Bład Vag czujnika płynu chłodzącego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

M4niac
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Bład Vag czujnika płynu chłodzącego

Post autor: M4niac » śr gru 09, 2009 22:21

Zapaliła mi się kontrolka spalin pod piąłem vaga i mam nast błąd :

-16502- Engine Coolant Temp. Sensor (g62): Signal too high
P0118-35-00 --
czyli
16502 - czujnik temperatury płynu chłodzącego G62 - za wysoka wartość sygnału

dodam że miesiąc temu założyłem osłone pod silnik od diesla na cały spód i wygłuszenie pod maske czy może to mieć wpływ że silnik się grzeje za bardzo ? chociaż błąd wystąpił rano minute po uruchomieniu silnika gdzie płyn chłodzący miał zaledwie pare stopni więć nic nie mogło być przegrzane. Po wykasowaniu jest na razie oki

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » śr gru 09, 2009 22:30

Przeczyść wtyki ...

1 - od zbiorniczka płynu

2- od czujnika temperatury cieczy chłodzącej ...

Zobaczymy co dalej

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

M4niac
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: M4niac » śr lut 10, 2010 17:03

Po wystąpieniu tego błędu sprawdziłem styki wykasowałem błędy i jeździłem przez 2 miesiące i nic się nie działo . Potem znowu zapaliła się kontrolka spalin i znowu ten sam błąd :

-16502- Engine Coolant Temp. Sensor (g62): Signal too high
P0118-35-00 --
czyli
16502 - czujnik temperatury płynu chłodzącego G62 - za wysoka wartość sygnału

Kupiłem nowy czujnik wymieniłem wykasowałem błędy nie ma już żadnych błędow jeżdże dwa tygodnie ale w VAGU 3.11 od tamtej pory kiedy zostały wykasowane błedy w kodach gotowości silnika mam następujące wartości :

Stan: 0010 0101

Układ EGR :sprawny

Ogrzewanie sond lambda: sprawny

Sondy lambda: niesprawny /testowany

Układ klimatyzacji: sprawny

Układ powietrza wtornego: sprawny

Układ odpowietrzania par paliwa :niesprawny/testowany

Ogrzewanie katalizatora: sprawny

Katalizator : niesprawny/testowany

Dlaczego 3 układy są na niesprawny / testowany o co chodzi czujnik wymieniony innych błędów nie było a od momentu wykasowania tego błedu te 3 układy nie chcą wskoczyć na sprawny czy ktos może pomóc w tej sprawie bo nie wiem co dalej sprawdzać

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » śr lut 10, 2010 18:07

Kody gotowości silnika wysokoczą po spełnieniu pewnych warunków jazdy, bądź można ich testy odpalić siedząc z komputerem w ręku i włączając nastawy podstawowe w określonej kolejności, zostaw to nie ma czym się przejmować.
Testy te są wykonywane okresowo przez silnik. Evap (odpowietrzanie) powinien się sam wytestować jak zagrzejesz do 90 stopni płyn i zostawisz na jałowych na kilka minut (powinien cykać kolo prawego amora). Sonda i kat wymagają trasy około 50 kilometrów z używaniem całego zakresu obrotów, oczywiście rozgrzany silnik i występowanie stanów: gaz do dechy, hamowanie silnikiem i jałowe obroty. to tak w skrócie.
notabene układu wtórnego powietrza nie masz w tym silniku i zawsze będzie 1 :)
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:08 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

M4niac
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: M4niac » śr lut 10, 2010 18:18

Może i masz racje bo od 2 miesięcy robie odcinki 5 km do pracy i 5 km do domu więc silnik ledwo łapie temp 90 stopni a nieraz nie .Natomiast wcześniej na 100 % wszystkie wartosci były na 0 czyli 0000 0000 . Co do evorapotive (odpowietrzanie ) słysze jak cyka ale niestety jest na 1 .Co do układu wtórnego powietrza jeżeli nie mam go w aucie to wartość jest pomijana i nie jest 1 a 0
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:21 przez M4niac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » śr lut 10, 2010 18:32

Sory, 1 jest niesprawny, 0 sprawny wiec zawsze bedzie 0 co do układu wtórnego.
Kody kasują się po odpięciu akumulatora lub skasowaniu nastaw podstawowych.
I jak mówiłem komputer okresowo sobie włącza testy. Jeżeli warunki mu odpowiadają i włączy test i nie zakończy testu bo warunki pracy się zmienią to zostaje 1 w pamięci.
Test sprawności kata moze sie wykonać dopiero jak pojdzie test sond.
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:33 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”