Wymiana filtra powietrza mkIV 1,6 16V 2001 rok.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymiana filtra powietrza mkIV 1,6 16V 2001 rok.
Witam jak w temacie nie moge dostac sie do filtra powietrza ktory wydaje mi sie jest pod ta czarna plaxtikowa oslona silnika na ktorej jest znaczek VW i napis 1,6 16V.Zdjolem ta polerowana czarna czesc z tymi znaczkami i mysallem ze beda tam jakies sruby ale jednak nic nie znalazlem.nie chce jakos jej mocno szarpac rzeby czegos nie uszkodzic.Szukalem tez w necie ale bez skutku.Takze bardzo prosze o pomoc
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Akurat pod tym nie ma filtra powietrza, ale ściągnięcie tego elementu ułatwia dojście. Osłona ta jest na czterech śrubkach na imbus.kamillo_19 pisze:nie moge dostac sie do filtra powietrza ktory wydaje mi sie jest pod ta czarna plaxtikowa oslona silnika na ktorej jest znaczek VW i napis 1,6 16V
Między tą osłona a ścianą grodziową masz taką dużą czarną puszkę, tam właśnie jest filtr powietrza. Osłona ta jest na 7 śrubkach na śrubokręt krzyżakowy, trzy śrubki są pod osłona opisaną wyżej, trzy po stronie ściany grodziowej i jedna z boku...chyba nic nie pomyliłem
[ Dodano: 23 Paź 2009 14:15 ]
Na czerwono śrubki imbus, na niebiesko krzyżakowe, na żółto wąż który też musisz zdjąć (ręką, bez użycia narzędzi)
Fotka z 1.4 ale w 1.6 jest bardzo podobnie
W 1.6 16V AZD filtr jest dokładnie pod tą osłoną (a własciwie to w tej osłonie).
Osłona nie jest przykręcana. Wystarczy ją mocniej do góry pociagnąć i się zdejmuje. Zamocowana jest na 4 wciskach. Najlepiej najpierw pociągnąć do góry od tej strony z przodu. Przed sciąganiem osłony odłącz z lewej strony gumową rurkę prowadzaca do odmy zeby jej nie urwać (jest na wcisk, żadnych obej nie trzeba ściągać).
Jak już zdejmiesz osłonę to odwróć ją "do góry nogami" i po odkręceniu 12 śróbek krzyżakowych dojdziesz do filtra.
Jesli w swoim 1.6 16V masz taką samą odłonę jak na zdjęciu przedmówcy to nie masz AZD i patent zdjecia osłony moze być inny niż opisałem. Jesli jednak to AZD to śmiało ciągnij osłonę do góry. Tam nie ma nic co mozna urwać.
Edit - osłona o której pisałem.
Osłona nie jest przykręcana. Wystarczy ją mocniej do góry pociagnąć i się zdejmuje. Zamocowana jest na 4 wciskach. Najlepiej najpierw pociągnąć do góry od tej strony z przodu. Przed sciąganiem osłony odłącz z lewej strony gumową rurkę prowadzaca do odmy zeby jej nie urwać (jest na wcisk, żadnych obej nie trzeba ściągać).
Jak już zdejmiesz osłonę to odwróć ją "do góry nogami" i po odkręceniu 12 śróbek krzyżakowych dojdziesz do filtra.
Jesli w swoim 1.6 16V masz taką samą odłonę jak na zdjęciu przedmówcy to nie masz AZD i patent zdjecia osłony moze być inny niż opisałem. Jesli jednak to AZD to śmiało ciągnij osłonę do góry. Tam nie ma nic co mozna urwać.
Edit - osłona o której pisałem.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 16:59 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wielkie dzieki panowie pomogl polecialo. Dla potomnych napisze co i jak.Mam silnik AZD z obudowa na zdjeciu tak jak wkleil pavulon78, wiec: najpierw trzeba zdjać waz od odmy wciskany z lewej strony i z prawej strony zdjac gumowa rurke z uchwytu.Potem dosc mocno i solidnie od strony chlodnicy dwoma rekami pociagnac oslone do gory wyskoczy z 2 zaczepow i potem znowu u gory i tez z 2 wyskoczy.najpierw polecam dobrze rozgrzac motor gumy wtedy sa bardziej giętkie.Obudowe cała wyjmujemy kladziemy do gory nogami i widzimi chyba 10 srubek na zwykła gwiazdke ktore odkrecamy i dostajemy sie do filtra.i po kłopocie.
Jest dokładnie tak jak napisałeś. Dodam jeszcze tylko że wszystkie śrubki od filtra powietrza są ponumerowane. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale zawsze rozkręcałem i skręcałem obudowę filtra zgodnie z numeracją śrub na obudowie.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 22:03 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.