Brak zycia po wymianie rozrzadu mk3 POMOCY!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

artix22

Brak zycia po wymianie rozrzadu mk3 POMOCY!!!

Post autor: artix22 » śr lis 30, 2005 23:49

witam
wymienilem pasek rozrzadu ustawione wszytko bylo na znakach tak samo skrecone, chce odpalic a tu nic kompletna zalamka. poprostu zdech i nie chce odpalic (vw golf 3 1994 poj 2.0 115km) prosze o pomoc

greg

Post autor: greg » śr lis 30, 2005 23:55

a nie obróciłeś czasem wałka rozrządu o jeden obrót bo wtedy na znakach się będzie zgadzać ale nie zapali

artix22

Post autor: artix22 » czw gru 01, 2005 00:23

Raczej nie bo uwazalem, a komputera czy czegos nie trzeba kosowac bo ponoc sa tam czujki od polozenia walka. Zauwazylem ze zaczela migac lampka od oleju podczas proby odplania choc olej jest. Jakie moga byc jeszcze przyczyny ??
Sprobuje jeszcze przekrec walek ale czy zaplon sie nie przestawil po tym wszystkim?

greg

Post autor: greg » czw gru 01, 2005 00:39

chodzi mi o to że cykl obrotów wałek rozrządu robi 1 obrót a wał korbowy 2, no i aparat zapłonowy też robi 1 - czy na pewno ni ekręciliście wtedy wałem?? nie chcę abyś zdejmował ponownie pasek nie będąc na 100% pewien czy w tym jest przyczyna

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw gru 01, 2005 01:24

wszystkie znaki na niebie wskazują że zapłon

artix22

Post autor: artix22 » czw gru 01, 2005 07:16

fatycznie przekrecony zostal wal JAK to teraz wszystko doprowadzic do ladu?? piszcie bo sie strasznie stresuje...

greg

Post autor: greg » czw gru 01, 2005 08:00

no więc trzeba zdjąć pokrywę zaworów - jesli znak na wale korbowym tj. na kole zamachowym jest w punkcie to krzywki na wałku rozrządu na 1 cylindrze powinny być w górze a palec rozdzielacza o ile dobrze kojarzę skierowany na 1 cylinder - wtedy jest ok

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 01, 2005 08:33

Dla pewności. Jeśli nie wiesz co jak poprzekęcałeś. Ustawiasz na znakach. Zakładasz pasek, potem obracasz wałem silnika i po jednym jego obrocie sprawdzasz czy po 1-2 obrotow nadal znaki pasuja. Jeśli tak to jest ok.
PS wałkiem rorządu można sobie kręcić ile się chce, jak pasują znaki to musi być ok.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

apiwo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apiwo » czw gru 01, 2005 15:39

Nie wiem jak jest w 2e ale w 1.8 wcale nie trzeba zdejmowac pokrywy zaworów zeby ustawic na 1 cyl W obudowie skrzyni patrzac z goru (tuz przy polaczeniu z silnikiem) jest plastikowy korek (srednicy ok 3cm u mnie zielony) Wykrecasz korek Patrzac z boku w strone silnika w obudowie skrzyni jest wypust krecisz walem korbowym (powoli) i szukasz naciecia na kole zamachowym (moze byc slabo widoczne) pokrycie sie tych znakow - polozenie gmp(gorny martwy punkt) 1 tloka. Dalej ustawiasz walek rozrzadu na znakach. Zdejmujesz kopulke z aparatu Na plastku aparatu jest strzaleczka ktora musi sie pokrywac z niewielkim nacieciem na obudowie aparatu (tak krecisz walkiem posrednim dopoki te dwa znaki w aparacie sie nie pokryja). Zakladasz pasek jezeli uzywany to musi byc w te sama strone) naciagasz rolke przekrecasz jeszcze raz silnik i sprawdzasz czy wszystkie znaki sie pokrywaja jezeli tak to odpalasz i MUSI chodzic Tak zrobilem w 1.8 90km i wszystko gralo Podejrzewam ze u Ciebie jest podobnie Powodzenia I jeszcze jedno Jezeli nie chce palic i sie nie znasz nie mecz go tylko odstaw do mechaniora Nie wiem czy 2e to silnik bezkolizyjny Jezeli nie to jezeli zle zalozyles pasek i zawor spotka sie z tlokiem to koszt naprawy=zakup nowego silnika a Wymiana rozrzadu (bez materialu)w warsztacie to pewnie ok 100zl (zalezy gdzie) POWODZENIA

artix22

Post autor: artix22 » czw gru 01, 2005 20:00

Ufff wlasnie skrecilem no i DZILA:)) To byl zaplon :) przy okazji zmienilem pasek alternatora i wspomagania. Teraz trzeba pojezdzic i zobaczyc jak to chodzi, ale pewnie i tak delikatnie jest przestawiony zobaczymy.
DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC. NAPRAWDE DOBRE RADY !!!!!!!!!!!!!!bez nich szybko bym nie doszedl co jest.

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw gru 01, 2005 20:07

artix22 pisze:Ufff wlasnie skrecilem no i DZILA:)) To byl zaplon :) przy okazji zmienilem pasek alternatora i wspomagania. Teraz trzeba pojezdzic i zobaczyc jak to chodzi, ale pewnie i tak delikatnie jest przestawiony zobaczymy.
DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC. NAPRAWDE DOBRE RADY !!!!!!!!!!!!!!bez nich szybko bym nie doszedl co jest.
Po wymianie paska rozrządu powinno się zawsze sprawdzić zapłon lampą stroboskopową (niby nic się nie zmienia, ale jeżeli np. był regulowany zapłon na starym pasku, to mała różnica może być - do ok. 2-3 stopni, wynika to choćby z wycierania się zębów paska rozrządu). Koszt do 30 zł, chyba że, jak ja masz zaprzyjaźnionego mechesa.

I tu pozdrawiam mojego Mistrza, Pana Włodka!

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”