Napiecie ladowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Napiecie ladowania

Post autor: MrUkAs » sob gru 29, 2007 11:37

Tak jak w temacie. Wczoraj zmierzylem sobie napiecie ladowania i sie troche zaniepokoilem. 13.4 bez obciazenia, nieco ponad 13 z obciazeniem. Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo. Rok temu wymienialem regulatora napiecia, czy on zas poszedl? Doradzcie cos bo pewnie zas beda problemy z aku, szczegolnie teraz przy tych temperaturach... :(

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » sob gru 29, 2007 14:25

Jak będą problemy z aku, to wtedy zaczniesz szukać,spoko.

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Re: Napiecie ladowania

Post autor: Szosownik » sob gru 29, 2007 14:27

MrUkAs pisze:Tak jak w temacie. Wczoraj zmierzylem sobie napiecie ladowania i sie troche zaniepokoilem. 13.4 bez obciazenia, nieco ponad 13 z obciazeniem. Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo. Rok temu wymienialem regulatora napiecia, czy on zas poszedl? Doradzcie cos bo pewnie zas beda problemy z aku, szczegolnie teraz przy tych temperaturach... :(
według mnie wszystko ok
nie ma co przeżywać

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » sob gru 29, 2007 14:37

13V to jeszcze norma u mnie jak włączę światła , dmuchawe , radio to jest 13,2 - 13,5V

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » sob gru 29, 2007 16:39

No to mnie troche uspokoiliscie:) co prawda koncem listopada ladowalem aku na prostowniku, ale to chyba dlatego ze mialem ustawione oswietlenie kabiny na sciemnianie i chyba to tak zarlo prad. Ale zobaczymy jak bedzie dalej... :)

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt sty 01, 2008 19:06

Ja przed świętami miałem 14,4V. Potem, jak jechałem to altek strasznie zaczął żęzić, a ponieważ była przerwa międzyświąteczna, postanowiłem to zrobić. Przy rozbieraniu altka nie odkręciłem regulatora, w związku z czym, jak wyciągałem wirnik, to połamałem szczotki. Potem jeszcze ułamałem przewody od stojana.... Stojan zaniosłem do przewinięcia, regulator kupiłem nowy - ale już na 14,1V, bo na 14,5 (taki był oryginalny) nie mieli. Łożyska wymieniłem i trochę wyrównałem pilnikiem komutator. Efekt taki, że już jest cicho, ale ładowanie - 13,7V przy dobrych wiatrach.... Sam już nie wiem, czy ja ten altek naprawiłem, czy zepsułem... :)

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt sty 01, 2008 19:21

ludziska.naladujcie akumulatory i sprawdcie prad ladowania wtedy.prad ladowania jest inny w pelni naladowanym aku i wydojonym troche.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » śr sty 02, 2008 16:33

MrUkAs pisze:Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo
Witam
Ja na nowym regulatorze napięcia mam 13,9V. Jesli masz niższe to weź prostownik i go naładuj. Wtedy powinno być dobrze. I te moje 13,9V na pełnym obciążeniu.
Ważne abyś mial stabilne to ładnowanie, i aby było ok. 13V na obciążonym.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » śr sty 02, 2008 16:49

Maćkooo pisze:
MrUkAs pisze:Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo
Witam
Ja na nowym regulatorze napięcia mam 13,9V. Jesli masz niższe to weź prostownik i go naładuj. Wtedy powinno być dobrze. I te moje 13,9V na pełnym obciążeniu.
Ważne abyś mial stabilne to ładnowanie, i aby było ok. 13V na obciążonym.
No to mam powyzej 13V na obciazonym. Aku ladowalem ponad miesiac temu, bo mi napiecie na nim spadlo ponizej 12V i fura ciezko palila... :) Wiec chyba az tak zle u mnie nie jest skoro piszecie, ze grunt aby bylo 13V na obciazonym

www.SportCom.PL

mark787
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mark787 » śr sty 02, 2008 16:56

najpierw sprawdź jakie masz ładowanie na alternatorze a jakie na akumulatorze a dopiero później szukaj przyczyny jeżeli masz na akumulatorze dużo mniej to może być winny przewód który może być załamany lub spróchniały w środku ja tak miałem :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”