problem z zapłonem, rozruchem 1.4 16V

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

walter500
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z zapłonem, rozruchem 1.4 16V

Post autor: walter500 » pn lip 07, 2008 20:08

Witam
Posiadam golfa z silnikiem 1.4 16V. Mój problem dotyczy rozruchu tego silnika. Czasami jest po dłuższej jeździe (przeważnie z właczoną klimatyzacja, upalny dzień) jest tak że jak zgasze silnik na chwile to przez dłuższy czas nie mogę go zapalić. Silnik musi ostygnąć i wtedy pali od razu. Rozrusznik zawsze kręci. Problem ten niestety nie jest regułą gdyż czasami jest tak że nawet gdy silnik jest ciepły i go wyłącze to zapali odrazu. Dodam że był już podpięty pod komputer i nie wykryto żadnych błędów. W serwisie odłączyli mi także alarm ale i to nie pomogło. Znalazłem podobne problemy na tym forum ale wszystkie zwiazane są z silnikiem diesla. Co to może być?

greg

Post autor: greg » pn lip 07, 2008 22:26

sprawdzić ewentualnie wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego (jak nie chce odpalić naciśnij lekko gaz - wg mnie odpali - wtedy stawiam na ten właśnie czujnik)

[ Dodano: Pon Lip 07, 2008 10:28 pm ]
aha czujnik zobaczysz po prawej stronie silnik a pod plastikiem osłony rozrządu - wtyczka 4 pinowa skierowana ukośnie w kierunku chłodnicy - jest tuż za zaworem egr

walter500
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walter500 » wt lip 08, 2008 12:29

Dzieki za odpowiedź
Tak jak napisałeś, poszedł ten czujnik. Wymieniłem go na nowy i pali od razu. Dzięki Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”