skrzynia biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mariusz-wysocki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

skrzynia biegów

Post autor: mariusz-wysocki » ndz sty 18, 2009 02:26

w czasie jazdy zaczeło coś zgrzytać i obcierać . sprawdziłem układ jezdny jest ok czy możliwe że posypała się skrzynia?

[ Dodano: 18 Sty 2009 13:25 ]
znalazłem skrzynię od mk2 ale 1,8 czy będzie pasowała?
Ostatnio zmieniony ndz sty 18, 2009 13:11 przez mariusz-wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cypis876
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Cypis876 » ndz sty 18, 2009 22:32

możliwe że to skrzynia a jak ci biegi wchodza cieżko??

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sty 18, 2009 22:51

znalazłem skrzynię od mk2 ale 1,8 czy będzie pasowała?
raczej niebedzie.ale ja watpie aby to skrzynia byla winna.kola w gore wbij bieg i sluchaj.(najlepiej na kanale.)

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

coś trze :(

Post autor: superkasztan » pn sty 19, 2009 11:46

Witam
wczoraj usłyszałem jakieś nieprzyjemne ocieranie w czasie jazdy, więc się podepnę pod temat.
dźwięk nieprzyjemny, myślałem że odgięła się blacha osłony tarczy od tego dziadostwa co leży na drodze ostatnio. Podniosłem więc cały przód do góry, kręciłem lewym i prawym kołem i nic nie było słychać.
Tymczasem gdy jadę prosto bądź skręcam w lewo wszystko jest ok, gdy choć minimalnie zaczynam skręcać w prawo zaczyna coś piłować. Jak wcisnę sprzęgło przestaje jarmolić, więc wydaje mi się że to coś w skrzyni.
W sumie od niedawna pojawił się znaczny luz w skrzyni, prawdopodobnie na dyfrze, co objawia się stukaniem przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu.

Może ktoś się spotkał z czyś podobnym, jeszcze dzisiaj pooglądam go z kanału, ale z tych objawów myślę że to skrzynia. Jednak kupić drugą skrzynie, wymienić to trochę roboty i kasy.

Tak przy okazji, ciężko znaleźć na forum spis skrzyń montowanych w golfach 2, może ktoś mi podpowie co wpisać do wyszukiwarki ??

Pozdrawiam

slv
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: slv » pn sty 19, 2009 15:24

Witam,
podepne się pod temat. Wczoraj na skrzyżowaniu przy skręcie w prawo i dość zdecydowanym przyspieszaniu (jeśli może być o takim mowa w tym aucie) po przełączeniu na 2gi bieg auto przestało jechać tzn przeniesienie napędu przestało istnieć. Sholowałem parcha i myślałem że to przeguby ale te wyglądają chyba normalnie ale za to po wrzuceniu biegu słychać chrobot jakby ze skrzyni biegów, biegi na lewarku wchodzą normalnie.
Macie jakąś koncepcje?

Pozdrawiam

mariusz-wysocki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mariusz-wysocki » pn sty 19, 2009 20:11

okazało się że to skrzynia dziś byłem u zaufanego mechanika no i sprawdził się czarny scenariusz muszę, szukać drugiej skrzyni. A jeśli chodzi o początkowe objawy to były podobne do tych co opisywał superkasztan. Szorowało tylko przy skręcie, ale tylko przez przejechanych 5 km teraz zgrzyty i tarcia są w czasie jazdy na wprost.

Awatar użytkownika
superkasztan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

skrzynia chromoli

Post autor: superkasztan » pn sty 19, 2009 22:33

dziś wysłałem brata z autem do mechanika, sam byłem w pracy.
Jeden powiedział że w sumie nie wie ale by się nie przejmował i jeździł aż się rozpadnie
drugi nie miał czasu,
więc kupiłem skrzynie i w sobotę wymiana.
Mam nadzieję że to tylko to :)

pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”