stuki przy wolnej jezdzie, potem dym, olej kaput, co robić?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jon-x
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

stuki przy wolnej jezdzie, potem dym, olej kaput, co robić?

Post autor: jon-x » ndz gru 27, 2009 01:49

witam

dzisiaj w drodze do domu zaczęło coś stukać, stukało przy jeździe (wolnej) na wprost, z racji tego że byłem 2km od domu doturlałem się do domu, przy parkowaniu zaczęło dymić na potęgę spod maski, natychmiast wyłączyłem silnik i zaparkowałem - co się okazało, cała mokra z oleju jest osłona lewego przegubu, olej wywaliło na zewnątrz, zaczęło momentalnie kopcić tym olejem, samochód zachowuje cechy jezdne (przegub nie puścił), kwestia jest następująca - na wymianę czego mam się szykować? przegubu czy przegubu i jakichś uszczelnień?

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » ndz gru 27, 2009 13:47

Jak pamiętam to w toledo 1.8 był tam simmering i taki kapselek. Też mi lało jak głupie ale nie dymiło.

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

jon-x
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jon-x » ndz gru 27, 2009 13:48

mowa o przegubie wewnętrznym

wygląda na to że wyszarpało uszczelnienie wewnętrznego, półoś lata jak szmata i klepie jak jadę - byłem to obejrzeć teraz na kanale...

[ Dodano: 29 Gru 2009 23:16 ]
OK mam konkluzję, więc napiszę, co dokładnie się stało.

Przegub zaczął stukać bardziej, zjawisko nasiliło się do tego stopnia że po paru km zaczęła klepać półoś, następnie przy maksymalnym skręcie obrzygało blok olejem i zaczął się dym. Wymieniłem przegub zewnętrzny na nowy Lobro, wymieniłem osłony wewnętrznych i uszczelnienia skrzyni biegów. Po całej pracy nie dawało mi spokoju, dlaczego niby miałoby wywalić tyle oleju z powodu popsutego przegubu. Okazało się, że wywaliło mi wtedy przy maksymalnym skręcie płyn z układu wspomagania i poleciał on na blok, powodując dym.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”