[MK3] różnice w silnikach 1.4 (75) a 1.6 (75)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] różnice w silnikach 1.4 (75) a 1.6 (75)
Witam i chialem sie dowiedziec jak sie maja te dwa silniki do siebie i jak one śmigaja w MK3 moze mi to ktos wyjasnic ??? jakie jest zucycie spalanie i jak z eksploatacja ich.
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: silnik tylko jaki
Gdzies widzialem stronke na ktorej wklepywalo sie czesciowe numery silnika i wyskakiwaly dane na jego temat m.in. model silnika, pojemnosc, KM itd.. Dane o KM a dokladnie kW znajdziesz w Briefie (jesli to z niemiec)..Bolo_3m pisze:a jak sprawdzic czy to jest napewno 75 a nie 60 ma ktos pomysly
Pozdro
Gitner
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
a ja bym brał 8Vcobra333 pisze:no nie ukrywajmy że 1.4 16V jest lepszy od 1,6 8V , 16 wentyli -lepsza dynamika spalanie podobne, poprostu lepiej się wkręca i lepsze mozliwości podrajcowania po przez zmianę wydechu, Ja bym wybrał 1,4 16V pod tym względem.
jak postawisz dwa nowe auta 1.4 16V i 1.6 8V o tej samej mocy to zobacz nawet w katalogu przy jakich obrotach one osiagają max Moc i Moment, ośmio zaworowy ma lepszą dynamike.
seryjny 1,6 8V wciągnie seryjnego 1,4 16V
a co do wydechu to nie wiem o co Ci chodzi, czemu niby w 1,4 16V da to lepszy efekt?.
weź pod uwage jeszcze jedną rzecz:
-duzo droższa modyfikacja glowicy w 16V
-dwa wałki a w 8V tylko jeden (koszty)
jedyny plus to zywotnosc na pewno lepsza bedzie tego 16V ale koszty w stosunku do uzyskanych % mocy na pewno po stronie 8V.
[b]www.marcin--ibiza.cba.pl[/b]
czyli mowisz ze mozna obejzec tego 1.4cobra333 pisze:Ok kazdy ma jakieś doświadczenia miałem taki itaki pod butem i zdecydowanie lepiej chodziła 16 ale kwestia upodobań Dodam ze Octawia 1,4 16V zamyka 1,6 bez sciemy a golfikami nie miałem okazji stanąc w szyku bojowym ale odczucia lepsze daje 1,4 16
Re: silnik tylko jaki
Gitner pisze:Gdzies widzialem stronke na ktorej wklepywalo sie czesciowe numery silnika i wyskakiwaly dane na jego temat m.in. model silnika, pojemnosc, KM itd.. Dane o KM a dokladnie kW znajdziesz w Briefie (jesli to z niemiec)..Bolo_3m pisze:a jak sprawdzic czy to jest napewno 75 a nie 60 ma ktos pomysly
Pozdro
Gitner
no tak ale jak bede ogladal to auto to chcialbym wiedziec od razu a nie poźniej zeby moc sie dogadac co do ceny od razu