Jaki zamiennik komputera silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki zamiennik komputera silnika
Witam, prawdopodobnie padł komputer w moim GTi firmy SIEMENS o nr 037 906 025 R, jak się okazuje jest on w tej chwili nie do zdobycia, także może ktoś wie czy można go zastąpić jakimś innym, mile widziane numery.
Wie ktoś w ogóle co oznacza ostatnia litera w takim numerze? bo mam do kupienia 037 906 025 B, ale nie wiem czy będzie pasował...
Wie ktoś w ogóle co oznacza ostatnia litera w takim numerze? bo mam do kupienia 037 906 025 B, ale nie wiem czy będzie pasował...
Ostatnio zmieniony sob wrz 15, 2007 18:49 przez Pichu, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jaki zamiennik komputera silnika do MKIII SIEMENS
ten z literka B jest do sharana z silnikiem 2.0 ADY takze nie bedzie pasowal sam mam AGG i wiem co to za bol z czesciami elektronicznymi sam szukam przepustnicy i tez nie moge dostacPichu pisze:Witam, prawdopodobnie padł komputer w moim GTi firmy SIEMENS o nr 037 906 025 R, jak się okazuje jest on w tej chwili nie do zdobycia, także może ktoś wie czy można go zastąpić jakimś innym, mile widziane numery.
poszukaj u nich - http://www.allegro.pl/item245074258_prz ... 064_d.html sa drodzy ale maje te czesci
[ Dodano: 15 Wrz 2007 19:32 ]
tu masz kompa http://www.allegro.pl/item241883924_ste ... er_vw.htmlPichu pisze:Witam, prawdopodobnie padł komputer w moim GTi firmy SIEMENS o nr 037 906 025 R, jak się okazuje jest on w tej chwili nie do zdobycia, także może ktoś wie czy można go zastąpić jakimś innym, mile widziane numery.
czyli jeśli by wierzyć firmie AUTO ELEKTRONIKA to do tego silnika można podpasować każdy komputer z oznaczeniem literowym 037 906 025 H/R/A/G/J?
Bo jeśli tak to mam namiar na 037 906 025 A w znacznie lepszej cenie, komputer pochodzi od auta z 96 roku - jakieś sugestie od osób obeznanych w temacie...?
[ Dodano: 15 Wrz 2007 20:13 ]
ZODIAK - na jakiej podstawie myślisz że taki komputer będzie pasował, ETKa, doświadczenie?
ITOR - dzięki za zainteresowanie
Bo jeśli tak to mam namiar na 037 906 025 A w znacznie lepszej cenie, komputer pochodzi od auta z 96 roku - jakieś sugestie od osób obeznanych w temacie...?
ZODIAK - na jakiej podstawie myślisz że taki komputer będzie pasował, ETKa, doświadczenie?
pewnie na tej samej podstawie co firma auto elektronikaPichu pisze:czyli jeśli by wierzyć firmie AUTO ELEKTRONIKA to do tego silnika można podpasować każdy komputer z oznaczeniem literowym 037 906 025 H/R/A/G/J?
wg etki pasuje tylko ten z literka B
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Jaki zamiennik komputera silnika
Jeżeli masz problem z iskrą (tzn z jej brakiem) to sprawdz wpierw czujnik obrotów wału. Ciule elektrycy czesto identyfikuja problem zwiazany z tym czujnikiem jako awarię komputera.Pichu pisze:Witam, prawdopodobnie padł komputer w moim GTi firmy SIEMENS
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
Re: Jaki zamiennik komputera silnika
Mój problem jest nieco bardziej złożony:Marihuana Man pisze:Jeżeli masz problem z iskrą (tzn z jej brakiem) to sprawdz wpierw czujnik obrotów wału. Ciule elektrycy czesto identyfikuja problem zwiazany z tym czujnikiem jako awarię komputera.Pichu pisze:Witam, prawdopodobnie padł komputer w moim GTi firmy SIEMENS
W przeciągu roku padła mi 2 razy cewka z modułem zapłonu i czujnik hala na aparacie zapłonowym, objawiało się to chwilowym brakiem iskry (auto gasło po czym po kilku minutach zapalało ponownie).
Ostatnia wymiana odbyła się jakiś miesiąc temu: świece, kable, kopułka + palec, czujnik halla na aparacie, moduł + cewka. było dobrze przez tydzień po czym auto zgasło i do dzisiaj nie odpaliło. Po diagnozie uznanego elektromechanika VW (czujnik położenia wału, cewka, moduł, czujnik halla - wszystko działa) - auto dalej nie pali, a dokładniej raz na kilkanaście rozruchów, powód: brak iskry, brak paliwa, brak komunikacji z VAGiem.
Alarm nie powoduje odcięcia paliwa gdyż brak napięcia przed jak i za przekaźnikiem, pompa paliwa sprawna, układ zapłonowy sprawny.
Wniosek:
Auto zapala gdy ma iskrę i paliwo, najczęściej jednak bywa że ma iskrę, ale nie dostaje paliwa, lub na odwrót i do tego pierwszy raz nie chce się połączyć z komputerem diagnostycznym co wcześniej nie miało miejsca...
Także prawdopodobnie pozostaje wymienić uszkodzony komputer sterujący, lub coś jeszcze....
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Może ci pomogą... Bo kompa do osprzetu siemens ze świeca szukac.Pichu pisze:nic co by wskazywało uszkodzenie czegokolwiek odpowiedzialnego za brak iskry... jedynie jakieś "pierdoły" typu błędne wskazania czujnika temperatury z termometru...
http://www.elektronika.com.pl/zakres.htm
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
Marihuana Man pisze:Może ci pomogą... Bo kompa do osprzetu siemens ze świeca szukac.Pichu pisze:nic co by wskazywało uszkodzenie czegokolwiek odpowiedzialnego za brak iskry... jedynie jakieś "pierdoły" typu błędne wskazania czujnika temperatury z termometru...
Dzięki, być może będą mieli taki sterownik bo to że strasznie ciężki do nich dostęp to już się przekonałem bardzo dobrze ...
bylem dzisiaj na slomczynie i pytalem o kompa dla ciebie ale nie bylo z literka R sprawdzilem u siebie vagiem i ja mam kompa z literka H i wszystko dziala jak ta lalaPichu pisze:Marihuana Man pisze:Może ci pomogą... Bo kompa do osprzetu siemens ze świeca szukac.Pichu pisze:nic co by wskazywało uszkodzenie czegokolwiek odpowiedzialnego za brak iskry... jedynie jakieś "pierdoły" typu błędne wskazania czujnika temperatury z termometru...
Dzięki, być może będą mieli taki sterownik bo to że strasznie ciężki do nich dostęp to już się przekonałem bardzo dobrze ...
W takim razie są już dwa kompy które powinny pasować,
Powiedzcie mi jeszcze czy może być tak że komputer silnika obsługuje w jakiś sposób jakieś elementy wyposażenia, np. klimatronic lub tempomat.... żeby sie potem nie okazało że założę z "H" i coś takiego nie będzie działało mimo iż silnik normalnie będzie pracował...
Powiedzcie mi jeszcze czy może być tak że komputer silnika obsługuje w jakiś sposób jakieś elementy wyposażenia, np. klimatronic lub tempomat.... żeby sie potem nie okazało że założę z "H" i coś takiego nie będzie działało mimo iż silnik normalnie będzie pracował...