[układ zapłonowy] Proszę O pomoc
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[układ zapłonowy] Proszę O pomoc
Koledzy mam problem z układem zapłonowym moi VW to Golf III 1.8 Cl , nie pali jeden gar wymieniłem świecę nic nie dało wymieniłem paluszek i kopułkę i dalej nic , dla dodania mogę dodać ze przewód od którego idzie świece jest luźniejszy niż wszystkie nie wiem co jest zepsute i co mam wymienić w ostateczności.Prosze o pomoc bo mój silniczek dostaje "po garach"
Ostatnio zmieniony śr cze 17, 2009 18:25 przez mahdi10, łącznie zmieniany 2 razy.
zamieniałeś kable miejscami?? np z 4 który nie pali na 3 i odwrotnie??
sprawdź używając jakichś elektrycznie izolowanych szczypiec czy kombinerek czy jak będziesz ruszał fajka czy coś się zmieni.
Jeśli nadal nic to musisz powiedzieć skąd w takim razie wiesz że nie pali na jeden gar...
podłóż jeszcze inną świecę luzem i przekręć rozrusznikiem i sprawdź czy jest iskra...
sprawdź używając jakichś elektrycznie izolowanych szczypiec czy kombinerek czy jak będziesz ruszał fajka czy coś się zmieni.
Jeśli nadal nic to musisz powiedzieć skąd w takim razie wiesz że nie pali na jeden gar...
podłóż jeszcze inną świecę luzem i przekręć rozrusznikiem i sprawdź czy jest iskra...
mogłoby to powodować zasysanie powietrza z zewnątrz pomijając filtr przepływomierz przepustnice i wszystko powodując szarpanie silnika i nie równą pracę... tak więc ponawiam pytanie skąd pomysł że nie pali na 4 cylindrze...jeryk10 pisze:jak dla mnie to masz walnięty waz od serwa ten przy kolektorze ssacym
Ostatnio zmieniony śr cze 17, 2009 20:26 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
W moim golfie jest identyczna sytuacja, przemieniałem kable zapłonowe i świece i nic. Nie pali na 4 cylindrze. Ale co dziwne że auto zbiera się normalnie i nie ma problemu z przyśpieszaniem. Tylko na wolnych obrotach silnik drga i nieróno pracuje oraz przy tym z tłumika tak dziwnie prykamahdi10 pisze:skat wiem ze nie pali 4 gar, jak pokoleji sciagam fajki to od piewrwszej do tszeciej slychac zmiane obrotow na mniejsze a na czwartym silnik pracuje bez zmian moge nawet nie zakladac fajki a i tak silnik pracuje bez zmian.
a dasz rade go tak zaplaić?? jesli tak to podaj jakąś inna świecę i połóż na głowicy albo byle gdzie oby dotykała masy i zapal auto... będziesz widział czy jest iskra czy faktycznie jej nie ma...mahdi10 pisze:silnik pracuje bez zmian moge nawet nie zakladac fajki a i tak silnik pracuje bez zmian
bo juz wiele nie zostało... sprawdziłeś kable, wymieniłeś palec i kopułkę... sprawdziłeś swiece? czy tylko je wymieniłeś?? czy świece są odpowiednie dla motoru?? czy odległość elektrody jest dobra... może jest przyciśnięta i jest zwarta...
- Paweł Marek
- V.I.P.
mahdi10 pisze:skat wiem ze nie pali 4 gar, jak pokoleji sciagam fajki to od piewrwszej do tszeciej slychac zmiane obrotow na mniejsze a na czwartym silnik pracuje bez zmian moge nawet nie zakladac fajki a i tak silnik pracuje bez zmian.
no to może sięni zgodzicie, ale robiłem takie testy na zdrowym silniku. Czasem jest tak że ściągniecie fajki z jednego z cylindrów nie powoduje odczuwalnej zmiany pracy na wolnych obrotach. Mam to samo a silnik jest zdrów jak ryba. Podejrzewam że przyczyna jest inna, - źle ustawiony zapłon czy rozrząd. Tylko nie wiem czego przyczyna bo autor tematu nie napisał właściwie co dzieje się z silnikiem.sylwekzyla pisze:W moim golfie jest identyczna sytuacja, przemieniałem kable zapłonowe i świece i nic. Nie pali na 4 cylindrze. Ale co dziwne że auto zbiera się normalnie i nie ma problemu z przyśpieszaniem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Ma gadane