pytanie o tuleje diesel
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pytanie o tuleje diesel
czy po włożeniu nowych tulei trzeba je jakoś obrabiać? szlifować czy coś ? bo szykuje sie na remoncik i powiem szczerze że wolałbym to zrobić sam, natomiast pewnie nie wszystko sie da zrobić w garażu
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- Forum Master
Ludzie to jest remont silnika nie wymiana żarówki.To już musi robić wyspecjalizowany zakład ale z tego co wiem to dlaczego tulejowanie to już ostateczność jak już naprawa tuleji cylindrowych nic nie da bo są tak zużyte że już niedobierze się maksymalnych rozmiarów pierścieni itd.Lepiej już kupić drugi silnik w dobrym stanie niż tamten tak ryć.Tak remont to chyba około 3000-5000 pln.W zależności ile i jakie części będziesz wymieniał.Lepiej drugi silnik
bardzo dziękuje za rady. a co do remontu silnika jak zarówki...w 3 dni rozbieram silnik LIAZA na kawałki, składam i odpalam jak tylko napompuje paliwa, więc uwagi że trzeba mieć specjalistyczny warsztat akurat w moim przypadq są lekko nietrafione. a co do silnika, rozmawiałem z mechanikiem który robi diesle i mówił że w tym silniku są tuleje. oczywiście nie polece od razu do sklepu kupić bo i po co, jak silnik chodzi ? natomiast co do zakupu nowego...sorry ale wole włożyć w swój te 2 tysiące i przynajmniej wiem na czym jade. bo kupić inny jest prosto, ale potem mieć 2 złomy to już mi sie nie uśmiecha. pojeżdże do wiosny, zrzuce głowice i wtedy sie zobaczy.
Uwagi są jak najbardziej trafione,chyba że chodzi Ci tylko o rozłożenie i ponowne złożenie silnika.Wymieniając tulej musisz je ,,spasować" z silnikiem a co z reszą : korbowody,wał głowny,głowica?Musisz te rzeczy wykonać na specjalistycznym sprzęcie jeżeli chcesz ten remont zrobić dobrze.
Zobacz np. tu:
http://www.jurgal.com.pl/pl/wiedza.php?id=bloki
Zobacz np. tu:
http://www.jurgal.com.pl/pl/wiedza.php?id=bloki
-
- Forum Master
AAsem może nie jestem ale troszke sie orientuje dziękuje wszystkim za wypowiedzi i poproszę zamknąć temat do wiosny