dalej mineralny po 80 tys.km. czy spróbować półsyntetyk?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dalej mineralny po 80 tys.km. czy spróbować półsyntetyk?
Witam
Wiem, ze tematow tego typu bylo juz zapewne tysiace sam przeczytalem ich polowe ale dalej nie wiem co zrobic a kazda sytuacja rozni sie od innych
Kupilem mojego mk2 1,6RF 89r., 5 lat temu z przebiegiem ok. 90 tys.km. a ostatni rok to w ogole tylko stal (poprzednia wlascicielka - dosc leciwa kobieta ) wiec postanowilem ze trzeba wlac mineralny bo niewiadomo co tam jest.
Ostatnio jednak dowiedzialem sie ze samochody z hydrauliczną regulacja zaworow zalewa sie polsyntetykiem lub syntetykiem . Zrobilem juz 80000km na mineralce z czego pierwsze 10tys. na Lotosie (nieporozumienie wielkie ten olej) reszte na Mobilu M, od wymiany do wymiany bierze mi ostatnio ok 1l z czego wiekszosc jak go porzadnie cisne. Moje pytanie brzmi czy powinienem sprobowac z tym polsyntetykiem teraz czy juz troszeczke przespalem temat? dodam ze jezdze tylko na gazie te 80tys. oraz to ze zawory slychac u mnie tylko raz na kwartal jak dluzej postoi przez jakas sekunde "cykaja" w zime przy - 20 na gazie mi odpala bez problemu. Moze powinienem pomierzyc cisnienie zanim cos zdecyduje? Prosze o pomoc
Wiem, ze tematow tego typu bylo juz zapewne tysiace sam przeczytalem ich polowe ale dalej nie wiem co zrobic a kazda sytuacja rozni sie od innych
Kupilem mojego mk2 1,6RF 89r., 5 lat temu z przebiegiem ok. 90 tys.km. a ostatni rok to w ogole tylko stal (poprzednia wlascicielka - dosc leciwa kobieta ) wiec postanowilem ze trzeba wlac mineralny bo niewiadomo co tam jest.
Ostatnio jednak dowiedzialem sie ze samochody z hydrauliczną regulacja zaworow zalewa sie polsyntetykiem lub syntetykiem . Zrobilem juz 80000km na mineralce z czego pierwsze 10tys. na Lotosie (nieporozumienie wielkie ten olej) reszte na Mobilu M, od wymiany do wymiany bierze mi ostatnio ok 1l z czego wiekszosc jak go porzadnie cisne. Moje pytanie brzmi czy powinienem sprobowac z tym polsyntetykiem teraz czy juz troszeczke przespalem temat? dodam ze jezdze tylko na gazie te 80tys. oraz to ze zawory slychac u mnie tylko raz na kwartal jak dluzej postoi przez jakas sekunde "cykaja" w zime przy - 20 na gazie mi odpala bez problemu. Moze powinienem pomierzyc cisnienie zanim cos zdecyduje? Prosze o pomoc
- seba198666
- Gadatliwa bestia
- Paweł Marek
- V.I.P.
Tkaczu, Mógłbyś wlać pósynetyk o ile jesteś pewien tej babci bo na ogół to bajeczka wciskana kupującemu chyba że znasz ją osobiście. A dobry minerał nie jest wcale zły, w tamtych latach czesto minerały były lane na pierwszy raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Kupowalem bezposrednio od jej syna wcale nie mlodego Niemca bo babcia juz nie byla w stanie sprzedawac odkurzalem po niej jeszcze siwe wlosieta wiec jestem pewny co do auta. Chyba ze wlac dobry mineral np. Motul? czy Castrol Magnatec?
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2009 20:15 przez Tkaczu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
ja bym tak zrobił. Ale porad odmiennych dostaniesz pewnie multum bo tu każdy użytkownik ma swoje zdanie a przecież żaden nie robił badań coby było gdyby wlał inny olej jak ma.
