Jak polepszyc jakość świateł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Różnica jest zawarta w nazwie. Światła pozycyjne oznaczają pozycję auta na drodze, ale w czasie ruchu. Z tylu wiadomo, a z przodu są to krótkie(mijania) lub długie.Tej małej żaróweczki która jest w lampie ( nie zawsze,ale zdarza się) i tak nie widać. Światła mijania nie służą tylko do oświetlania drogi, ale równierz do tago aby nas widziano - stąd właśnie obowiązek jazdy na światłach w zimie.A światła postojowe to właśnie te malutkie, jest chyba zakaz postoju z włączonymi światłami mijania.thebishop pisze:Natomiast różnica między pozycyjnymi i postojowymi była taka że jedne są z możliwością zapalenia tylko jednej strony pojazdu (lewo lub prawo) a drugie to obie strony tylko nie pamiętam które to pozycyjne a które postojowe
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 17:57 ]
Nie w każdym samochodzie jest opcja włączenia tylko jednej strony postojówek
Art. 52. Kodeksu Drogowego
1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym, w warunkach niedostatecznej widoczności, podczas zatrzymania niewynikającego z warunków ruchu lub przepisów ruchu drogowego oraz podczas postoju, jest obowiązany używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. W pojeździe niezłączonym z przyczepą oraz w zespole pojazdów o długości nieprzekraczającej 6 m dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni.
Czyli z tego wynika że pozycje są po obu stronach a postojówki są z możliwością włączenia lewo prawo.
Pamiętam że jak chodziłem na kurs na prawko to instruktor nam mówił właśnie o różnicy między postojowymi i pozycyjnymi
1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym, w warunkach niedostatecznej widoczności, podczas zatrzymania niewynikającego z warunków ruchu lub przepisów ruchu drogowego oraz podczas postoju, jest obowiązany używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. W pojeździe niezłączonym z przyczepą oraz w zespole pojazdów o długości nieprzekraczającej 6 m dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni.
Czyli z tego wynika że pozycje są po obu stronach a postojówki są z możliwością włączenia lewo prawo.
Pamiętam że jak chodziłem na kurs na prawko to instruktor nam mówił właśnie o różnicy między postojowymi i pozycyjnymi
Niezupełnie tak.Ja nie mam możliwości włączenia tylko jednej strony, a światła postojowe mam. A to, że dopuszczają włączenie tylko jednej strony wynika z oszczędności aku.Bo zauważ, że dotyczy tylko określonych pojazdów.thebishop pisze:Czyli z tego wynika że pozycje są po obu stronach a postojówki są z możliwością włączenia lewo prawo.
Nie, nie działa. Bo to taka wersja.............hamerykańskatauka pisze:A dlaczego nie masz Zostawiając włączony kierunkowskaz włączasz tą stronę który kierunkowskaz włączyłeś. Nie działa to u ciebie??
Ale to może i lepiej bo czasem można zostawić i nie zauważyć.
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 18:24 ]
Mam za to takie ustrojstwo które jeśli zostawisz kluczyk w stacyjce i otworzysz drzwi kierowcy to się awanturuje
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
bodzio_j pisze:Mam za to takie ustrojstwo które jeśli zostawisz kluczyk w stacyjce i otworzysz drzwi kierowcy to się awanturuje Smile
też to mam. Znaczy miałem. Bo przy okazji działało tak ze jak wyciagnąłem kluczyk to zasilanie od radia odcinało :/ Więc tak przerobiłem kostke w radiu, że nie odłacza pradu, ale przy okazji ten brzeczyk nie działa
Wszystko super opisane.Znalazlem nawet w domu 2 nowiutkie przekazniki, ktore nie wiedzialem do czego sluza a teraz juz wiem (bo numerki sa takie jak na rysunku) ALE jak to jest jak ktos nie ma pojedynczych swiatel tylko podwojne gdzie te drugie (halogeny) sa zespolone kablami z drogowymi w pojedynczych ? Nie spali mi to tego przekaznika od drogowych a moze musze wtedy jeszcze jeden przekaznik podlaczyc ?tauka pisze:Jakość lamp chcesz poprawić?? Tutaj masz wszystko pięknie opisanejak to zrobić na przekaźnikach. Sam się do tego przymierzam, bo już mnie wkurzają, te słabo świecące lampki.
