wymiana srub glowicy i korbowodow konieczna ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana srub glowicy i korbowodow konieczna ??
witam
czy musze zmienic sruby glowicy na nowe po jej sciagnieciu czy nie jest to konieczne ?
to samo pytanie odnosnie srub korbowodow tez trzeba nowe po demontazu ??
czy musze zmienic sruby glowicy na nowe po jej sciagnieciu czy nie jest to konieczne ?
to samo pytanie odnosnie srub korbowodow tez trzeba nowe po demontazu ??
pozdrawiam
LiDeR
LiDeR
Różnica jest odczuwalna, robiłem kiedyś bez wymiany, potem już wymieniałem.
Stara śruba głowicy "ciągnie się", nie dokręcisz głowicy tak jak trzeba, a poza tym każda wyciąga sięw różnym stopniu, przez co nie dociągniesz głowicy równo. Na starych nigdy nie zaryzykowałem dokręcenia głowicy pełną sekwencją 40, 60 NM, + 2 razy po 180 stopni, śruba po pierwszym 180 stopni po dalszych 135 stopniach nie dociągała głowicy, tylko szła na wyciągnięcie (z coraz mniejszym oporem).
Na nowych śrubach czujesz na kluczu (opór) że śruby dociągają głowicę i ściskają uszczelkę, 2x180 wchodzi bez problemu, ale z oporem.
(O ile pamiąteam, było to zawsze 40 NM, 60 NM, a potem 2x180 stopni - czyba nic nie poknociłem, ostatnią głowicę dokręcałem w grudniu
Stara śruba głowicy "ciągnie się", nie dokręcisz głowicy tak jak trzeba, a poza tym każda wyciąga sięw różnym stopniu, przez co nie dociągniesz głowicy równo. Na starych nigdy nie zaryzykowałem dokręcenia głowicy pełną sekwencją 40, 60 NM, + 2 razy po 180 stopni, śruba po pierwszym 180 stopni po dalszych 135 stopniach nie dociągała głowicy, tylko szła na wyciągnięcie (z coraz mniejszym oporem).
Na nowych śrubach czujesz na kluczu (opór) że śruby dociągają głowicę i ściskają uszczelkę, 2x180 wchodzi bez problemu, ale z oporem.
(O ile pamiąteam, było to zawsze 40 NM, 60 NM, a potem 2x180 stopni - czyba nic nie poknociłem, ostatnią głowicę dokręcałem w grudniu
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie wszystkie śruby są do wymiany trzeba ich mierzyć bo się wyciągają niedaleko łba śruby,nie raz przy istrukcji dokręcenia głowicy jest zaznaczone co do wymiany śrub.Co do korbowodowych to teoretycznie może tak co w praktyce to zamień śrubę na korbowodzie to zobaczysz jak się będzie wkręcać.Nie ma szans dostania śrub korbowodu,tylko nowy korbowód.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
w vr jest sekrencja 40Nm, 60Nm i 2 x 90 stopniczyś pisze:Różnica jest odczuwalna, robiłem kiedyś bez wymiany, potem już wymieniałem.
a 2 x 180 stopni to nic dizwnego ze ci srube ciągnie