temperatura po raz kolejny

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
toroblanco
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

temperatura po raz kolejny

Post autor: toroblanco » ndz paź 07, 2007 15:25

Od kilku miesięcy walczę ze zbyt wysoką temperaturą silnika ,która waha się w okolicach 95-100 stopni. Wszystkie wątki z forum dotyczące tego tematu znam prawie na pamięć :grin: wymieniłem już dwa czujniki ( w chłodnicy i trójniku ), termostat, korek, licznik. Zostały tylko pompa wody i chłodnica. Pompa miała pójść na pierwszy ogień, ponieważ obydwa węże chłodnicy były gorące. Aż tu wczoraj niespodzianka :grin: Wentylator się nie włączył ( czujnik wymieniony drugi raz tydzień temu ) zwarłem go i sprawdziłem przy okazji węże, a tu dolny zimny jak była narzeczona :jezor: i tu moje pytanie: dlaczego ona taka była :grin: albo lepiej nie..... czy wyminić chłodnicę, żeby pozbyć się problemu, czy też może uszkodzona lub dogorywająca pompa mogła być powodem "zimnego węża" :grin: :grin: :grin: ???

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: temperatura po raz kolejny

Post autor: norek111 » ndz paź 07, 2007 15:37

to napewno nie pompa jedyna niesprawnoscia pompy jest nieszczelnosc lub zatarte lozysko moze odkamien uklad chlodzenia lub sprawdz temperature plynu termometrem elektronicznym a termostat otwiera obieg napewno
Ostatnio zmieniony ndz paź 07, 2007 15:39 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » ndz paź 07, 2007 17:27

Wes sciągnij cienki wężyk z króćca na froncie silnika i zobacz czy jest przepływ być moze ktos zalał kiedys jakis uszczelniacz i to sie zapackało u mnie tak było i teraz jest git . Pozdrooo

Emilasty
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Emilasty » ndz paź 07, 2007 20:14

Witam
Miałem podobny problem. Padł mi czujnik załączający wentylator. Do wymiany poszła chodnica, nagrzewnica oraz czujnik temperatury. Jednak układ zachwowywał się tak, jakby termostat padł. No to wymieniłem na nowy. I pupa - dolny przewód od chłodnicy zimny jak owa wspomniana pupa a woda się gotuje. No to biorę się za termostaty i je gotuje. I co - nufka funka nie rdzewka - działają dobrze.
Problemem okazała się nieszczelność koło króćca od silnika (ten króciec gdzie są trzy czujniki). Z powodu nieszczleności zasysał powietrze przy otwartym korku od zbiorniczka i nie przepychał wody przez chłodnicę. A nawet jeśli ją przepychał to i tak nie załączał wentylator.
Poszukaj nieszczelności - zagrzej wodę i wyłącz silnik. Dobrze poszukaj, może gdzieś syczy i ucieka tam para. Poruszaj wszystkimi złączkami, może zasyczy.
Pozdrawiam, Emil

Awatar użytkownika
toroblanco
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: toroblanco » ndz paź 07, 2007 20:22

a no właśnie, szczególnie, ze jeszcze miesiąc temu obydwa węże były gorące jak ........... bardzo gorące :grin:

[ Dodano: 08 Paź 2007 09:00 ]
Rano dojechałem do pracy i sprawdziłem dokładnie, układ wygląda na szczelny, wszystkie węże są gorące oprócz dolnego i cała chłodnica też jest zimna :panna:

Emilasty
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Emilasty » pn paź 08, 2007 20:56

moim zdaniem jesli nie masz żadnych nieszczelnosći i to musi być przytkana chłodnica. Bowiem termostat tylko otwiera drugi obieg i nie zamyka pierwszego. Jeśli woda ma trudności z przepchaniem się przez drugi obieg to cały krąży peirwszym. Nie wiem czy jest to możliwe- nie próbowałem - czy da się zamknąć pierwszy obieg, żeby zobaczyć czy woda przeciśnie się przez chłodnicę?
Pozdrawiam, Emil

Awatar użytkownika
melon
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: melon » pn paź 08, 2007 21:02

wyjmij chłodnice i ja sprawdz czy jest drozna czy nie , zostaje jeszcze nagrzewnica ta od ogrzewania moze ona jest zamulona ,najlepiej jest wyjac to i to i przedmuchac woda pod cisnieniem i sprawa sie wyjasni,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”