Zakładam, że halogeny masz "długie" i świecą razem z długimi.Moc żarówek to 2x65W=130W (refl. główne) halogeny-2x55=110W. Razem 240W. To jest ok20A.Przekaźnik powinien wytrzymać - w polonezach i fso125 długie (4x65) były na jednym przekaźniku.SCRASH pisze:Wszystko super opisane.Znalazlem nawet w domu 2 nowiutkie przekazniki, ktore nie wiedzialem do czego sluza a teraz juz wiem (bo numerki sa takie jak na rysunku) ALE jak to jest jak ktos nie ma pojedynczych swiatel tylko podwojne gdzie te drugie (halogeny) sa zespolone kablami z drogowymi w pojedynczych ? Nie spali mi to tego przekaznika od drogowych a moze musze wtedy jeszcze jeden przekaznik podlaczyc
Tylko ze ja mam jakies przekazniki ktore niewiem jak znalazly sie u mnie w domu.
pisze na nich tak :
SUN HOLD
SCB-1-M-1240
40A 12VDC
COIL 12VDC
No i pod spodem jest rysunek z numerkami ktore znajduja sie kolo blaszek .
Czy te przekazniki sie nadaja ?
Przypominam ze jeszcze godzine temu nie wiedzialem do czego te przekazniki sluza.
Nie jestem elektrykiem wiec pytam.
pisze na nich tak :
SUN HOLD
SCB-1-M-1240
40A 12VDC
COIL 12VDC
No i pod spodem jest rysunek z numerkami ktore znajduja sie kolo blaszek .
Czy te przekazniki sie nadaja ?
Przypominam ze jeszcze godzine temu nie wiedzialem do czego te przekazniki sluza.
Nie jestem elektrykiem wiec pytam.
Byl Golf MK1 1.6 B+G pozniej Golf MK1 1.6 diesel
teraz jest Vectra 1.8 B+G
teraz jest Vectra 1.8 B+G
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
ja sie podepne,m też mam w planie przekazniki zrobić ale mysle też zeby małym kosztem jakoś kupić nowe lampy, tzn reflektory, mam wrazenie ze odbłysniki już mają dość.
do głowy mi przyszly takie 3 propozycje, niestety nieznam jakosci:
Lampy z wesema do mk2
z allegro ale niby cleary
i jeszce raz ale z czarną obwódką
Podstawa moich wątpliwosci to to ze w testach auto świat wyczytałem ze lampy nie cleary, z tymi specjalnymi wzorami na kloszu lepiej kierują swiatło i skupjają co za tym idzie lepiej świecą.
Mnie interesuje jak najlepszy wynik tanim kosztem, czyli te przekażniczki i moze zmiana reflektorów. Zarówki mam dobre, Osram 55/60W, jedne z lepszych a tanie, tak w auto świecie wypadły, 10zł/szt a miały 6gwiazdek na 6:)
doradzcie cos z reflektorami, moze macie jakies inne propozycje.
do głowy mi przyszly takie 3 propozycje, niestety nieznam jakosci:
Lampy z wesema do mk2
z allegro ale niby cleary
i jeszce raz ale z czarną obwódką
Podstawa moich wątpliwosci to to ze w testach auto świat wyczytałem ze lampy nie cleary, z tymi specjalnymi wzorami na kloszu lepiej kierują swiatło i skupjają co za tym idzie lepiej świecą.
Mnie interesuje jak najlepszy wynik tanim kosztem, czyli te przekażniczki i moze zmiana reflektorów. Zarówki mam dobre, Osram 55/60W, jedne z lepszych a tanie, tak w auto świecie wypadły, 10zł/szt a miały 6gwiazdek na 6:)
doradzcie cos z reflektorami, moze macie jakies inne propozycje.
Mk3 GTI 16V ABF
Nie wiem jak teraz jest, ale mam złe doświadczenia z lampami z wessema.Lustra miały kiepskie. Jeśli musiałem wymieniać reflektory (jeszcze fso125) to o wiele lepsze były oryginalne Zelmotu. A jak kiedyś zobaczyłem na półce w sklepie leżące obok siebie wessemy i helle to ....przepaść. Może teraz jest lepiej, dobrze by było abyś mógł obejrzeć, i porównać.igor002 pisze:Lampy z wesema do mk2
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
to jaką firme polecacie? ten zelmot robi do mk2 lampy czy nie?bodzio_j pisze:Nie wiem jak teraz jest, ale mam złe doświadczenia z lampami z wessema.Lustra miały kiepskie. Jeśli musiałem wymieniać reflektory (jeszcze fso125) to o wiele lepsze były oryginalne Zelmotu. A jak kiedyś zobaczyłem na półce w sklepie leżące obok siebie wessemy i helle to ....przepaść. Może teraz jest lepiej, dobrze by było abyś mógł obejrzeć, i porównać.igor002 pisze:Lampy z wesema do mk2
Mk3 GTI 16V ABF