co bylo na maxa ?
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- krzysio1985
- Ma gadane
- Kontakt:
Panie wielblad2,wielblad2 pisze:dlaczego lotos stoi na półkach ?-bo dziadostwo leje bida a nie miłośnik ifanatyk golfa lub innego vw.
http://www.lotos.pl/handlowy/produkty/o ... amochodowe
skad w takim razie wzial sie tam VW???
Jeździłem wcześniej na Lotosie 10W40 i już po 7tyś km dostał konsystencji wody (spadła lepkość). Zaczeły się problemy z ciśnieniem po odpaleniu. Trzeba było wcześniej wymienić olej a miałem sporo różnych oleji w tym 2 litry Castrola 0W40 (cena 175zł za 4l) i literek podobnie nie taniego Elfa 5W40. Zlałem to razem z kilkoma innymi (dobrymi) olejami i ciśnienie trzyma idealnie. Przy klasie jakości od SG w góre każdy olej jest mieszalny, nawet różnej klasy jakości czy lepkości.guti pisze:u mnie na sportim tez nie klepie a skad u Ciebie taki pomysł na takiego mixa ? brakowalo oleju i lales co było pod reka czy zamierzone to jest ?
[ Dodano: Sro Paź 22, 2008 5:56 pm ]
Pinhead, tak patrze na twój wykres z hama , masz moze jaks rozpiske gdzie co bylo na maxa ?
Górne 2 linie to moment obrotowy, dwie niżej to moc, dwie na samym dole to straty. Były 2 pomiary.
Ostatnio zmieniony śr paź 22, 2008 18:14 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.
=-Pinhead-=
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a stad ze im zapłacili zeby sie VW zgodzil , albo sprawdzili jakie wymagania maja oleje do VW , niby oni maja takie same i wielce sie chwalakrzysio1985 pisze:skad w takim razie wzial sie tam VW???
głupie porownanie :
lozysko SKF , lozyzko Optimal ,
jedno i drugie pasi do tego samego auta, pasuje w dziure, kreci sie , wszystko ok, tylko jedno wytrzyma 30 tys, a drugie 3
[ Dodano: Sro Paź 22, 2008 6:15 pm ]
eeeno tyle to ja widze ale nie moge dokladnie polapac ile masz Nm max ? bedzie 142 ? no i ile Km ? i przy jakich obrotach to wszsytkoPinhead pisze:Górne 2 linie to moment obrotowy, dwie niżej to moc, dwie na samym dole to straty. Były 2 pomiary.
- krzysio1985
- Ma gadane
- Kontakt:
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
na wszelki wyapdek jakby ktos sie pytal czemu nie leje Lotosa , Orlena , Tedexów albo podobnego szajsuPinhead pisze:Jeździłem wcześniej na Lotosie 10W40 i już po 7tyś km dostał konsystencji wody (spadła lepkość). Zaczeły się problemy z ciśnieniem po odpaleniu
Koledze mrugala kontrolka od oleju i bzyczało, olej był , zmienil czujnik nic, zmienil filtr nic, zminil olej z LOTOSA na Mobila i jest spokój! nei raz nie dwa sie spotkalem z takim czyms, zapewne zaraz sie znajda obroncy w/w marek , ale ja im moge powiedziec tylko tyle , ze racja jest jak duupa, kazdy ma swoja Pozdro
Pinhead,
no wlasnie sie mialem pytac jak wyszla mieszanka, czy sie nie pieniło ten sam kolor itd ? no ale skoro tak mowisz ze mozna to ok jakby co dobrze wiedziec
[ Dodano: Sro Paź 22, 2008 6:21 pm ]
krzysio1985 pisze:guti, z ktorego roku jest Twoj silnik??????
z 2006 a co ?
- krzysio1985
- Ma gadane
- Kontakt:
ile im zaplacili??myslisz ze VW tak tanio by sie sprzedal???a co do wymagan to mysle ze nie moga sobie tak poprostu sprawdzic i napisac ze olej ma specyfikacje VW...guti pisze:a stad ze im zapłacili zeby sie VW zgodzil , albo sprawdzili jakie wymagania maja oleje do VW , niby oni maja takie same i wielce sie chwala
[ Dodano: 22 Paź 2008 18:23 ]
guti pisze:z 2006 a co ?
no dobra..a konstrukcyjnie???
