[mk2; silnik PN] olej w filtrze powietrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Agamek12
- Gadatliwa bestia
[mk2; silnik PN] olej w filtrze powietrza
Mam taki "problem": od początku użytkowania auta mam bez przerwy "zapocony" olejem filtr powietrza wraz z obudową. Wczoraj po zrobieniu 8.000 km wymieniłem filtr powietrza na nowy (bo był już cały mokry i brudny).
I pytanie: czy w innych PN macie tak samo?
Co ciekawe w aucie tym przejechałem na oleju już 8000 km, nie ubyło go ani milimetr, w zimie zapalał na gazie (!) od pierwszego kopa, więc to nie oznacza żadnego remontu (przebieg 175.000 km w tym 7.000 na gazie).
Domyślam się (jestem wręcz pewien) że olej idzie przez odmę i zastanawiam się, czy nie zdjąć odmy (olej leciałby na ziemię, dziurę w obudowie bym zatkał)? Co o tym sądzicie?
I pytanie: czy w innych PN macie tak samo?
Co ciekawe w aucie tym przejechałem na oleju już 8000 km, nie ubyło go ani milimetr, w zimie zapalał na gazie (!) od pierwszego kopa, więc to nie oznacza żadnego remontu (przebieg 175.000 km w tym 7.000 na gazie).
Domyślam się (jestem wręcz pewien) że olej idzie przez odmę i zastanawiam się, czy nie zdjąć odmy (olej leciałby na ziemię, dziurę w obudowie bym zatkał)? Co o tym sądzicie?
Dawno temu był Golf mk2, potem cośtamcośtam, a teraz:
Ford S-max mk2 i Nissan Qashqai J10.
Ford S-max mk2 i Nissan Qashqai J10.
- Red Spider
- Mały gagatek
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A mi mechanik powiedział coś zupełnie odwrotnego: że olej na filtrze powietrza mam od jazdy z niskimi prędkościami na wyższych biegach. A jeżdziłem np. 50km/h na 4-ce - teraz to na 3-ce jeżdżę po mieście (skrzynia 5-tka).Red Spider pisze:dokladnie tak !!!
chyba ze zaczniesz jeździć pilnując obrotów max 2500, nie szalejąc to bedzie tak jak trzeba he he
pozdro
Nie wiem jaki to dało efekt, bo do wymiany filtra mam jeszcze trochę km.
- Red Spider
- Mały gagatek
Agamek12 pisze:Zrobiłem mały test: zdjąłęm odmę i zauwazyłem następujące rzeczy: na wolnych obrotach powietrze jest wydmuchiwane pod niewielkim ciśnieniem, na wyższych obrotach nie czuć powietrza wogóle.
hmmm ja tam mam odlączone i sobie odma wisi a co trzeba zaslepilem.
ja jak powkrecalem swego golfika tak ponad 5000 to wrecz zalalo mi filtr powietrza
jazda na 4ce i 50hm/h to deko przesada do tej predkosci ja jade na 2ce(ktos tu napisze zaraz ze na 1 jedzie 50 ale tu chodzi o zachlapywanie filtra olejem)
pozdro
- Sebo
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ja mam RF i jest podobnie, z tym, że ja wymieniłem filtr po ok 15000km.
Wiem, ze moze to oznaczac zurzycie silnika.
Jaki przebieg mają wasze bolidy?? Mój 170tyś w tym 17tyś na gazie, ale mój smiga tak jak 1,5 roku temu przed założeniem gazu (ok 165km/h na benie) tydzień temu testowałem.
pozdr.
Wiem, ze moze to oznaczac zurzycie silnika.
Jaki przebieg mają wasze bolidy?? Mój 170tyś w tym 17tyś na gazie, ale mój smiga tak jak 1,5 roku temu przed założeniem gazu (ok 165km/h na benie) tydzień temu testowałem.
pozdr.
www.vwgolf-slask.info