Jak zdjąc zderzak??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak zdjąc zderzak??
Witam.
Koledzy mam takie pytanie...
Jak zdjąć przedni wąski zderzak wraz z belka? kupiłem szeroki zderzak na belce i nie wiem gdzie trzeba odkrecic ten stary. Czy to trzeba odkrecic te śruby które trzymaja tez belkę od silnika...? Z tyłem nie było problemu a przód... prosze o pomoc
Koledzy mam takie pytanie...
Jak zdjąć przedni wąski zderzak wraz z belka? kupiłem szeroki zderzak na belce i nie wiem gdzie trzeba odkrecic ten stary. Czy to trzeba odkrecic te śruby które trzymaja tez belkę od silnika...? Z tyłem nie było problemu a przód... prosze o pomoc
- akkod
- Mały gagatek
- Kontakt:
tak dokładnie, odkrecasz po 2 z każdej strony, zdajsie jest tam potrzebny klucz 17
pozdr
pozdr
[b]SPRZEDAM [/b] części z golfa II WNĘTRZE
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2816410#2816410
części z golfa II mechanika karoseria
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2875961#2875961
{ patrz 1 post y}
[b] wysyłka wg cennika PP -11 zł do 1 kg [/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2816410#2816410
części z golfa II mechanika karoseria
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2875961#2875961
{ patrz 1 post y}
[b] wysyłka wg cennika PP -11 zł do 1 kg [/b]
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak to ma coś na głowę polecieć? Po każdej stronie jest 4 śruby. Cała belka składa się z dwóch części i są one złączone śrubą na klucz 13 (długa) która jest po środku. Najbardziej na zewnątrz (w stronę błotnika) jest śruba (taka krótsza) na klucz 17 trzymająca ten komplet do podłużnicy. I są jeszcze dwie śruby (chyba najdłuższe) z przodu i z tyłu na klucz 17. Trzymają one belkę zderzaka oraz przy okazji dodatkowo całą belkę przednią do podłużnic.
A jeżeli Ci całość opuszcza się przy odkręcaniu to może nie masz wszystkich śrub które powinny być? Jak tak to faktycznie na wszelki wypadek podłuż coś pod belkę silnika bo możesz bidy sobie narobić.
A jeżeli Ci całość opuszcza się przy odkręcaniu to może nie masz wszystkich śrub które powinny być? Jak tak to faktycznie na wszelki wypadek podłuż coś pod belkę silnika bo możesz bidy sobie narobić.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie 4 tylko 3 sa pod belka(czwarta sruba o ktorej piszesz trzyma blache w ktorej siedzi chlodnica)2 sruby na klucz 17 i po jednej 13MiSzOn pisze:Po każdej stronie jest 4 śruby
przy odkrecaniu podkloz cos pod belke bo ta 13 potrafi sie wyrwac pod naporem silnika niestety mi sie cos takiego przytrafilo i raczka zabolala
Ostatnio zmieniony sob lis 22, 2008 13:17 przez silent_rob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokładnie. Chodziło mi o to że jest tam w sumie 4 śruby. Tak jak mówisz, jedna trzyma tą blachę co jest na niej chłodnica postawiona, a śruba na klucz 13 łączy belkę z poduszką do tej belki od chłodnicy. Jak odkręci tylko śruby od zderzaka to całość i tak się trzyma, ale jak mówisz że zdarzyło Ci się że ta 13 puściła to faktycznie lepiej niech coś podłożysilent_rob pisze:nie 4 tylko 3 sa pod belka(czwarta sruba o ktorej piszesz trzyma blache w ktorej siedzi chlodnica)2 sruby na klucz 17 i po jednej 13
- webster1987
- Nowicjusz
być może miałeś jakąś przeróbkę. miałem kiedyś zdarzenie że autobus zawracając oparł się o narożnik zderzaka i cały zdeś odskoczył od belki bo wyłamały się wszystkie zatrzaski i żadnej śruby która miała by trzymać zderzak do belki nie znalazłem89Bartezz pisze:i tu się nie zgodzę bo ja swój musiałem odkręcić najpierw zeby zdjąć. BYły chyba 4 śruby przy tych łapach wychodzących do podłużnic i 4 takie zaciski co trzymały się na dzyndzlach plastykowych wychodzących ze zderzaka
Ja Miałem belkę przykręconą do tych łap na 4 śróby 13. Do szerokiego zdesia te łapy miałem takie same (tyle, ze ja kupiłem szeroki zderzak z wąską belką bo trochę taniej)więc dóżo łatwiej jest odkręcić te śróby i wymienić belkę. Jak by ci ten zderzak odstawał po bokach to polecam podgrzać opalarką elektryczną i go ukrztałtować.