Weź jeszcze pod uwagę jak parkujesz, jeśli na zewnątrz to w zimie na mrozie jednak łatwiej byłoby na półsyntetyku odpalać
Weź jeszcze pod uwagę jak parkujesz, jeśli na zewnątrz to w zimie na mrozie jednak łatwiej byłoby na półsyntetyku odpalać
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
"ja bym tak zrobil" tzn. jak? W zime parkuje auto tylko na dworze i przy - 20 odpalal nawet na gazie bo niestety benzyne mi przelewa przez gaznik choc juz raz mi to zrobiono i bylo jakis czas dobrze stad tylko na gazie. Zastanawia mnie jedno czy moglbym mu krzywde tym polsyntetykiem zrobic czy nie? a mam automat wiec fajnie jakby lzej w zime odpalal ale z drugiej strony patrzac zeby po odpaleniu dalej chodzil tez byloby fajnie
ja tam bym proponowal zostac przy mineralu skoro juz przejezdziles 80kkm to po kiego kombinowac moze byc ok a moze zaczac ci przeciekac i brac jeszcze wiecej
moje auto rowniez od nowosci jezdzi tylko i wylacznie na mineralnym juz ponad 100kkm ( nie wiedziec czemu nigdy nie widzialo polsyntetyka czy syntetyka ) i jak narazie kondycja motoru bardzo dobra dolewek i wyciekow zero
a tak z ciekawosci zapytam czemu napisales 10kkm na Lotosie i olej ten to kompletne nieporozumienie cos na takim dystansie sie rozlecialo ? moze jakies uzasadnienie ? czy tak sobie bo za tani byl ? bo np. moje auto dlugo jezdzilo rowniez na Mobilu Super M-jak dla mnie rowniez bardzo dobry ale jakis 3-4 raz zalalem Lotosa i roznicy nie widze zadnej ( tylko mniejszy wydatek) a innym autem na polsyntetyku Lotosa zrobilem kolo 80kkm i fura do ostatniej chwili pracowala jak nalezy
mi mechanik zawsze odradzal Castrola w autach ktore troche dluzej na nim jezdzily mialy strasznie zasyfione silniki
moje auto rowniez od nowosci jezdzi tylko i wylacznie na mineralnym juz ponad 100kkm ( nie wiedziec czemu nigdy nie widzialo polsyntetyka czy syntetyka ) i jak narazie kondycja motoru bardzo dobra dolewek i wyciekow zero
a tak z ciekawosci zapytam czemu napisales 10kkm na Lotosie i olej ten to kompletne nieporozumienie cos na takim dystansie sie rozlecialo ? moze jakies uzasadnienie ? czy tak sobie bo za tani byl ? bo np. moje auto dlugo jezdzilo rowniez na Mobilu Super M-jak dla mnie rowniez bardzo dobry ale jakis 3-4 raz zalalem Lotosa i roznicy nie widze zadnej ( tylko mniejszy wydatek) a innym autem na polsyntetyku Lotosa zrobilem kolo 80kkm i fura do ostatniej chwili pracowala jak nalezy
mi mechanik zawsze odradzal Castrola w autach ktore troche dluzej na nim jezdzily mialy strasznie zasyfione silniki
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2009 21:56 przez lmb4020, łącznie zmieniany 1 raz.
lmb4020 na szczescie nic sie nie rozlecialo, generalnie dopoki nie wlalem mobilka nie wiedzialem w czym rzecz. Na mobilu przedewszystkim silnik pracuje ciszej i rowniej jakby i co najwazniejsze jak wymieniam dalej jest klarowny i bez zapachu spalenizny tak jakby nie tracil przez te 10kkm swoich wlasciwosci czego nie moge powiedziec o Lotosie aaa i po przejsciu na mobila zaczal mniej oleju brac.
souler a stosowac jakies zabiegi typu ze po przejsciu znowu po 5 kkm wymieniac czy potraktowac jako normalna wymiane i udawac jakby nigdy nie bylo mineralnego?
souler a stosowac jakies zabiegi typu ze po przejsciu znowu po 5 kkm wymieniac czy potraktowac jako normalna wymiane i udawac jakby nigdy nie bylo mineralnego?
Ja przeszedłem z Castrol 15w40 na Mobil 10w40 inie zauważam zadnej różnicy. Nic nie dolewam, nic mi sie nie rozszczelniło (wielu ludzi mnie przed taka operacją przestrzegało) - jeżdżę na LPG już 40 tyś a silnik ma realnego przebiegu 165 tyś (udokumentowany przebieg począwszy od wyjazdu z fabryki). Jedyne co to nie sugeruj się moją opinią by nie było że zmienisz i powiesz potem że zaczyna cos ciec i to moja wina. Wszystko tak naprwdę zalezy od kondycji silnika. U jednych się nie dzieje nic a u innych zaczyna leciec momentalnie.
Nie no daj spokoj wiadomo, ze kazdy silnik to kwestia indywidualna mnie chodzi tylko o porady i doswiadczenia w tej dziedzinie decyzja nalezec bedzie do mnie a juz ja najlepiej znam swoj samochod w koncu ponad 5 lat go mam i jestem jedynym kierowca tego auta ech... w kazdym badz razie wielkie dzieki za podpowiedzi
[ Dodano: 16 Wrz 2009 20:50 ]
No i olej wymieniony wybor padl na Motul Synergie 6100 10W40 + filtr mann od Naszego kolegi z forum wczesniej przeczyszczony zostal przez motul engine clean, poki co chodzi bez zarzutu czy lepiej czy gorzej nie bede sie na razie wypowiadal bo moze byc to kwestia autosugestii w kazdym badz razie za jakis czas napisze co i jak
[ Dodano: 16 Wrz 2009 20:50 ]
No i olej wymieniony wybor padl na Motul Synergie 6100 10W40 + filtr mann od Naszego kolegi z forum wczesniej przeczyszczony zostal przez motul engine clean, poki co chodzi bez zarzutu czy lepiej czy gorzej nie bede sie na razie wypowiadal bo moze byc to kwestia autosugestii w kazdym badz razie za jakis czas napisze co i jak
Ostatnio zmieniony pt wrz 11, 2009 10:50 przez Tkaczu, łącznie zmieniany 1 raz.