[MK2] Co sądzicie o osłonie silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » ndz paź 19, 2008 22:13

No właśnie - jak wcześniej pisałem, sytuacja jest taka, że na Allegro sprzedawcy mają osłony do wszystkich silników, oprócz 1.3, co zazwyczaj podkreślają wyraźnie w opisie aukcji, ale nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi gdy napisałem do w tej sprawie do któregoś z nich.

Ogólnie, jak wspomniałme wyżej - wg. mnie to jest tak, że pewnie trzeba coś tam dodatkowo przerobić, ponieważ np. w 1.3 wystaje micha czy co inszego ;) Generalnie nie może tutaj być jakiejś wielkiej filozofii i mam taki plan, żeby zamówić tę pełną, przymierzyć, ewentualnie poprawić co trzeba i założyć... mocowania nie mogą się różnić :P

Tylko, że chwilowo zabrałem się za inne tematy oraz hamulce, i funduszy ciągle brak, ale faktycznie idzie zima i chyba będę w końcu musiał dokonać tego zakupu... dam znać jak tylko coś w tym temacie ruszę, a póki co pozostałym życzę powodzenia : -]
Ostatnio zmieniony ndz paź 19, 2008 22:20 przez Mac_Abra, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Operejszyn Golf II 1.3 NZ -> 3F "GT" in progresss

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » ndz paź 19, 2008 22:47

1.3 NZ był tez montowany w polo 86c2f i jeżeli chcesz osłone to bym radził się rozejrzeć za taką do polówki... o ile takie istnieją wogole ;]

W 1.3 jest inaczej mocowana skrzynia... i wg mnie to ona własnie przeszkadza ;]

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » ndz paź 19, 2008 23:14

djmatys pisze:1.3 NZ był tez montowany w polo 86c2f i jeżeli chcesz osłone to bym radził się rozejrzeć za taką do polówki... o ile takie istnieją wogole ;]
hehe, bardzo sprytnie! Wszystko pięknie, ale pod warunkiem, że Polo mają idenyczną ramę, co Golfy II (no, przynajmniej z przodu :helm: ) - ale niestety nie, mimo że oba się nazywają Volkswagen :jezor:
djmatys pisze:W 1.3 jest inaczej mocowana skrzynia... i wg mnie to ona własnie przeszkadza ;]
ooo właśnie - może o to chodzi! :hmm:

Aaale ludzie, bądźmy poważni - naprawdę wyciąc dziurę w kawałku plastiku to nie jest wielki problem!

Obrazek

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pn paź 20, 2008 18:54

jak wytniesz jeszcze wiecej niez jest to po co wogole ją montowac... przeciez tej "osłony" prawie wogole juz nic nie zostanie :P

z tego co pytałem z ciekawosci dzisiaj to do Polo nie ma wogole takich osłon ;)

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » pn paź 20, 2008 20:32

Heheh... ale czy Ty oby na pewno myślisz o tej samej osłonie co ja? Mnie chodzi o kawał plastiku, który osłania od spodu niemal całą komorę silnika (wpisz sobie "osłona silnika golf ii" na allegro, bo nie lubię wklejać szybko umierających linków, to zobaczysz oba rodzaje - czyli z dziurą i bez).

Jak widać, jedna ma tam spory otwór na michę bodajże, druga natomiast jest pełna (wersje dla benzyny i diesla) - więc nawet jak wytnę podobną dziurę, tylko w innym miejscu to płakać raczej nie będę... :hmm:

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pn paź 20, 2008 20:35 przez Mac_Abra, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn paź 20, 2008 20:59

nie chodzi tu o skrzynie tylko o rure wydechowa co idze dołem silnika i niestety temperatura stopi ten plastik! w innych silnikach kolektor wydechowy oraz rura idze z tylu silnika i ponad sankami wiec nie ma możliwości aby dotkną tego plastiku a 1.3 ma kolektor z przodu i rura wywyinieta przy misce pod silnik!

