Witam,
Dzisiaj zauwazylem, ze mam problem z jednym ze spryskiwaczy lamp tzn. obie dyszy wysuwaja sie rowno i bez oporow. Dysze lewa, od strony kierowcy napiernicza az milo i rozpyla prawidlowo plyn, natomiast dysza prawa, od strony pasazera robi to jakby chciala, a nie mogla niestety. Tzn. cos tam pryska, ale to jest taki pic na wode w sumie i widac wyraznie, ze jest jakby przytkana. Chcialem sie dowiedziec, czy taka koncowke rozpylajaca da sie wyczyscic i jesli sie da to jak ja wyczyscic i jak sie za to zabrac. Czy trzeba zdejmowac zderzak, czy jakos sie sciaga zaslepke sprysku a potem wyciaga cala dysze i potem tylko czysci sie ta koncowke rozpylajaca, czy od razu kupic nowa, czy jak ?
Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
Przytkana dysza spryskiwacza lampy, czyszczenie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kywak możesz popróbować zdjąć samą dyszę bez zdejmowania zderzaka.
Owszem, po jego zdjęciu jest wygodniej tam grzebać, a samo zdjęcie zderzaka to ok. 5min
No ale od początku.. Żeby wyjąć dyszę czy też zdjąć zderzak musisz zdjąć zaślepki.
Robisz to tak, że łapiesz za zaślepkę i pociągasz o góry, wyciągając dyszę z pompki.
Następnie odczepiasz zaślepkę od dyszy (ręką, bez żadnych narzędzi da radę).
Jak zdejmiesz zaślepkę cienkim śrubokręcikiem trzeba podważyć plastik w pompce trzymający dyszę. Po jego odgięciu dysza wyjdzie.
Jednak radziłbym zdjąć zderzak, bo po jego zdjęciu jest lepszy dostęp i większa pewność, że nic się nie spierdzieli
W FAQ masz fotoporadę kulona z demontażu zderzaka przedniego.
Owszem, po jego zdjęciu jest wygodniej tam grzebać, a samo zdjęcie zderzaka to ok. 5min
No ale od początku.. Żeby wyjąć dyszę czy też zdjąć zderzak musisz zdjąć zaślepki.
Robisz to tak, że łapiesz za zaślepkę i pociągasz o góry, wyciągając dyszę z pompki.
Następnie odczepiasz zaślepkę od dyszy (ręką, bez żadnych narzędzi da radę).
Jak zdejmiesz zaślepkę cienkim śrubokręcikiem trzeba podważyć plastik w pompce trzymający dyszę. Po jego odgięciu dysza wyjdzie.
Jednak radziłbym zdjąć zderzak, bo po jego zdjęciu jest lepszy dostęp i większa pewność, że nic się nie spierdzieli
W FAQ masz fotoporadę kulona z demontażu zderzaka przedniego.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Spróbuj sprężonym powietrzem albo wodą pod dużym ciśnieniem. Na dobrą sprawę to nie ma się zbytnio jak przytkać, chyba, że jakimś syfem z płynu do spryskiwacza.Kywak pisze:A jak juz zdejme dysze to jak ja przeczyscic, sprezone powietrze, coca-cola, WD40, czy wszystko na raz ?
[ Dodano: 04 Gru 2009 12:43 ]
A jakby co to znalazłem takie coś, może Ci się przyda:
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Kywak jak wrócę do domu to postaram się coś zrobić w tym kierunkuKywak pisze:Moglbys dac mi namiar na ten manual, z ktorego to masz, bo w sumei to sciagnalbym sobie calosc, moze jest wiecej interesujacych porad/szkicy.
Na razie jestem w robocie i na laptaku znalazłem tylko to