Rozrusznik? akumulator? nie mam pojęcia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rozrusznik? akumulator? nie mam pojęcia
Moi Drodzy forumowicze jakies 2 miesiace temu mialem problemy z odpalaniem silnika gdy byl zimny. okazalo sie ze byly uszkodzone tulejki, wymienilem je na nowe, przy okazji wymienilem sobie akumulator na nowy:)
przez jakis czas bylo ok. w miedzy czasie wymienilem olej na nowy (gdyby kogos to interesowalo:))
i problemy zaczely sie 2 tyg temu, objawy takie same jak przy zuzytych tulejka w rozruszniku. mianowicie podczas krecenia silnikiem czasami zaskoczy odrazu a czasami tak jakby cos trzymalo silnik i nie chce kreci tzn kreci ale tak baaaaaardzo powoli jakby z jakis ogromnym oporem jakby go cos trzymalo.
myslaem ze aku kiepski ale gdy kupilem nowy to jest to samo;/
szczotki w rozruszniku sa nowe altek takze sprawny.
a no i dodam przy okazj ze jak stoje przodem do silnika to po mojej lewej a prawej auta jest taki jakby elektrozawor i idzie do niego jakis przewod opdcisnienia i jak przekrecam kluczyk to on tak cyka coraz szybciej i szybciej az przestanie cykac??? co to moze byc?
kilku znajomych powiedzialo mi ze moze byc problem z masa na silniku ale wole Was zapytac o opinie:)
przez jakis czas bylo ok. w miedzy czasie wymienilem olej na nowy (gdyby kogos to interesowalo:))
i problemy zaczely sie 2 tyg temu, objawy takie same jak przy zuzytych tulejka w rozruszniku. mianowicie podczas krecenia silnikiem czasami zaskoczy odrazu a czasami tak jakby cos trzymalo silnik i nie chce kreci tzn kreci ale tak baaaaaardzo powoli jakby z jakis ogromnym oporem jakby go cos trzymalo.
myslaem ze aku kiepski ale gdy kupilem nowy to jest to samo;/
szczotki w rozruszniku sa nowe altek takze sprawny.
a no i dodam przy okazj ze jak stoje przodem do silnika to po mojej lewej a prawej auta jest taki jakby elektrozawor i idzie do niego jakis przewod opdcisnienia i jak przekrecam kluczyk to on tak cyka coraz szybciej i szybciej az przestanie cykac??? co to moze byc?
kilku znajomych powiedzialo mi ze moze byc problem z masa na silniku ale wole Was zapytac o opinie:)
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 19:29 przez djrebel, łącznie zmieniany 1 raz.
W niedalekiej przyszłości nowa gleba oraz lakier:D
kupie silnik+skrzynia+caly osprzet. conajmniej 1,8 a najlepiej 2,0:)
-
- Użytkownik
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
a gdzie te lozyska sie znajduja bo wiesz wczesniej nic mi o lozyska chyba nie wspominal:)
bynajmniej tak jak powiedzialem szczotki w rozruszniku i altku sa jak najbardziej ok.
styki sa czyste jak najbardziej:) co do pobierania pradu jak wczesniej dzialalo to pobieral max 1,5 v tak pokazywal przyrzada aku to ma 640 prad rozruchu wiec raczej nie ma z nim problemu a dzis podlaczylem drugi aklu i to samo kreci jakby chcial a nie mogl;/
nie mam pojecia co to moze byc;/
bynajmniej tak jak powiedzialem szczotki w rozruszniku i altku sa jak najbardziej ok.
styki sa czyste jak najbardziej:) co do pobierania pradu jak wczesniej dzialalo to pobieral max 1,5 v tak pokazywal przyrzada aku to ma 640 prad rozruchu wiec raczej nie ma z nim problemu a dzis podlaczylem drugi aklu i to samo kreci jakby chcial a nie mogl;/
nie mam pojecia co to moze byc;/
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 19:41 przez djrebel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
nie wiem skad takie rzeczy wiesz, ale chyba nie wiesz, nie ma tam zadnych lozysk, tylko tulejki, ale kolegu juz zmienil jak pisze, i nie na wałku tylko na koncach wirnika sprawdz szczotki i magnesy w obudowie, moze popekaly oraz wirnik, na pewno w nich lezy przyczynaVW Golf II pisze:łożyska znajduja się w rozruszniku na wałku ( tak to sie chyba nazywa) na poczatku i końcu.
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 21:08 przez DariuszK, łącznie zmieniany 2 razy.
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
byłem u znajomego elektryka i sprawdzal mi caly rozrusznik i sam w sobie jest ok. tulejki sa nowe jak pisalem wyzej. jeszcze zostaje mi masa co Wy o tym myslicie? moze to byc przyczyna?
moze na stole dobry ale pod obciazeniem juz nie, a pisales ze zdemontowales od kolegi i na jego bylo normalnie, wiec to musi byc rozrusznik, a zamontuj twoj do kumpla, albo odwiedz innego mechanika
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 22:20 przez DariuszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
tak przepienialem rozruszniki ale to bylo ze pierwszym razem gdy mialem problem z nim, a teraz to ciezko bo kumpel zrobil swapa na RP-ka, a watpie zeby z niego rozrusznik pasowal nio chyba ze jestem w wielkim bledzie?
[ Dodano: 22 Gru 2009 22:39 ]
moi drodzy i znowu jestem glupi;/ dzis podmienilem rozrusznik wsadzielm w pelni naladowany aku i jest to smo tak samo kreci;/ co to moze byc? co do silnika to w 100% sprawny olej jest caly czas taki sam stan jaki zalalem podczas wymiany na nowy:) bezpieczniki cale:) tylko kreci jakby go cos trzymalo;/ i zauwazelm ze linka od sprzegla sie nagrzewa nie wiem czemu;/ prosze o pomoc
[ Dodano: 22 Gru 2009 22:39 ]
moi drodzy i znowu jestem glupi;/ dzis podmienilem rozrusznik wsadzielm w pelni naladowany aku i jest to smo tak samo kreci;/ co to moze byc? co do silnika to w 100% sprawny olej jest caly czas taki sam stan jaki zalalem podczas wymiany na nowy:) bezpieczniki cale:) tylko kreci jakby go cos trzymalo;/ i zauwazelm ze linka od sprzegla sie nagrzewa nie wiem czemu;/ prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony wt gru 22, 2009 23:39 przez djrebel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to się nazywa łożysko ślizgowe tak jak i panewki itd. Co do rozrusznika tak jak Kolega wyżej , mi jeszcze wskaźnik temperatury oszukiwał .DariuszK pisze: nie ma tam zadnych lozysk, tylko tulejki,
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;