Łukasz m pisze:Czy wszystko się zmieściło, łacznie mikserem ?.
Czy jednak trzeba zmieniać obudowę filtra i mikser?
wszystko najlepiej pomierz- jak się jeszcze nie zaopatrzyłeś w gaźnik to podjedź na jakiś szrot z poldkiem i zmierz sobie wysokość gaźnika i dodaj do tego grubość kryzy, miksera od gazu(poldkowego) i filtra powietrza i przymierz tą wartość nawet miarką do kolektora ssącego i mniej więcej będziesz już wiedział czy się to zmieści pod maską, mikser oczywiście polonezowski-najlepiej palnikowy(2 palniki), a co do filtra powietrza to nie wiem czy nie najłatwiej(jeśli się to wszystko będzie chciało zmieścić pod maską) było by zastosować obudowę i sam filtr powietrza od poloneza(też okrągły)-ale nie wiem czy się to wszystko zmieści pod maską, no chyba, że filtr od VW jest niższy od filtra FSO to wtedy(nadal jeśli się to w ogóle zechce zmieścić pod maską) to można zrobić kryzę do obudowy filtra VW aby dostosować mocowanie do gaźnika FSO- wzorując się na obudowie filtra FSO
widziałem już też (można tak zrobić aby zyskać parę centymetrów) takie sytuacje, że filtr powietrza montowany był na gaźniku, a mikser montowany był w środku obudowy filtra ale to już jest grubsza rzeźba i węże od gazu trzeba wypuścić przez dno obudowy filtra, a często bywa złośliwie, że po prostu nie ma miejsca pod obudową aby wypuścić węże przez dno i po prostu ciężko to uszczelnić- aby nie łapał nieprzefiltrowanego powietrza
wiem, że może trochę zagmatwałem ale ten swap to praca twórcza i trochę trzeba się pobawić- a jeszcze nie słyszałem aby ktoś weberka swapował do 1,3-powodzenia