witam chce wymienic w moim goferku taka czesc jak "Krzyżak kolumny kierowniczej " i moje pytanie jest nastepujace o co powinienem sie pytac kupujac ta czesc tak zeby pasowala
na allegro znalazlem pare takich krzyzakow ale nie wiem czy beda pasowaly znaczy sie czy wazny jest rok autka, silnik i takie tam ........ posiadam mk3 1.9D 92rok
Krzyżak kolumny kierowniczej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jesteś pewien, że to krzyżak jest do wymiany? Ja też tak myślałem - miałem coś takiego, że mi stukało przy kręceniu kierownicą. Okazało sie, że jak wcześniej ktos wymieniał przekładnię kierowniczą, to nie dokręcił dobrze śruby zaciskającej przegub dolny na walku wychodzącym z przekładni. Efekt był taki, że frezy nie spełniały swojej roli (nie przenosiły momentu obrotowego), a rolę tą pełniła śruba (w mkII walek przekładni ma takie wyżłobienie na śrubę). Śruba po jakimś czasie się wyrobiła, połączenie dostało luzów i stad te stuki. Może u ciebie jest podobnie?
A przy okazji usuwania tej usterki wpadłem na pomysł, jak odróżnić luzy na przekładni od luzów na wałku przegubowym (lub, tak jak w moim przypadku, na połączeniach wałków) - trzeba dokręcić śrube regulacyjną w przekładni kierowniczej do oporu, tak, żeby kierownica ciężko chodziła. Jeżeli luzów nie będzie - no to winna przekładnia, jak są, to znaczy, że coś jest z tymi przegubami, lub wałkami nie tak.
A przy okazji usuwania tej usterki wpadłem na pomysł, jak odróżnić luzy na przekładni od luzów na wałku przegubowym (lub, tak jak w moim przypadku, na połączeniach wałków) - trzeba dokręcić śrube regulacyjną w przekładni kierowniczej do oporu, tak, żeby kierownica ciężko chodziła. Jeżeli luzów nie będzie - no to winna przekładnia, jak są, to znaczy, że coś jest z tymi przegubami, lub wałkami nie tak.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.