WD 40

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gucio679
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

WD 40

Post autor: gucio679 » wt sty 22, 2008 19:31

Kilka razy przeczytałem tu na forum o tym, że używacie WD 40 w zamkach - jak to ktoś napisał - że potem można zamek wykręcać :helm: ... Otóż chciałem Was zapytać jak to rzeczywiscie jest?? Czy można tak sobie bezkarnie i bezlitośnie "lać" ten środek w zamki - czy to w drzwiach czy w klapie??. Bo chciałbym nasmarować zamki w swoim aucie - a nie chciałbym narobić jakiejś szmiry :grin:

Po części moje pytanie jest spowodowane też małą przypadłoscią, która ostatnio mi się przytrafiła, a mianowicie:

Zamykam auto pilotem. Po czasie przychodzę i otwieram - niby jest ok, ale drzwi pasażera po stronie kierowcy się nie otwierają... Pomyślałem, że może zamknę jeszcze raz i otworzę to może będzie grało - a jednak nie... Ale jak się okazało drzwi można otworzyć od wewnątrz - więc zaczynam się cieszyć. Znów zamykam auto i otwieram, zamykam i otwieram - wszystko gra drzwi się otwierają. Ale po kilku takich zamknięciach i otwieraniach - bolączka zamkniętych drzwi wraca jak bumerang :crazy: Więc znów otwieram od wewnątrz i znów wszystko gra i tak w kółko ...

Nie znam się na mechanice wogóle (zresztą tak na marginesie to mechanika pojazdowa to wogóle czarna magia dla mnie :crazy: ) więc może zadam pytanie jako laik - czy to może byc wina nienasmarowanego zamka?? Czy może zaczyna padać jakiś czujnik??? W tamtym roku wymieniałem zamek w drzwiach od kierowcy - czyżby szło już po kolei??? :crazy:

Z góry dziękuję za podpowiedź

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Re: WD 40

Post autor: mojama » wt sty 22, 2008 20:13

WD można psiknąć jeśli mikrostyk czasem łapie a czasem nie czyli jeśli czasem pali się lampka na drzwiach a czasem nie. Jest to środek tymczasowy oczywiście. Polega to na tym że preparat włazi w pęknięcia na lutach i powoduje że prund przechodzi tak jak bozia przykazuje. Dopóki nie wyparuje/wyschnie jest git. Z czasem trzeba znowu psiknąć. Najlepiej jest oczywiście rozebrać zamek i przelutować winowajców.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt sty 22, 2008 20:43

Jestem ofiarą psikania WD-40 i zamki do roboty ale to olewam jak sobie uświadomie ile to roboty

Awatar użytkownika
BARTEK W.
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: WD 40

Post autor: BARTEK W. » wt sty 22, 2008 22:29

gucio679 pisze:Kilka razy przeczytałem tu na forum o tym, że używacie WD 40 w zamkach - jak to ktoś napisał - że potem można zamek wykręcać :helm: ... Otóż chciałem Was zapytać jak to rzeczywiscie jest?? Czy można tak sobie bezkarnie i bezlitośnie "lać" ten środek w zamki - czy to w drzwiach czy w klapie??. Bo chciałbym nasmarować zamki w swoim aucie - a nie chciałbym narobić jakiejś szmiry :grin:

Po części moje pytanie jest spowodowane też małą przypadłoscią, która ostatnio mi się przytrafiła, a mianowicie:

Zamykam auto pilotem. Po czasie przychodzę i otwieram - niby jest ok, ale drzwi pasażera po stronie kierowcy się nie otwierają... Pomyślałem, że może zamknę jeszcze raz i otworzę to może będzie grało - a jednak nie... Ale jak się okazało drzwi można otworzyć od wewnątrz - więc zaczynam się cieszyć. Znów zamykam auto i otwieram, zamykam i otwieram - wszystko gra drzwi się otwierają. Ale po kilku takich zamknięciach i otwieraniach - bolączka zamkniętych drzwi wraca jak bumerang :crazy: Więc znów otwieram od wewnątrz i znów wszystko gra i tak w kółko ...

Nie znam się na mechanice wogóle (zresztą tak na marginesie to mechanika pojazdowa to wogóle czarna magia dla mnie :crazy: ) więc może zadam pytanie jako laik - czy to może byc wina nienasmarowanego zamka?? Czy może zaczyna padać jakiś czujnik??? W tamtym roku wymieniałem zamek w drzwiach od kierowcy - czyżby szło już po kolei??? :crazy:

Z góry dziękuję za podpowiedź
Z tymi drzwiami to ja mam podobnie tylko że u pasażera za kierowcą, muszę lekko docisnąć klamke i drzwi się otworzą Moze podobnie będzie u Ciebie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”