Dziwne hamulce
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne hamulce
Witam, mam taki problem w MK 3 TDI silnik AFN . Otóż dziwnie zachowuje sie pedał hamulca, jakby był zapowietrzony, ale nie jest. Pierwsze nadepnięcie na pedał i wchodzi dość nisko, po kilku depnięciach już syoi wysoko, ale jak go mocno naciskam, to powolutku schodzi niżej. Jak puszcze pedał, to po chwili jest to samo, najpierw rośnie, a później przy naciskaniu schodzi. Co to może być? (nie są zapowietrzone hamulce). Pozdrawiam.
też tak mam, to ze po kilkukrotnym nacisnieciu robi sie twardy to normalne, ale jak z hamowaniem u ciebie? dobrze czy źle.
>>>>>White GL by Stary<<<<
- olafart
- Corrado VR6 VSR
- Kontakt:
miałem tak samo w mk2! odpowietrzany był 3x i cały czas to samo. co się okazało? Poszła pompa hamulcowa- taka przy serwie. Została wymieniona i hamulce mam igła!
A prawdopodobną przyczyną uszkodzenia pompy była zmiana płynu hamulcowego z DOT 4 na DOT 5- stary układ, rozszczelnił się, przez rzadszy płyn. Wiem, że wydaje sie to bez sensu- ale sporo mechaników potwierdziło ta opcje
pozdr
A prawdopodobną przyczyną uszkodzenia pompy była zmiana płynu hamulcowego z DOT 4 na DOT 5- stary układ, rozszczelnił się, przez rzadszy płyn. Wiem, że wydaje sie to bez sensu- ale sporo mechaników potwierdziło ta opcje
pozdr
Re: Dziwne hamulce
Witaj,Ryszardo pisze:Witam, mam taki problem w MK 3 TDI silnik AFN . Otóż dziwnie zachowuje sie pedał hamulca, jakby był zapowietrzony, ale nie jest. Pierwsze nadepnięcie na pedał i wchodzi dość nisko, po kilku depnięciach już syoi wysoko, ale jak go mocno naciskam, to powolutku schodzi niżej. Jak puszcze pedał, to po chwili jest to samo, najpierw rośnie, a później przy naciskaniu schodzi. Co to może być? (nie są zapowietrzone hamulce). Pozdrawiam.
przypuszczam że to Twój pierwszy diesel więc masz prawo nie wiedzieć ze posiadasz w aucie pompę podciśnienia która wspomaga układ hamulcowy. Zjawisko które opisujesz jest książkowym przykładem małej wydajności tej pompy ( taka jest jej uroda).
By zmniejszyć to zjawisko postaraj się by pedał ham. nie wpadał po naciśnięciu za głęboko.
Myślę że wiesz co mam na myśli
Pozdro....
143@318 / 170@384 by Diagtronik