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » pn paź 20, 2008 21:43

raf1al pisze:nie chodzi tu o skrzynie tylko o rure wydechowa co idze dołem silnika i niestety temperatura stopi ten plastik! w innych silnikach kolektor wydechowy oraz rura idze z tylu silnika i ponad sankami wiec nie ma możliwości aby dotkną tego plastiku a 1.3 ma kolektor z przodu i rura wywyinieta przy misce pod silnik!
o cholerrra, faktycznie! :grrr: Jak mogłem się nie połapać... (ale nie jest ze mną tak źle, bo podobno inżynierzy VW też tak do końca się nie połapali - stąd w NZ te problemy z odmą jak sugerują niektórzy :jezor: )

Dzięki, raf1al - racja, rura to jest nasz głowny problem. Ale myślę, że mimo wszystko nie przekreśla nam to jeszcze przedsięwzięcia... Ale póki nie kupię i nie zmierzę - to niestety chyba nic nie wymyślę. Można wyciąć otwór pod tą nieszczęsną rurą, lub nawet wstawić np. blachę aluminiową. Poza tym, jak już wspominałem, zamierzam i tak całą od środka wykleić matą wygłuszającą z powłoką alu, więc częściowo to już zabezpieczy plastik, pytanie tylko, jakie tam panują temperatury max... ?

Dzięki raz jeszcze za oświecenie :pub:
Ostatnio zmieniony pn paź 20, 2008 21:46 przez Mac_Abra, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn paź 20, 2008 22:15

no spoko ale to samo alu sie nagrzeje i wytopi ta smołę z którego jest mata! :)
ja mam ten sam problem z automatem bo te osłony nie pasują podobno do automatu bo jest większy!
jeśli tylko pomogłem to proszę o punkt :)

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pn paź 20, 2008 22:24

o kur**a... no fakt :P
Ja mielem 3F, czyli 1.3 na pełnym wtrysku... w sumie to samo co NZ... i teraz dopiero dobrze sobie przypomniałem jak ta rura leci przez cały dół.... a nie miłe wspomnienia bo zmieniałem miske w polo (gleba 100/80... i sie zahaczyło..) i przy tym trzeba bylo cały wydech wlasnie ściągac ;] hehe... to były czas :D
Mac_Abra pisze:lub nawet wstawić np. blachę aluminiową
To tez nie dobry pomysł, bo alum odbierze ciepło z rury i tez sie wytopi w końcu...

Najlepiej byłoby założyc na całość, i wyciąć na długości całej rury pas o szerokości 10-15cm. a w to miejsce wstawić coś jak jakiś mocniejszy siatex czy cos... co by było przewiewne, a nie zbierało zbyt szybko ciepła ;]

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » pn paź 20, 2008 22:24

Spoko chłopaki, będziem walczyć!

raf1al a punkt by poleciał od razu, gdyby nie to, że nie jestem autorem wątku i w związku z tym ni cholery nie mam tu takiego przycisku! :(

djmatys siateks to całkiem niezła myśl! :hmm: tak czy siak myślę, że operacja jest wykonalna, ale na pewno łatwo to nie pójdzie...

A tak btw - zostało móże coś z tego Polo? (do silnika w sensie). W ogóle to szukam o nim informacji właśnie, może mógłbym cię trochę... wykorzystać? ; ]
Ostatnio zmieniony pn paź 20, 2008 22:33 przez Mac_Abra, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

Awatar użytkownika
malutekgp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: malutekgp » sob paź 25, 2008 22:19

Mac_Abra jak byś juz zawalczył z tą osloną to zrób jakieś fotki z montażu i daj znać co i jak bo ja bym chęnie sobie skopiował :wink:

"Golf - prawdopodobnie najlepszy samochód na świecie"

Awatar użytkownika
Mac_Abra
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mac_Abra » ndz paź 26, 2008 14:56

malutekgp na pewno jeśli coś zrobię to dam tu znać, tylko chwilowo się mocno wykosztowałem na hamulce, więc muszę trochę poczekać, ale dobrze byłoby jednak z tym zdążyć przed zimą :roll:

I ciągle się zastanawiam, jak to najlepiej rozwiązać, choć jakbym kupił byłoby łatwiej, ale wszelkie (mądre) sugestie i pomysły nadal mile widziane. I nie mogę wciąż potwierdzić na 100%, czy kiedykolwiek VW montował taką osłonę w 1.3! (choć wygląda na to, że jednak nie...)

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”