Rozrusznik co sie stalo ? Pomocy!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrusznik co sie stalo ? Pomocy!
Zjechalem na pobocze na chwile wylaczylem samochud , za 5 min wlaczam samochod i zadnej reakcji slychac tylko w rozruszniku tak jakby wbijal "TYK TYK " ale nie zakreca , wiec wyjelem rozrusznik podlaczylem i normalnie wbija i zakreca rozkrecilem go wszystko jest ok szczotki dobre , dodam ze rozrusznik jest regenerowany i mam go moze z tydzien ,moze to wina kabli prosze o mocom co musze zrobic zeby odpaic samochod ! Czy alternator ma cos wspulnego przy przy odpalaniu ?
Nie wiem czy to Ci pomoże, ale raz miałem takie objawy i winien był bendix, a myślałem że automat, nawet wymieniłem go na próbę (dobrze że nie był płatny )
Tyle, że u mnie żeby sprawdzić czy pomogło musiałem czekać aż dobrze ostygnie, rano, bo bez tego zwykle nie sprawiał problemów. Z własnej przeszłości zawodowej wiem, że dość często (nawet drogie) regeneracje kończyły się poprawkami.
Tyle, że u mnie żeby sprawdzić czy pomogło musiałem czekać aż dobrze ostygnie, rano, bo bez tego zwykle nie sprawiał problemów. Z własnej przeszłości zawodowej wiem, że dość często (nawet drogie) regeneracje kończyły się poprawkami.
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
wysagolf, a obejrzałeś komutator ??( ten element po którym slizgają się szczotki)
czy nie jest wypalony lub wydarty??
i czy szczotki się nie wieszają ??
po wymontowaniu z silnika bez obciążenia ma siłę ruszyć natomiast gdy jest zamontowany i musi pokonać opory silnika to już niema siły ruszyć
czy nie jest wypalony lub wydarty??
i czy szczotki się nie wieszają ??
po wymontowaniu z silnika bez obciążenia ma siłę ruszyć natomiast gdy jest zamontowany i musi pokonać opory silnika to już niema siły ruszyć
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
wysagolf, zrób taką próbę. Rozepnij przewód idący od stacyji do automatu rozrusznika i ten koniec od automatu połącz bezpośrednio do aku.Jeśli zadziała to być może masz za niskie napięcie aby automat zwarł styki. U mni tak było i zamontowałem przekaźnik . Problem zniknął. Koszt -6zeta.
P.S.
Rozrusznik był świeżo po regeneracji (szczotki, automat, tulejki). Działo się tak tylko wtedy gdy silnik był gorący.
P.S.
Rozrusznik był świeżo po regeneracji (szczotki, automat, tulejki). Działo się tak tylko wtedy gdy silnik był gorący.
Witam. Wedle mojej oceny winien za tan stan rzeczy jest styk główny w cewce elektromagnesu włączającego .
sprawdzić najłatwiej jest podczas uruchamiania silnika, w momencie gdy automat załączy zębnik z wieńcem koła zamachowego (nastąpi przysłowiowe tyknięcie) należy zmostkować gruby przewód z akumulatora bezpośrednio do przewodu rozrusznika lub zrobić mostek grotem śrubokręta, jeśli zacznie kręcić to elektromagnes do wymiany.
sprawdzić najłatwiej jest podczas uruchamiania silnika, w momencie gdy automat załączy zębnik z wieńcem koła zamachowego (nastąpi przysłowiowe tyknięcie) należy zmostkować gruby przewód z akumulatora bezpośrednio do przewodu rozrusznika lub zrobić mostek grotem śrubokręta, jeśli zacznie kręcić to elektromagnes do wymiany.