nie działa wycieraczka tylna

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ryba2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

nie działa wycieraczka tylna

Post autor: ryba2 » śr gru 12, 2007 22:16

Tak jak w temacie napisałem problem się tyczy tylnej wycieraczki nie działa mi przednie działają bez zażutu a tylnia w ogóle i nie wiem co to może być czy padł mi silniczek czy to instalacja czy w przełączniku coś?? Jak sprawdzić co to może być jak sprawdzić czy silniczek jest dobry podłączyć silniczek na krótko pod akumulator a jeżeli instalacja to jak to sprawdzić spryskiwacz tylni działa ale to chyba niema znaczenia do wycieraczki :/

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » śr gru 12, 2007 22:18

ryba2, sprawdz kable w gumowych oslonach miedzy klapa a buda. one lubia sie przecinac. Wiazka biegnie w tej gumie po stronie kierowcy

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » śr gru 12, 2007 22:28

ryba2, u ciebie będzie to samo http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=138612

ryba2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ryba2 » czw gru 13, 2007 10:54

czy chodzi o tą wiązke kabli przy tylnej klapie?? bo tam jest za równo z prawej jak i z lewej strony bo przy przedniej klapie od strony kierowcy niewiedze wiązki kabli w otulinie żadnej jest jedynie jakiś przewód który wygląda jak linka która idzie do chłodnicy :/

m.s
DIESEL POWER
DIESEL POWER
Kontakt:

Post autor: m.s » czw gru 13, 2007 10:57

tu

[ Dodano: 13 Gru 2007 09:59 ]
przewodytutaj odpowiadają za wycieraczke ogrzewanie tylnej szyby i oświetlenie rejstracji
i miejce gdzie jest kostka
przewody mają rózne kolory wiec niebedzesz mial problemu
ps. na pierwszym zdjecu jest masa chodzi mi ze musisz włozyc tam ręke i środku znajdziesz kosztke
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2007 11:01 przez m.s, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw gru 13, 2007 11:08

ryba2 a bezpiecznik spr.? (nr.12), może być jeszcze tak że silnik masz spalony lub zatartą ośkę na której zamontowane jest ramię wycieraczki (to jest wprawdzie inna ośka / z passata/ ale przypadłość ta sama)

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2007 11:08 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.

:-k ...

Awatar użytkownika
sle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sle » czw gru 13, 2007 12:00

sprawdź sobie coś... bo może to to... oczywiście przy założeniu, że już sprawdziłeś silniczek i połączenia

zapal stacyjkę, włączy tylną wycieraczkę i zaraz później biegiem do niej i ją przesuń ręką, popchnij ją zwyczajnie... jak się poruszy to spróbuj "przepłukać" jej mechanizm za pomocą np wd40

ja tak miałem, że niby wszystko sprawne, silniczek, przewody nie przerwane, a wycieraczka nie chciała działać...

dekoracje weselne, florystyka -> prv

ryba2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ryba2 » czw gru 13, 2007 12:25

ręcznie niom ruszam ale tak żeby działała po włączeniu to nieda rady a silniczka nie sprawdzałem bo niewiem czy normalnie pociągnąć jakieś przewody od akumulatora i na krutko czy zadziała a kupować silniczka też niechce bo w sklepach nie mają a na szrocie zawołali mi 100zł a poco mam wydać stówe jak ten co mam jest dobry a przyczyna jest inna :/

Awatar użytkownika
sle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sle » czw gru 13, 2007 12:53

no chodzi o to czy się sama zacznie minimalnie ruszać jak ją popchniesz ;)

a co do podpięcia na krótko to zawsze możesz wyjąć akumulator, podejść z nim bliżej i będziesz miał podpięcie na jeszcze bardziej krotko :hmm:

a poważniej... to sprawdź ten silnik bo może jest padnięty i tyle. Jak dobry to sprawdzasz po kolei tak jak koledzy wyżej pisali... kable czy nie przerwane itp. itd...

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw gru 13, 2007 12:54

ryba2 pisze:ręcznie niom ruszam
czyli ośka nie zapieczona, co do sprawdzenia silnika to wymontuj i podłącz na krótko ( :chytry: ) do aku.

Awatar użytkownika
sle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sle » czw gru 13, 2007 13:36

misiek10111 pisze:
ryba2 pisze:ręcznie niom ruszam
czyli ośka nie zapieczona, co do sprawdzenia silnika to wymontuj i podłącz na krótko ( :chytry: ) do aku.
co do tego, że jak rusza ręcznie to nie zapieczona to... no ok nie zapieczona na amen ale może na tyle się ciężko rusza, że silniczek nie jest wstanie sam pokonać sił potrzebnych do wprawienia jej w ruch początkowy... ja taki problem miałem...

podstawia to żeby sprawdzić czy silnik działa bo na razie to za dużo niewiadomych :bajer:

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw gru 13, 2007 13:40

sle pisze:podstawia to żeby sprawdzić czy silnik
tak jest, ja bym najpierw zaczął od bezpiecznika
sle pisze:bo na razie to za dużo niewiadomych
co do tego to się zgodzę

sevek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sevek » czw gru 13, 2007 17:49

miałem taki sam problem i okazało się że silniczek stracił kontakt z masą samochodu. Przeczyść miejsca styku silniczka z tylną klapą lub zrób dodatkowe połączenie masy jakimś przewodem (ja tak zrobiłem i pomogło)
pozdróvwka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”