Buja/telepie ("delikatnie") budą 0-50km/h

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Combatdude
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Buja/telepie ("delikatnie") budą 0-50km/h

Post autor: Combatdude » ndz gru 13, 2009 20:42

Witam, prosiłbym o pomoc w tajemniczym problemie.

MK3, 1.6 AEA, 3 drzwiowy, zawieszenie fabryczne, koła 14 cali, stalowe

Buja autkiem, od 0-50km/h, nie urywa łba i nie rzuca po kabinie, ale strasznie denerwuje, najmocniej odczuwalne przy 40 km/h - łepek chodzi delikatnie na boki, przy większych prędkościach nie tyle ustaje, co amplituda bujania zamienia się tylko na delikatnie odczuwalne drżenie (np 100 km/h), bujanie zaczyna się po przejechaniu jakichś 2 km dopóki auto jest zimne wszystko jest w miarę ok - jest zależność im dłużej jadę(coś się bardziej rozgrzewa/rozrusza) tym bardziej buja - mocniej ale wciąż delikatnie.
Wczoraj zauważyłem, że bujanie jest jeszcze silniejsze kiedy mam załadowany bagażnik (wiozłem jakieś 70 kilo)
Lewa tarcza potrafi czasem popiskiwać w rytm bujania (tak mi się przynajmniej wydaje) jak delikatnie wcisnę pedał hamulca(mocniejsze naciśniecie powoduje ustanie popiskiwania) - również odczuwalne jest "pulsacyjne hamowanie" ale w tak małym stopniu że ciężko je zauważyć, ale jest.
Myślałem, że to lewe łożysko(dlaczego łożysko o tym niżej), wymieniłem - nadal to samo
I tak:
-tarcza hamulcowa i piasta (wydaje mi się że problem jest w lewym przodzie)chyba są ok, NIE TRZEPIE KIEROWNICĄ, i cały problem występuje nie tylko przy hamowaniu (przy krzywej tarczy problem pojawia się przy hamowaniu, chyba że się mylę), dlatego myślałem że łożysko....
-opony na 100% są ok, po zmianie na zimówki bujanie nie ustąpiło i ma taką samą samą "systematykę" jak w przypadku letnich kapci.
-felgi 100% ok, podmiana tyłu z przodem nic nie dała, nadal buja w ten sam sposób

Czy miał ktoś podobny problem ?
W którą stronę dalej brnąć ?
Ostatnio zmieniony ndz gru 13, 2009 21:17 przez Combatdude, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn gru 14, 2009 17:01

Combatdude pisze:tarcza hamulcowa i piasta (wydaje mi się że problem jest w lewym przodzie)chyba są ok
Sprawdź to jeszcze raz. Nie widać bicia przy obracaniu kołem?

Combatdude
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Combatdude » pn gru 14, 2009 18:14

Nie, bicia nie widać, no i na zdrowy rozsądek w przypadku krzywej tarczy czy krzywej piasty powinno trzepać kierownicą (tak mi się wydaję)...
Dzisiaj byłem przypadkiem na diagnostyce na szarpakach, miły Pan diagnosta wpuścił mnie za darmo - wszystkie gumy i sworznie na wahaczach bez zarzutu 0 luzów, niestety nie mieliśmy czasu rzucić okiem na tył i tak sobie dumam czy zużyte łożysko z tyłu mogłoby dawać taki efekt ? Bo może to coś z tyłu ? I tak się nosi na całość ?

Jutro postaram się zamienić tarcze miejscami, jeżeli coś się zmieni to na pewno to zauważę bo zdążyłem już "poznać" systematykę tych drgań (ale mądrze zabrzmiało :helm: )

[ Dodano: 15 Gru 2009 17:10 ]
No i :ass: zamieniłem tarcze miejscami, przy okazji wyczyściłem piasty drucianą na wiertarce (tarcze też) i to samo...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”