Buczenie w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Buczenie w silniku
Witam, ostatnio cos zaczelo mi buczec w silniku(tak jak np lozysko kola) z tym ze jest to zmienne buczenie a nie jednostajne i dochdzi z silnika, gdy jest zimny jest cicho dopiero po nagrzaniu zaczyna buczec.
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 20:40 przez luk22mie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tez miałem ten problem tylko ze po zwiększeniu obrotów przestawało buczec. sprawdz sprzęgiełko alternatora to jest to kółeczko po którym smiga pase... po odpaleniu auta skręc kierownicą i zobacz czy pasek nie skacze i nie wydaje głosniejszych dzwięków zrób to na wolnych obrotach bez dodawania gazu jezeli bedą te objawy o których pisze to bedzie własnie to... w tedy najlepiej wymien łozyska i sprzęgiełko...
.
jutro zdejme pasek alternatora i zobacze czy dalej buczy. mam nadzieje ze to nic powazniejszego wewnatrz silnika.
[ Dodano: Sob Sie 16, 2008 17:37 ]
Witam, w koncu zdjelem pasek alternatora i buczenie stalo sie o wiele mniej intensywne ale nadal slychac tyle ze mniej, moze to byc wina napinacza rozrzadu badz pompy wody? mam teorie ze skoro po zdjeciu jest ciszej ale dzwiek nadal wystepuje, pasek alternatora zabiera troche mocy silnikowi wiec rozrzad musi byc bardziej naprezony(prezenosic wieksze obciazenie) i stad cichsza praca ktoregos ze zuzytych elementow(pompy wody, badz napinacza) po zdjeciu paska alternatora. moze tak byc?
[ Dodano: Sob Sie 16, 2008 17:37 ]
Witam, w koncu zdjelem pasek alternatora i buczenie stalo sie o wiele mniej intensywne ale nadal slychac tyle ze mniej, moze to byc wina napinacza rozrzadu badz pompy wody? mam teorie ze skoro po zdjeciu jest ciszej ale dzwiek nadal wystepuje, pasek alternatora zabiera troche mocy silnikowi wiec rozrzad musi byc bardziej naprezony(prezenosic wieksze obciazenie) i stad cichsza praca ktoregos ze zuzytych elementow(pompy wody, badz napinacza) po zdjeciu paska alternatora. moze tak byc?