Paląca się lampka ostrzegawcza spalin VW Bora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kuba12380
Nowicjusz
Nowicjusz

Paląca się lampka ostrzegawcza spalin VW Bora

Post autor: kuba12380 » ndz sie 12, 2007 12:04

Witam. Dzis rano odpalilem silnik i po przejechaniu ok 700 metrow zatrzymalem sie na swiatlach. w pewnym momencie silnik zaczal nierowno pracowac i zapalila sie lampka ostrzegacza spalin (zolta na zegarze predkosci). W ksiazeczce obslugi jest napisane zeby udac sie do ASO. Wracajac do domu silnik pracowal rowno - moje pytanie - czy moze byc to cos powaznego co moze dopowadzic do rozkraczenia sie auta na drodze? Przede mna powrot do domu z Niemiec ok 1200 km i ewentualne naprawy wolalbym zalatwiac w Polsce niz tu ze wzgledu na koszty. Z gory dziekuje za odpowiedz!
Kuba

Awatar użytkownika
GTH
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GTH » ndz sie 12, 2007 12:07

Hmm, przyczyn moze byc wiele. Dla pewnosci mozesz podpiac sie pod ECU i zobaczyc jak wyglada sprawa, moze byc ze tylko chwilowo zalapal jakis blad.

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » ndz sie 12, 2007 12:13

radze podlaczyc autko do vag-coma a najlepiej zainwestowac we wlasny interfejs diagnostyczny (ok. 100 zl) i zczytac bledy z komputera
na ich podstawie mozna dopiero dowiedziec co sie wydarzylo a i z mechanikami lepiej sie z taka wiedza rozmawia :)

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

kuba12380
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kuba12380 » ndz sie 12, 2007 12:26

beetle pisze:radze podlaczyc autko do vag-coma a najlepiej zainwestowac we wlasny interfejs diagnostyczny (ok. 100 zl) i zczytac bledy z komputera
na ich podstawie mozna dopiero dowiedziec co sie wydarzylo a i z mechanikami lepiej sie z taka wiedza rozmawia :)
Dzieki za szybka odpowiedz. Jednak najwsażniejsze dla mnie jest czy palaca sie kontrolka ostrzegawcza moze oznaczac usterke ktora rokraczy mi samochod w drodze? mam do przejechania 1200 a chcialbym uniknac kosztow niemickich mechanikow...

Awatar użytkownika
GTH
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GTH » ndz sie 12, 2007 12:40

Jezeli to bedzie ci sie swiecic czesto a jak mowisz dzieje sie cos z praca silnika to moze dojsc do czegos niepozadanego.

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » ndz sie 12, 2007 12:46

jezeli autko jezdz dobrze i lampka zgasla to jest duza szansa ze byly to jakies problemy chwilowe. wydaje mi sie ze w przypadku powaznych bledow ta lampka miga nonstop.
mozesz miec problemy z paliwem, sondami, katem, przeplywomierzem, zaplonem, swiecami, wtryskami, przewodami podcisnieniowymi, filtrem... :P
wracaj i nie dawaj zarobic niemieckim mechanikom. :)

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

kuba12380
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kuba12380 » ndz sie 12, 2007 13:03

Filtr czy katalizator mnie nie martwi bo z tym dojade wszedzie. No coz, jezeli przez kilka dni nie zniknie to wybiore sie na podpiecie pod komputer. dzieki

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz sie 12, 2007 13:46

Na szybko sprawdź czy kabel nie jest luźny od zawory EGR recyrkulacji spalin

Awatar użytkownika
janu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: janu » ndz sie 12, 2007 16:13

nic sie nie martw, ja ledwo autko z Niemiec przywiozłem i też mi się zapaliło coś żółego , pojechałem do gościa wział 30 PLN skasował błąd i powiedział że ma odczyt na usterkę sondy lamda, ale pół roku minęło i się błąd nie powtórzył
.Szerokości

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » ndz sie 12, 2007 20:32

miałem kiedyś w Fabii 1.4 16V BBY dwa razy taki przypadek pierwszy raz to była cewka za drugim razem komputer. W obydwóch przypadkach problewmy pierw pojawiały się krótko co jakiś czas a dopiero potem na stałe. w obydwu przypadkach samochód dojechał do warsztatu z tym że za drugim razem 40 km/h max było pod koniec.

Obrazek Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”