co tak brzeczy ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
co tak brzeczy ?
a wiec brzeczy cos od strony silnika gdy mam na danym biegu niskie obrotytak do 1800 i nagle wcisne mocniej pedal gazu a jak wejda powyzej 2000 to jest ok lub pod gorke wiezdzajac z obciazeniem nie zredukuje biegu na mniejszy a jest np. na 5 biegu i ma ponizej 1800 obrotow to zaczyna brzeczec . moze to normalka ? za slaby silnik oddzywaja sie wtryski czy zawory ale one by stukaly z gory dzieki za porady !!! dodam ze motor to 1.4 16v
[ Dodano: 25 Wrz 2009 20:29 ]
a moze wina paliwa ?
[ Dodano: 25 Wrz 2009 20:29 ]
a moze wina paliwa ?
Ostatnio zmieniony pt wrz 25, 2009 20:27 przez sopelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak brzęczenie: katalizator do wymiany. On brzęczy na niskich obrotach, a na wyższych zanika.sopelo pisze:brzeczy cos od strony silnika gdy mam na danym biegu niskie obrotytak do 1800 i nagle wcisne mocniej pedal gazu a jak wejda powyzej 2000 to jest ok
Jak klekotanie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251129&start=0
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 20:59 przez zozol, łącznie zmieniany 1 raz.
W moim Golfie 1.4 16V 98r. brzeczenie wyglądało następująco: przy niskich obrotach (między 1000 a 2000) i przy zbliżaniu się do 3000 obr słychać było brzęczenie od strony silnika dokładnie sie wsłuchałem i "wytropiłem" ze na wysokości kierownicy. Z początku myślałem że jest to jakis plastik który pod wpływem drgań się odzywa ale nie dawało mi to spokoju i zacząłem od sprawdzenia i unieruchomienia wszystkich luźnych elementów pod maską, które na wskutek ruchu ręką oddawały jakis wysoki dzwięk. Dlugo nie musiałem szukać, była to linka oboromierza uderzająca o część metalową. Unieruchomiłem i wszystko ucichło
Na 100% nie wiem czy to linka obrotomierza, nie znam sie na mechanice...kabel idący nad swiecami umocowany w 3 "łapach", przechodzi obok przewodu ze zbiorniczka z plynem chlodniczym i zmierzającu ku kabiniegreg pisze:o jakiej ty lince mówisz??Marioso pisze:lugo nie musiałem szukać, była to linka oboromierza uderzająca o część metalową. Unieruchomiłem i wszystko ucichło
Ostatnio zmieniony śr wrz 30, 2009 19:22 przez Marioso, łącznie zmieniany 1 raz.
brzęczenie na niskich obrotach ?
Witam, mój temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=268444myślałem, że poszedł do archiwum (i tak też było), a przypomnę iż, po wymianie rozrządu nic nie pomogło w 1.4 16V , po remoncie silnika (uszczelniacze i tłoki) przestał klekotać jak diesel i to wszystko na razie by było (1.4 nie musi klekotać i nie klekota), ale brzęk pozostał aż do dnia w którym mechanik powiedział, abym wymienił pasek klinowy (wielorowkowy) bo jest z pękany. Wymieniłem na nowy (meyle) i co się u mnie okazało, iż pasek był założony o długości 1100 mm (od samego sprowadzenia auta) a miał być 1080 mm i tamten miał luz, przez co napinacz dochodził do końca i tłuk się. Wznowiłem troszkę temat, bo myślę że komuś mogę się przydać (pomóc)!!!
rozwiązanie problemu dodano do starego tematu // Qto
rozwiązanie problemu dodano do starego tematu // Qto
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)