Gdzieś zapodziałem kartke ale tak z pamięci to było 147Nm przy okolicach 2500rpm (czyli ponad serie) i 89KM przy okolicach 5200rpm.guti pisze: eeeno tyle to ja widze ale nie moge dokladnie polapac ile masz Nm max ? bedzie 142 ? no i ile Km ? i przy jakich obrotach to wszsytko
Każdy olej aby otrzymać klase jakości SG lub wyższa musi spełnić wymóg używania komponentów które są mieszalne z innymi komponentami olejów SG. Jeśli przykładowo ktoś ma olej o klasie SG i wlewa do niego olej SJ to składniki oleju SJ są takie same jak SG plus kilka nowych dodatków które muszą być mieszalne.no wlasnie sie mialem pytac jak wyszla mieszanka, czy sie nie pieniło ten sam kolor itd ? no ale skoro tak mowisz ze mozna to ok jakby co dobrze wiedziec
=-Pinhead-=
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zmieszaj castrol z lotosem lub lotos z shelem zobaczymy co otrzymasz i jak długo pożyje motorek .mówiąc o tej samej lepkości a o innych producentach .możesz to porównać do chociażby opon wymogi te same ale guma już nie , czyli efekty całkiem odmienne dziś dla kasy napiszą wszystko.
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
rok tem kupilem jak sadzilem super golfika III 1,4 abd
bo ponoc niezawodne
zainwestowalem w olej mobil 10w40 120zl wtedy
po jakis 1800 km zaczela migac kontrolka cisnienia i brzeczy pomiar cisnienia 0,7bar minimalne wymagane 1bar na cieplym i przy 2000obr
wniosek
olej super nie powiem rozpuscil caly osad jaki byl w silniku tylko w rogach przy srubach do mocowani glowicy byl slat ze kiedys byl tam ladny czarny osad
po zastosowaniu mobilka osad zniknol walek i cala komora swiecila sie jak nowa
skończylo sie na wymianie silnika na inny urzywany z wypadku i co ciekawe po zdieciu pokrywy zaworow i porownaniu do silnika poprzedniego zalanego mobilkiem roznica kolosalna po mobilku jak swiezo wypolerowany a w silniku zakupionym do wymiany
ladny czarny osad
krutko kazdy olej jest dobry jesli nie z beczki tylko normalnie w 4 - 5litrowych pojemnikach kupowany z pulki
ja leje lotosa 15w40 marka tania i dobra
panowie jezeli ktos regularnie wymienia olej i normalne ze razem z filtrem to niema znaczenia jaki leje czy to lotos mobil castrol byle regularnie i bez smiesznych dodatkow i odpowiedni do pory roku anie jezdzic na oleju zimowym w lato
pozatym jak ci zawory klekoszom to do warsztatu i wymiana ewentualnie taki super dodatek zwany motodoktor sprzedawany po 16zł za 200ml dolewamy do silnika olej ladnie gestnieje uszczelnia wszystkie szparki silnik jest wtedy mocniejszy i czym predzej kierujemy sie na giełde no i potem po sprzedarzy dostaniu pieniazkow wypieramy sie ze wszystko bylo ok w dniu zakupu
bo ponoc niezawodne
zainwestowalem w olej mobil 10w40 120zl wtedy
po jakis 1800 km zaczela migac kontrolka cisnienia i brzeczy pomiar cisnienia 0,7bar minimalne wymagane 1bar na cieplym i przy 2000obr
wniosek
olej super nie powiem rozpuscil caly osad jaki byl w silniku tylko w rogach przy srubach do mocowani glowicy byl slat ze kiedys byl tam ladny czarny osad
po zastosowaniu mobilka osad zniknol walek i cala komora swiecila sie jak nowa
skończylo sie na wymianie silnika na inny urzywany z wypadku i co ciekawe po zdieciu pokrywy zaworow i porownaniu do silnika poprzedniego zalanego mobilkiem roznica kolosalna po mobilku jak swiezo wypolerowany a w silniku zakupionym do wymiany
ladny czarny osad
krutko kazdy olej jest dobry jesli nie z beczki tylko normalnie w 4 - 5litrowych pojemnikach kupowany z pulki
ja leje lotosa 15w40 marka tania i dobra
panowie jezeli ktos regularnie wymienia olej i normalne ze razem z filtrem to niema znaczenia jaki leje czy to lotos mobil castrol byle regularnie i bez smiesznych dodatkow i odpowiedni do pory roku anie jezdzic na oleju zimowym w lato
pozatym jak ci zawory klekoszom to do warsztatu i wymiana ewentualnie taki super dodatek zwany motodoktor sprzedawany po 16zł za 200ml dolewamy do silnika olej ladnie gestnieje uszczelnia wszystkie szparki silnik jest wtedy mocniejszy i czym predzej kierujemy sie na giełde no i potem po sprzedarzy dostaniu pieniazkow wypieramy sie ze wszystko bylo ok w dniu zakupu
jak to mówia daltoniści - życie jest jak tecza raz jest biale a raz czarne !!!!!