Przełacznik światłe awaryjnych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przełacznik światłe awaryjnych
Potrzebowałbym rozpisane piny przełacznika tzn który pin za co odpowiada
pozdr
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 12:05 przez bacik, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego mam golfa 3 z 93 roku wercja Gl i chce wsadzic ten przełacznik co mam na początku zdjęcie
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 23:37 przez bacik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To dziwne, bo ori Golfy mają taki przycisk za kierownicą a nie w desce.
Tak czy owak, jak pisałem - na wyłączniku są oznaczenia i podałem co oznaczają. Gdy nie ma któregoś z pinów, oznacza to ze w tej wersji układu on nie występuje i nie ma się co martwić.
A na marginesie, to czy jest jakiś problem z tym wyłącznikiem? Których pinów nie ma?
Może by to dało się jakoś obejść.
Gdy będzie Kolega przedłużał kabelki z wtyku manetek do miejsca gdzie ma teraz być wyłącznik - należy uważać na dwa kable podobne do siebie:
biało-czarny to zasilanie przełącznika świateł drogowe/mijania (z wyłącznika głównego) a drugi to czarno-biały to z kolei kierunkowskaz lewy i łatwo je pomylić!
Tak czy owak, jak pisałem - na wyłączniku są oznaczenia i podałem co oznaczają. Gdy nie ma któregoś z pinów, oznacza to ze w tej wersji układu on nie występuje i nie ma się co martwić.
A na marginesie, to czy jest jakiś problem z tym wyłącznikiem? Których pinów nie ma?
Może by to dało się jakoś obejść.
Gdy będzie Kolega przedłużał kabelki z wtyku manetek do miejsca gdzie ma teraz być wyłącznik - należy uważać na dwa kable podobne do siebie:
biało-czarny to zasilanie przełącznika świateł drogowe/mijania (z wyłącznika głównego) a drugi to czarno-biały to z kolei kierunkowskaz lewy i łatwo je pomylić!
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 23:47 przez Zico63b, łącznie zmieniany 3 razy.
znaczy sie nie bo sprawda przedstawiasie tak rzeczywiście mam takowy włacznik za kierownica ale czasem jest odniego utrudniony dostep np jak chce podziekowac za wpuszzcenie mnie. I postanowilem sobie go zdublowac i wsadzić przełacznik taki jak na zjdeciu wyżej w deske i sprawa rozchodzi sie o to ze mam opis kabli które steruja odpowednimi sygnałami lecz nie wiem który podłaczyć do jakiego pinu w przeaczniku który własnie kupiłem .
Obszywanie Kiertownic gałek zmiany bieógw i innych. BRY NA MASKE Obszyte kierownice gąłki i inne
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=247787
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Jeśli to jest z "czwórki" to jest połączony z przerywaczem kierunkowskazów, i tak:
Należy odpiąć kabel biało-żółty z oryginalnego przerywacza we wtyku manetek - przerywaczem będzie teraz ten w wyłączniku!
1 - przełącznik kierunkowskazów czyli wtyk manetek (zamiast biało-żółtego),
2 - kierunkowskazy prawe (czarno-zielony na manetkach - dołączyć, nie wypinać oryginału),
3 - to samo, tylko lewe (czarno-biały),
4 - kontrolka kierunkowskazu przyczepy (nie musi być podpięta),
5 - podświetlenie (z podświetlenia np. ogrzewania szyby),
6 - masa,
7 - zasilanie z zapłonu,
8 - zasilanie stale, także bez kluczyka.
i, jak mówi pani redaktor Jaworowicz, "polecam się łaskawej pamięci"
Należy odpiąć kabel biało-żółty z oryginalnego przerywacza we wtyku manetek - przerywaczem będzie teraz ten w wyłączniku!
1 - przełącznik kierunkowskazów czyli wtyk manetek (zamiast biało-żółtego),
2 - kierunkowskazy prawe (czarno-zielony na manetkach - dołączyć, nie wypinać oryginału),
3 - to samo, tylko lewe (czarno-biały),
4 - kontrolka kierunkowskazu przyczepy (nie musi być podpięta),
5 - podświetlenie (z podświetlenia np. ogrzewania szyby),
6 - masa,
7 - zasilanie z zapłonu,
8 - zasilanie stale, także bez kluczyka.
i, jak mówi pani redaktor Jaworowicz, "polecam się łaskawej pamięci"
drodzy koledzy przepraszam za odsierzanie ale pojawił sie problem bo dziś postanoiwiłem to zrbić
wszytsko jest jak w schemacie od kolegi Zico63b, tylko problem jest z pierwszym stykiem . Nadmienie ze reszta jest podłaczona i awaryjne dzialają na nowym przycisku ale wrócmy do meritum
otóz zlokalizowałem ów biało-złówty kablek który ma być na pierwszym styku . W matence oryginalnej z m,k3 jest tez na pierwszym pinie i tak przeciąłem go podłaczyłem przewód idocy od bezpieczników do nowego przełacznika i zrobiło sie zwarcie . wyskoczyły 4 bezpieczniki i nic po wymianie bezpieczników awaryjne na nowym przycisku działają ale na manetkach nie ma już kierunków
prosze o o pomoc
wszytsko jest jak w schemacie od kolegi Zico63b, tylko problem jest z pierwszym stykiem . Nadmienie ze reszta jest podłaczona i awaryjne dzialają na nowym przycisku ale wrócmy do meritum
otóz zlokalizowałem ów biało-złówty kablek który ma być na pierwszym styku . W matence oryginalnej z m,k3 jest tez na pierwszym pinie i tak przeciąłem go podłaczyłem przewód idocy od bezpieczników do nowego przełacznika i zrobiło sie zwarcie . wyskoczyły 4 bezpieczniki i nic po wymianie bezpieczników awaryjne na nowym przycisku działają ale na manetkach nie ma już kierunków
prosze o o pomoc
Obszywanie Kiertownic gałek zmiany bieógw i innych. BRY NA MASKE Obszyte kierownice gąłki i inne
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
A po naciśnięciu przycisku?
Przycisk uruchamia albo razem styki 2 i 3 albo 1.
2 i 3 to praca na "awaryjnych" a 1 to wyjście na normalną pracę kierunkowskazów.
Wyłącznik podaje napięcie ALBO na 2 i 3 ALBO na 1, więc gdy działają awaryjne to 1-ka jest nieczynna i na odwrót: po naciśnięciu przycisku, 2 i 3 powinny być nieczynne a żarówka podłączona do 1-ki powinna migać; choć szybciej.
Przycisk uruchamia albo razem styki 2 i 3 albo 1.
2 i 3 to praca na "awaryjnych" a 1 to wyjście na normalną pracę kierunkowskazów.
Wyłącznik podaje napięcie ALBO na 2 i 3 ALBO na 1, więc gdy działają awaryjne to 1-ka jest nieczynna i na odwrót: po naciśnięciu przycisku, 2 i 3 powinny być nieczynne a żarówka podłączona do 1-ki powinna migać; choć szybciej.
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 22:02 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.